Aastakoosolekul arutleti põhitõdede sõnastuse teemal

Avaldatud 17.10.2014, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse aastakoosolek otsustas esmaspäeval kohandada ühe koguduse olemuslikuma põhitõe sõnastust rõhutamaks, et loomine oli „hiljutine” sündmus, mis toimus „otseses mõttes kuue päeva jooksul”.

Koguduse 13 divisjoni esindajate otsus 2014. aasta aastakoosolekul nõustus koguduse juhtidega, kes olid kasvavalt mures selle pärast, mida nad ise nimetavad loomise valetõlgenduseks koguduse sees.

Koguduse ametlik seisukoht loomise kohta – tuntud kui põhitõde number 6 – sedastab praegu, et „kuue päevaga tegi Issand taeva ja maa ja kõik elava maa peal, ja Ta hingas selle esimese nädala seitsmendal päeval”.

Ülevaadatud sõnakasutuse ettepanek, mis saadetakse järgmise aasta peakonverentsi töökoosolekule, on selline: „Hiljutisel kuuepäevasel loomisel lõi Issand taevad ja maa, mere ja kõik, mis neis on, ja puhkas seitsmendal päeval.”

Koguduse juhtkond soovitas sõna „hiljutine” lisamist, et kinnitada piibellikku usku sellesse, et loomine toimus tuhandete aastate eest, vastulausena evolutsionistidele, kes väidavad, et Maa vanus on vähemalt neli miljardit aastat. Fraas „otseses mõttes kuue päeva jooksul” on koguduse juhtkonnale märgiline, sest see kannab mõtet, et iga loomispäev kestis ühe konkreetse päeva.

Koguduse juhtkond oli mures, et kui Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse liikmed kohanevad seisukohaga, et loomine ei olnud literaalselt kuupäevane sündmus, hülgavad nad koguduse keskse põhitõe hingamispäevast kui 24tunnisest puhkusest.

Hääletustulemus oli 179 poolthäält, et võtta vastu põhitõdede ülevaatamise komitee soovitused, 15 delegaati oli vastu, kusjuures 5 delegaati ei hääletanud. Komitee tuli esimest korda kokku 2011. aastal.

Soov koguduse positsiooni selguse järele on tingitud kasvavast hulgast adventistidest, nende hulgas koguduse akadeemilised institutsioonid, kes võtavad vastu teistliku evolutsiooni vaate, mis tunnustab Jumalat ja teadust kui loomise algatajaid.

Peakonverentsi president Ted N. C. Wilsoni üks prioriteete on kinnitada kuuepäevase loomisnädala sõna-sõnalisust.

Ta väljendas oma seisukohta selgelt kõnes enam kui 400 piibli- ja reaalainete õpetajale kaks kuud tagasi Nevadas.

Osundades Piiblit ja Ellen G. White'i kirjutisi, õhutas Wilson kuulajaid „pidama kindlaks sõna-sõnalist hiljutist loomist ja välistama igasuguse teistliku ja üldise evolutsiooniteooria”.

Wilsoni seisukohta toetab Piibliuuringute Instituut (Biblical Research Institute, BRI), peakonverentsi mõttekoda, mis tegeleb adventteoloogia ja adventistliku elustiili uuringutega.

BRI kinnitab, et koguduse identiteet satub löögi alla, kui põhitõde number 6 ei rõhuta literaalset kuuepäevast loomisnädalat. BRI aruandes seisab, et kui teistlik evolutsioon leiab laialdasemat vastuvõttu, „oleme ohustatud kaotama hingamispäeva piibelliku aluse ja arusaamise lunastusest”.

Põhiuskumuse sõnastuse kohandamine on pikk protsess, mis algas 2010. aastal Atlantas peakonverentsi 59. töökoosolekul. Delegaadid hääletasid toona muutuste läbiviimise poolt. Põhiuskumuste ülevaatamise komitee määrati hindama ja ühendama käesolev ettepanek 2004. aastast pärineva loomise kinnituse seisukohaga ning paluma sisendit koguduseliikmetelt üle maailma, enne kui viia küsimus edasi aastakoosoleku delegaatide ette. Komitee tööd juhib Artur Stele (pildil), peakonverentsi asepresident ja BRI esimees.

Ettepanekut kommenteeris 330 delegaadist paar delegaati.

Koguduse ajaloolane David Trim hoiatas, et ettepanek, mille sõnastuses on kuue sõna-sõnalise päeva rõhutamine koos hingamispäevaga, „moodustades seega nädala, nagu me seda praegu tunneme”, võib saada erinevate tõlgenduste subjektiks.

Põhja-Ameerika divisjoni delegaat Shirley Chang ütles, et sõna „hiljutine” lisamine näib olevat kontekstiväline.

Trans-Euroopa divisjoni endine president Bertil Wiklander tõi loomisaruande kirjeldamiseks arutellu sõna „ajalooline”. Ta ütles, et kogudusel oleks parem jääda algse seisukoha juurde, kuna kohandatud uskumus „võib anda tähenduse, nagu kuuluks see aruanne ajalukku”.

Adventkogudus kohandas 27 põhitõde esimest korda 1980. aastal president Neal Wilsoni ajal. N. Wilson ütles, et põhitõdesid peaks teatud aja tagant üle vaatama. 2005. aastal lisas kogudus 28. põhitõe, kasvamine Kristuses.

Ühtki põhitõde ei muudetud sel nädalal oluliselt.

Abielu ja perekonna põhitõde kinnitab esmakordselt, et ka vallalised inimesed on väärtuslikud: Jumal „võtab vastu nii vallalised kui abielulised inimesed”.

Kristliku käitumise põhitõe sõnastuses oli enne mõte, et jumalakartlikud inimesed käituvad kooskõlas „taeva põhimõtetega”. Nüüd on seal kirjas, et nad käituvad „igas oma isikliku ja sotsiaalse elu valdkonnas” kooskõlas „piibellike põhimõtetega”.

Enamus muutusi olid teksti toimetamine, nagu liiasuste eemaldamine, kaasavama keele rakendamine: inglise keeles oli varem kasutusel fraas „men of God” (Jumala mehed), nüüd „persons of God” (Jumala rahvas), kohendati kirjavahemärgistust ja fraasi „abielupartnerid” asemele pandi „mees ja naine”.

Ülevaadatud seisukohad vaadatakse üle peakonverentsi töökoosoleku delegaatide poolt, et lisada need koguduse käsiraamatusse.

 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat