Tallinna kiriku kolmas korrus läbis totaalse muutumise

Avaldatud 29.2.2024

2023. aasta septembris avati pärast ümberehitust Tallinna kiriku kolmas korrus, kus nüüd on külaliskorter ja lastetöö ruumid.

Tallinna koguduse pastor Olavi Laur meenutab kolmanda korruse remonti mitme aasta taguste mõtetega. „Esimene mõte oli see, et meie lapsed olid keldris vanas puusaalis, kus ei olnud kõige paremad tingimused,“ sõnas Olavi. Üheskoos vaadati koguduse finantse ning otsustati kolmanda korruse ehitustööd ette võtta. „Lammutasime seal kõik tühjaks ja siis selgus, et konstruktsioonid olid mädad, katus lasi läbi. Nii et remondi suund muutus, kuna midagi pole mõtet allpool teha enne, kui katus on korras.“

Nii hakatigi 2021. aasta kevadel renoveerima katust ja uuendama selle konstruktsioone. „Tallinna linnavalitsus toetas meid tookord muinsuskaitse fondist 200 000 euroga ja sinna läks ka koguduse vahendeid. Jumal armust saime hakkama,“ rääkis Olavi. Pärast katuse ehitustöid oli ehituspausi aasta aega, kuna kohe ei juletud uusi töid ette võtta. „Siis tuli Tallinna kiriku sajas aastapäev. Maja sai valmis 1923. aastal. Ja kui tuli ka koguduse 125. aastapäev, siis mõtlesime, mida võiksime teha. Arutasime nõukogus seda küsimust ja kuna meil oli koguduse ehitusfondis raha ning väljaehitamata korrus võttis ka soojuskulusid, kuna seal oli kõik soojustamata, siis otsustasime, et investeerime kogutud raha kirikumajja,“ meenutas Olavi.

Ehitustööd hakkasid 2023. aasta jaanuaris. „Võtsime sihiks, et ehitame kolmanda korruse põhiliselt lastetöö ruumideks, teema laste nimel investeeringu,“ ütles Olavi ja lisas, et ehitus kujunes pikemaks, kui esialgu arvati. Kolmanda korruse avamine oli 2023. aasta septembris.

Ruumilahendus on nüüd varasemast sootuks teistsugune: on ruumid lastetöö jaoks ja külaliskorter. Ruumide sisekujunduse tegi Tallinna koguduse liige Elo Venesaar ning valguslahendused töötas välja samuti koguduse liige Janek Lepik.

„Sinna tekkis nüüd kaheosaline ruum ja seda saab kasutada multifunktsionaalselt. Seal toimuvad lastetunnid, laste- ja noorteüritused ning mina olen seal ise kammerlikke kontserte teinud – küsimuste ja vastuste õhtuid,“ rääkis Olavi. Külaliskorteris on kaheinimesevoodi ning köök ja pesemisvõimalused. „See on minimalistlik, aga seal on palju asju sees,“ ütles Olavi ja lisas, et korteris saab ööbida. Ühe öö hind on 30 eurot. Kolmandal korrusel oli ka varem külaliskorter, mis Olavi sõnul sai sinna ehitatud puhuks, kui kogudusse tuleb külaliskõneleja.

Olavi väljendas suurt heameelt sisekujundaja lahenduste üle nii lastetöö ruumides kui ka külaliskorteris. „Mööblit valides mõtlesime sellele, et neid ruume saaks kasutada võimalikult multifunktsionaalselt. Lauad on ratastega ja neid saab panna üksteise sisse, seintel on tahvlid ja kapid ning riidehoiukohad on kõik tehtud lastele mõeldes. Mööbel on tellitud mõõtude järgi ja vastavalt meie soovidele.“

Kõik remonttööd läksid maksma 133 000 eurot, liit toetas töid 35 000 euroga; sisustus maksis umbes 20 000 eurot. „Kuna see on muinsuskaitsealune maja, peavad olema täidetud kõik nõuded ja litsentsid.“ Olavi selgitas rahast rääkides, et Tallinna kogudus kogub kogu aeg remondifondi vahendeid. „Kogudus on pidanud seda oluliseks ja toetanud, et teadvustatult raha koguda. Anname kogu aeg tagasisidet, kui palju raha on kogutud ja mille jaoks.“

Tallinna kirikus peab jumalateenistusi ka kesklinna vene kogudus, kes võttis nüüd ette varem lastetööks kasutatud puusaali remondi maja keldrikorrusel. Seal oli põrand läbi mädanenud, see sai üles võetud ning uus põrand on juba valatud. „Puusaal on nüüd ajalugu, sellist puuseintega saali enam ei tule,“ tõdes Olavi.

Lisaks kolmanda korruse remontimisele võttis kogudus möödunud aastal ette ka klaveri remondi. „Klaver võeti pulkadeks lahti, kõik keeled ja haamrid vahetati ära ja nüüd on klaver nagu uus. Mängida on seda nüüd nagu öö ja päev võrreldes varasemaga,“ tundis Olavi rõõmu. Klaveri remontimine läks kogudusele maksma 14 000 eurot.

Edasiste tööde planeerimise kohta ütles Olavi, et nüüd keskendub kogudus misjoniprojektidele. „Ruumid on valmis, nüüd tuleb lapsed ja täiskasvanud kirikusse kutsuda. Meil on aktiivne lastetöö ja rajaleidjate ning askeldajate töö. Tehtu on investeering järgmistele põlvkondadele.“ Lisaks lastetööle käib praegu kursus „Avasta kristlus“. Esimeses osas oli lõpetajaid 13, nüüd jookseb teine osa. Seda kursust tehakse kivisaalis.

Olavi ütles, et kogudus hoiab kiriku ilusa kolmanda korruse võimalused võimalikult avatuna. „Kirik on inimestele võõras paik, aga kui keegi tuleb siia oma üritust tegema, saab sellest tuttav paik ja siis nad võivad siia meie kutse peale tagasi tulla.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat