Newboldis oli Ellen White'i sümpoosion

Avaldatud 26.4.2024, allikas TEDNews

19.–21. aprillini toimus Newboldis Trans-Euroopa divisjoni (TED) korraldatud Ellen White'i sümpoosion. Newboldi ülikoolilinnakus peetud sümpoosion põhines Newboldi iga-aastasel piiblikonverentsil; omavahel ühendati Newboldi piiblikonverentsi eesmärgid (esitada väljakutse, inspireerida ja tekitada sügavamat uudishimu ning uurida Pühakirja) TEDi White’i tööharu visiooniga, milles esitatakse asjakohane küsimus, kas Euroopas kõlab veel prohvetlik hääl.

Andrew Rock (Ühendkuningriik) leidis, et sümpoosion oli „väga valgustav. Esimest korda kuulsin ettekandjaid, kes rääkisid Ellen White’ist kirglikult, veenvalt ja piibellikult, mitte ainult jutluses teda tsiteerides. See oli kõige põhjalikum käsitlus Ellen White’i ja prohvetlikult kuulutamise vaimuanni kohta, mida ma olen kogenud.“

David Richardson (Ühendkuningriik) märkis: „Kuulsin läbi Vana ja Uue Testamendi, ajaloo- ja isegi sooprisma kinnitust, et Ellen White’i kirjutised on ainulaadsed, inspireeritud ja ikka veel valju prohvetliku häälega. See nädalavahetus kinnitas mulle, et seitsmenda päeva adventistide ajalugu ei oleks ilma Ellen White’i rollita meie õpetuste ja institutsioonide kujundamisel täielik. Kuid adventism on suurem kui üks inimene. Meid ei ole kunagi tuntud kui white’iste, nagu luterlasi, kalviniste, hutterlasi, wesleylasi, keda on samastatud nende asutajatega. Nendel põhjustel tunnen end Ellen White’i vaimuanni kaitsmisel mugavalt, ta tõstis alati esile Piibli kui ainukese eksimatu allika.“

Guiesele Berkel-Larmonie (Holland) kommenteeris: „Sümpoosion oli hea võimalus taasavastada Ellen White’i kui isikut ja tema prohvetlikke sõnumeid kui Jumala teateid inimkonnale. Miks? Sest ma olen juba mõnda aega tundnud, et oleme kogudusena võib-olla teinud talle karuteene, kui oleme püüdnud tema erinevaid sõnumeid kogumike näol ümber pakendada, mistõttu tema hääl kõlab paljude kõrvus pigem nördimuse kui Jumala tõelise murena. Dr Santrači ja dr Milanovi ettekanded ajendasid mind eriti vaatama uuesti Elleni kirjutisi sama eksegeetilise uudishimuga, millega ma lähenen Vanale ja Uuele Testamendile.

Ellen White’i ajaloolise konteksti mõistmine on oluline, kuid tänu dr Burtoni ettekandele sain ka abi oma eelarvamuste ümberkalibreerimiseks seoses tema kui isikuga: kuidas mõjutab meie lugemist ja arusaamist tema kirjutistest see, et ta ei lõpetanud kooli, elas üle peavigastuse ja sai noorena kutse?

Minu jaoks oli väga julgustav, et nii paljud meist said kuulda põhjusi, miks erinevad esinejad tema loomingut imetlevad. Need olid nakkavad ja ma loodan, et kui ma tema teoseid õigesti uuesti läbi vaatan – aitäh, dr Barna –, jõuan ma sama entusiasmini, mida väljendasid dr Burt ja teised.“

Seitsmenda päeva adventistide entsüklopeedia

Sümpoosioni üks ettekandjaid oli ettekandega „Uus Testament ja prohvetluse and“ dr Dragoslava Santra, kes on Vana Testamendi ja piiblikeelte spetsialist. Praegu töötab ta seitsmenda päeva adventistide entsüklopeedia (ESDA) tegevtoimetajana, millest ta pidas sümpoosioni ajal lühiettekande.

„Kuidas me seitsmenda päeva adventistidena aitame oma lastel ja noortel hoida elus Jumala juhatust ja ajalugu selle kohta? Kuidas me aitame oma lastel armastada meie kristlikku adventistlikku identiteeti? Kuidas me anname ise ja aitame järgmisel põlvkonnal anda maailmale edasi adventkoguduse pärandit?“

Üks suurepärane veebiressurss on ESDA. Üle 4000 artikliga adventistidest misjonäride, pioneeride, kogudusejuhtide, haridustöötajate, meditsiinitöötajate, meie institutsioonide ajaloo ja adventistliku misjonitöö loomise kohta kõigis maailma riikides on see väga rikkalik allikas.

Milline on selle entsüklopeedia lisaväärtus? See sisaldab sadu inspireerivaid lugusid, mis annavad vaimulikke ja praktilisi teadmisi sellest, kuidas adventistid seisid silmitsi keeruliste olude ja võimalustega ja sellest saame väärtuslikke ja praktilisi õppetunde.

Sümpoosioni saab järelvaadata

Reede õhtu

Hingamispäeva hommik I

Hingamispäeva hommik II

Hingamispäeva pärastlõuna I

Hingamispäeva pärastlõuna II

Pühapäeva hommik

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat