Itaalias Firenzes sai üks tänav Ellen White’i järgi nime

Avaldatud 30.11.2021, allikas Adventist Review

Itaalias Firenzes said tänavanimed ühe üllatava lisanduse: 10. detsembril annab linn ühele tänavale nimeks via Ellen Gould White, et märkida ära seitsmenda päeva adventistide koguduse ühe rajaja ning kogudusejuhi ja autori tähelepanuväärset tööd.

See on viimane kõigist neist sammudest, mille Itaalia adventülikool Villa Aurora linnaametnikele esitas. Kool pöördus linnavalitsuse poole, et anda tänavale, kuhu ehitati uus koolihoone ja mis praegu kannab via del Pergolino nime, ühe adventkoguduse rajaja nimi.

Pärast seda kui Firenze linnavalitsus sellele nimemuutuse soovile vastu tuli, tänasid koolijuhid kohalikke võime nende „tundlikkuse ja tähelepanu eest ning heade kavatsuste eest, kuidas nende ette pandud ettepanek vastu võeti“.

Linnavalitsuse sõnul kaaluti selle nõude arutelu juures erinevaid variante. Üks argumentidest oli, et see usukogukond on sel tänaval maad omanud juba aastast 1947. Lisaks koolile on sellel krundil maju, kus on majutatud lähedalasuva terviseasutuse patsiente ja nende perekondi.

Linna poolt selgitati samuti, et tänavat ääristavad vaid koolile kuuluvad hooned ja Firenze linnale omaste tavade järgi saab tänav sageli nime selle järgi, missugused hooned sellel on. Lõpuks, rõhutas linn, aitab nimevahetus inimestel ilma ära eksimata paremini orienteeruda. Praegu on teineteise lähedal kaks tänavanime – via del Pergolino ja viuzzo del Pergolino, mis on tekitanud omajagu segadust.

Tänava ümbernimetamise päeval inaugureeritakse kooli raamatukogus ka Ellen G. White’i uurimiskeskus.

Uue keskuse avamise eel on kool jaganud informatsiooni Ellen White’i elu ja töö osas. Avalikkusele räägiti, et White (1827–1915) on seitsmenda päeva adventistide koguduse jaoks „väga eriline isik“. Koos Joseph Batesi ja abikaasa James White’iga rajasid nad usuliikumise, mis vormistati ametlikult koguduseks aastal 1863, kui see sai nimeks seitsmenda päeva adventistide peakonverents. „Usujuht, viljakas autor, ühiskonna reformaator, ent samuti abikaasa ja ema – Ellen White’i mitmepalgeline mõju ulatub kaugele väljapoole koguduse piire.“

Koolijuhid sõnasid, et 2014. aastal nimetas ajakiri Smithsonian Ellen Whte’i saja kõige mõjukama ameeriklase hulka.

Seitsmenda päeva adventistide jaoks on koolijuhtide sõnul White oluline, kuna „nad tunnistavad tema tööd kui piibelliku prohvetliku vaimuanni avaldumist“.

Pärast White’i surma rajati Ellen White’i pärandi nõukogu, kus lugejatel on ligipääs kõigile tema töödele algupärases inglise keeles, aga ka paljudes teistes keeltes. „Et edendada teadmisi Ellen White’i tööst ja kirjutistest, on kogu maailmas avatud uurimiskeskusi, mida tuntakse White’i pärandi harudena.

Itaalia adventülikooli Villa Aurora keskus on ametlikult osa Ellen White’i pärandi nõukogust. See sisaldab White’i inglis- ja itaaliakeelseid, aga ka teistes keeltes tekste. Need tööd on kooli raamatukogus kõigile lugejatele ja uurijatele kättesaadavad.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat