In memoriam Volli Rosin (13.03.1928–18.01.2024)

Avaldatud 19.2.2024, autor Helis Rosin

18. jaanuaril läks puhkama adventkogudust kõlava tenorihäälega aastakümneid teeninud Volli Rosin. 20-aastaselt adventkogudusega liitunud Volli kuulus kogudusse üle 75 aasta.

Volli sündis 13. märtsil 1928 Venemaal Gattšina rajoonis Kurovitsõ küla lähedal asuvas talus. Oma lapsepõlvest armastas Volli meenutada suviseid hingamispäevi, mil terve perega mindi loodusesse, et ühiselt Piiblit lugeda, laulda ja piknikut pidada. Isa õpetas poegi seal ka mitmehäälselt vaimulikke laule laulma.

Teise maailmasõja ajal kolis Volli koos perega Eestisse, oma esivanemate kodumaale. Perepojad leidsid taludes sulastena tööd ning hakkasid eesti keelt õppima, sest vanematega suheldi vene keeles.

Eestis elades jõudis Volli adventkoguduse juurde Jõgeval. Teda kutsuti koguduse koori laulma ning peagi astus ta üles ka solistina. Esimese soolona laulis ta laulu „Päästja risti juurde ma“. Jõgeva kogudusega liitus ta 1948. aastal, ristimise viis läbi pastor August Aug Pedja jões.

Elu jooksul pidas Volli erinevaid ameteid, olles näiteks sulane, voorimees, raadiotöötaja, elektrik, laulja RAMis.

Ärasaatmisel kõne pidanud Rein Kalmus tõdes, et Volli oli aastaid tema suurimaks inspireerijaks laulude kirjutamisel. „Enamik soololaule olen kirjutanud just teda silmas pidades,“ tõdes ta.

Samuti jagas Rein kuulajatega tema jaoks üht kustumatut mälupilti 1970ndate keskpaigast Tallinna adventkoguduse aastapäevast: „Imestasin endamisi, et Mere puiestee kirikus on saal rahvast täis ja mina istun klaveri taga, saatmas meie suurimat solisti Vollit. See oli elamus!“

Volli laulis erinevatel adventkoguduse sündmustel nii solistina kui ka duettides, meeskooris ja teistes koosseisudes. Lisaks käis ta ka väljapool Eestit laulmas – 90ndate alguses kutsuti teda Venemaale suurtele äratuskoosolekutele laulma, kõnelejaks oli Ameerika pastor Mark Finley.

Tallinna adventkoguduse mandoliiniorkestri  ja koori koosseisus esines Volli mitmel pool Eestis, samuti Riias ja Helsingis.

Aastakümnete vältel kujunes Vollil välja oma vaimulike laulude repertuaar, millest 55 soolot on jäädvustatud heliplaatidele „Päike veereb“, „Laulmata laul“ ja „Xочу домой“. Volli algatusel jõudsid hiljuti mitmed neist ka Youtube’i kanalisse.

Volli eluküünal kustus 18. jaanuaril Jõgeva haiglas ning tema ärasaatmine ja muldasängitamine toimus 28. jaanuaril Põltsamaal. Mälestusteenistusel kõlasid muusikaettekanded meeskoori, Olavi Lauri, Raeli Florea, Kristjan Kalmuse, Rakvere ansambli ja Rein Kalmuse esituses.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Loe lisaks
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat