Tegus talgupäev Rõõmusaarel

Avaldatud 9.4.2024

Pühapäeval, 7. aprillil oli koguduse laagripaik Rõõmusaarel nii autosid ja inimesi täis, et jäi tunne, nagu oleks saabunud tänavune esimene laager. Ligi sada inimest annetas selle päeva aja ja tööenergia selleks, et püstitada suvisteks ööbimismajadeks mõeldud kämpinguid.

Idee kasutada ööbimiskohtade arvu suurendamiseks laagripaigas kämpinguid tekkis juba aasta tagasi. „Kogu sellest vajaduste komplektist, et meil on vaja suviseks kasutamiseks rohkem magamiskohti kui talviseks – sest meil on laagreid, mis ei ole telklaagrid –,  oli juba alguses selge, et meil on vaja suvist lisamajutust - olgu see siis kämpingute või eraldi suvise majutusmaja näol. Aga eelmise aasta lõpus hakkas üha rohkem võtma kuju kämpingute teema,“ ütles laagripaiga meeskonda kuuluv Jaanus-Janari Kogerman. Ta lisas, et telklaagrid on meil peamiselt askeldajate ja rajaleidjate laager, mis jäävad ka edaspidi telklaagriteks. Jaanus-Janari ütles, et need kämpingud võimaldavad meil kõik suvelaagrid Rõõmusaarel teha, „meil peaks olema piisavalt majutusüksusi, et pea kõik ära mahuksid“. Samas sõltub voodikohtade arv vooditest.

Kogudus ostis üheksa kahe toaga kämpingut ja talgupäeval said neist niisugusesse staadiumisse, et järgmisena saab hakata paigaldama katusekatet, viis maja. Üks sai peaaegu valmis ja kolm on veel sellist, kuhu tuleb seinu laduda. Talgulised olid nii töökad, et kui päike loojus, töötati edasi autotulede valgel ja viimased lahkusid peale südaööd.

Kämpingud kokku maksid 68 000 eurot, selle alla kuulub majade puitosa; kogu projekti maksumus koos lisamaterjalide, sisustuse ja terrassidega tuleb umbes 100 000 eurot. Kämpingute puitosa tarvis saadi raha laagrikeskuse fondist, ülejäänud osa on see, mida Jaanus-Janari sõnul praegu ei ole. „Laenasime selle osa praegu muudest fondidest.“ Lehel toeta.advent.ee saab igaüks majade püstitamisele oma annetustega kaasa aidata. Ühe maja lõpliku valmissaamise tarvis kulub umbes 2500 eurot.

Paralleelselt kämpingute ehitamisega käivad ehitustööd ka suures majas. „Tahame jõuda sinnani, et saal oleks suvisteks üritusteks kasutuskõlblik,“ ütles Jaanus-Janari. „Kui palju me saame majas teha, on jälle raha küsimus. Saali ehituse ja kämpingute peale on laagrikeskuse fond nüüd tühi.“

Talgupäev oli hästi tegus ning Jaanus-Janari väljendas rõõmu ja tänu, et nii palju inimesi kohale tuli. „Mitte kunagi ei ole meil olnud ühtegi sellist füüsilise töö tegemise projekti, kus oleks koos nii palju koguduseliikmeid ja koguduse sõpru,“ sõnas ta. „Hästi äge oli! Suur tänu kõigile! Eriline tänu läheb Ingemarile, Valerile, Liidiale ja Kristjanile Elvast, kes kolmapäevast reedeni vundamendiposte panid.“ Majaosad tõi suure veoautoga kohale Allan ning mahalaadimise ja veo korraldamisega tegeles Taavi.

Päris valmis ei saanud 7. aprillil ükski maja ja see ei olnud Jaanus-Janari sõnul ka plaanis. „Nüüd tuleb veel tegeleda põrandate ja lagedega ning majade värvimise ja terrasside ehitamisega,“ ütles Jaanus-Janari. Järgmine talgupäev on 19. mail. Ka 23. juunil on Rõõmusaarel juba tavaks saanud kesksuve talgupäev ja ühine jaanilõke.

 

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat