Tartu koguduses uuriti tavameditsiini ja alternatiivsete ravivõtete erinevusi

Avaldatud 28.1.2019

Laupäeva, 26. jaanuari õhtul oli Tartu adventkoguduses terviseloeng „Aletrnatiivmeditsiin versus tavameditsiin”, mille pidas perearst Karmen Joller. Tartu koguduse pastor Hele Kulp ütles, et selliseid erineva teemaga loenguid peetakse Tartus laupäevaõhtuti seeriakoosolekute vahele ikka ja tervisele on tähelepanu koondatud ka varem, „näiteks on räägitud valust – see oli väga lai teema, ja köhast, aga ka muudel teemadel”.

Seekord pidas loengu perearst Karmen Joller ning ta kirjeldas, mille poolest erinevad meditsiinilised ja alternatiivsed ravivõtted. „Mulle meeldis see, kuidas Karmen tegi loengule alguse ja lõpu – kõik oli vaimulikult mõtestatud,” rääkis Hele. „Karmen rääkis, kuidas valeprohveteid ära tunda; Piiblis on kirjakohad valeprohvetite äratundmiseks,” lisas ta ja ütles, et nende põhjal saab ära tunda ka valeteaduse. „Karmen andis juhtnöörid, mille põhjal otsustada,” sõnas Hele.

Kõige olulisema juhtnöörina mainis Karmen seda, et tuleb kuulata inimest, kes on oma ala ekspert. „Inimest, kes on haritud sel alal ja töötab sel alal. Meditsiinis tuleb vaadata ka kitsama eriala raames”, sest teise eriala inimene ei pruugi väljaspool oma eriala teavet omada. „Keda usaldada – selles on küsimus,” ütles Karmen.

Küsimusele, kuidas toimida juhul, kui inimene on mingil põhjusel arstis pettunud, vastas Karmen, et siis tuleb mõelda, mida see pettumine tähendab. „Teinekord ei olegi olukord lahendatav, inimene on surelik ja haigused on olemas,” selgitas Karmen ja lisas, et inimesed pettuvad arstides väga erinevatel põhjustel. „Arst ei ole jumal, ta ei tea kõike ja ei suuda kõike ravida. Arst võib eksida, nagu iga teinegi inimene, aga arsti puhul on see tuntavam, kuna vastutus on suurem. Pettutakse ka sellepärast, et oodatakse abi tabletist, aga vahel on abiks ainult elustiili muutus ja see on inimesele raske.”

Alternatiivravivõtete viljelejatest rääkides ütles Karmen, et ka imearstid haigestuvad ja surevad. „Suur erinevus päris arstide ja posijate vahel on see, et päris arst ei valeta. Ta tunnistab, kui mingit haigust ei ole võimalik ravida, ütleb, et saame kannatusi leevendada, aga mitte ravida. Alternatiivmeditsiini esindajad annavad sageli katteta lubadusi ja kasutavad inimese nõrka seisundit ära.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat