Uus adventkogudust tutvustav saade Pereraadios: „Meil on see lootus”

Avaldatud 23.1.2019

Neljapäeval, 17. jaanuaril oli Pereraadio eetris uus adventkoguduse saade, mis kannab pealkirja „Meil on see lootus”. Saate autor ja mõtte eestvedaja on emeriitpastor Rein Käsk, saate meeskonda kuuluvad pastor Rein Kalmus ja piiblitööline Priit Keel.

Kuula esimest saadet siin. 

2012. aastal, kui Rein oli pastor Kuressaare adventkoguduses, osales ta sealsel pastorite ümarlaual ja meenutab oma vaimulikutööle tagasi vaadates, et neid ümarlaudu on korraldatud ka mujal, kuid Kuressaares oli see järjepidevam ja seal valitses hea vennalik õhkkond. Koos vahetati mõtteid ja korraldati ka erinevaid üritusi. „Käisin ükskord selle mõtte seal välja: sellises atmosfääris oleks hea rääkida teemadest, milles me ka erinevad oleme, mitte ainult sellest, mis meid ühendab,” ütles Rein. Sellise mõttevahetuse ellukutsusumisel nägi Rein kaht põhjust: esiteks vältida asjatuid eelarvamusi ja teiseks, et mõista venda, miks ta just selles koguduses on. „Igaüks peab ju teadma, miks ta just seal on, kus ta on.”

Nõnda saadigi Kuressaare vaimulikega mõned korrad kokku. „Rääkisime näiteks teemal käsk ja arm – see on temaatika, milles meid, adventiste, valesti mõistetakse. Teise teemana rääkisime pühamust; adventteoloogiast seoses pühamuteenistusega.” Pärast seda, kui Reinu tööaeg Kuressaares lõppes, on mõte üksteise erinevustest rääkida siiski jäänud. Nüüd on ideega jõutud Pereraadio eetrisse.

„Mõtlesin, et sama eelarvamuste probleem on kõikjal ja Pereraadio on selline kanal, kus saab rääkida,” ütles Rein. „Meie missioon on rääkida, ilusti kristlikus vaimus, nii nagu meil Kuressaares oli – head vennalikku vaimu säilitades.”

Pärast nõupidamist Pereraadio peatoimetaja ja peadirektori Mare ja Paavo Pihlakuga hakkas mõte rohkem hoogu võtma ja kuigi Rein ei arvanud, et ta ise seda saadet juhtima peaks, on uue saate juht just tema ise. „Ma ei arvanud, et mina saadet tegema hakkan,” sõnas Rein, kuid just nii läks. „Raadios sellest teemast rääkides arvasime, et see peaks olema vestlussaade, monoloog läheb üksluiseks.” Nii kutsus Rein mõtte- ja saatekaaslasteks Rein Kalmuse ja Priit Keele.

Enne saatesalvestusi saab saate meeskond ka kokku, mil räägitakse läbi peamised teemad ja rõhuasetused ning arutatakse saade läbi.

Esimesel lindistusel salvestati kaks saadet, millest praegu on eetris kõlanud esimene. „Esimese saatega tegime väikse kummarduse Pereraadiole selle võimaluse eest saadet teha, raadio positiivsele hoiakule,” sõnas Rein. Esimese saate teema oli ühtsus. „See oli ka Eesti Evangeelse Allianssi palvenädala teema tänavu,” lisas ta.

Teine saade, mis on eetris veebruaris, keskendub koguduse rollile. „Järgmine saade on koguduse rollist – sama teema oli eelmisel aastal ka seenioride laagris. Kogudus on Jumala perekonna atmosfääri osa, misjonitöö edendaja ja Jumala tõe hoidja ning säilitaja,” rääkis Rein.

Kolmas saade keskendub Piiblile kui terviklikule lunastusloole. „Tahame seda ainestikku – Piibel on üks tervik – käsitleda. Mõnikord on selline lähenemine, et enne oli Vana Seadus ja nüüd Uus Seadus, nagu oleks Jumal vahepeal ümber mõelnud, aga Piibel on üks tervik,” selgitas Rein.

Neljandas saates räägitakse Iisraeli rahva rollist lunastusloos.

Saate tegemisele mõeldes sõnas Rein, et seda on tore teha. „Palun Taevaisalt jõudu ja tarkust. Tundus, et saime hakkama ja on hea meel, et auditoorium on olemas.”

Saatemeeskonna liige Rein Kalmus väljendas heameelt, et Rein Käsk on visioonimees ja et tal on tahet seda saadet eest vedada. „Saame aeg-ajalt kolmekesi kokku ja oleme püüdnud ritta panna adventkoguduse põhitõed. Saatel oli üldisem algus, mida kuulajal on kergem mõista.” Tänu sellele, et Pereraadio on andnud saate tegijaile vaba foorumi, sõnas Rein, „püüame anda oma panuse, et ka meie kogudus saaks tuntumaks, ja püüame rääkida teemadest, mida teistel konfessioonidel on olnud keerulisem mõista”. Rein lisas, et saate mõte pole ennast kellelegi vastandada ega kellegagi võidelda. „Me tahame lihtsal ja arusaadaval viisil rääkida sellest, miks me oleme just need, kes me oleme.”

Kolmanda meeskonnaliikme, Priit Keele jaoks ei ole tegu päris esimese raadiokogemusega, kuid uus kogemus saate ühe vedajana on see siiski. „Osalesin kunagi Kuressaares ühes saates, mida tegi sealne luteri koguduse pastor Anti Toplaan, saade oli „Kirik keset küla”. Ta kutsus erinevate kirikute vaimulikke esinema ja käisin seal rääkimas.”

Nüüdse saate suhtes on Priit pisut ettevaatlik. „Reinud on mõlemad meie koguduse raudvara, tuginen nendele. Meil on suur vanusevahe ja nemad on lapsest saadik kirikus olnud, mina olen hiljem tulnud, mul ei ole sellist kogemust ja teadmist, võib-olla see on minu hirmu koht. Tunnen aukartust nende meeste ees, et nad mind üldse võtsid,” rääkis Priit ja lisas, et tuleb palju eeltööd teha. „Saan kindlasti raadiokogemust ja infot sellest, mida nemad räägivad. Andsin oma käe ja proovin hakkama saada. Mulle tundub, et esimene saade kukkus täitsa hästi välja.”

Sama pealkirjaga saade on Pereraadio eetris kõlanud varemgi (aastail 2010–2012), kui Lauri Beekmann andis ülevaate adventkoguduse tegemistest ja inimestest. Ka need saated on Pereraadio lehel järelkuulata.

Loe Pereraadios kõlavate adventkoguduse saadete kohta lisa siit. 

Adventkoguduse saateid saab järelkuulata siin. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat