Peakonverentsi nõukogu võttis vastu dokumendi, mis sätestab, kuidas toimida koguduse tööjuhisega vastuollu minemise korral

Avaldatud 16.10.2018, allikas Adventist Review

Pärast viis tundi kestnud ettekandeid ja arutelusid hääletasid Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse aastakoosoleku delegaadid 15. oktoobril ühtsuse järelvalve komitee (Unity Oversight Committee, UOC) soovituse poolt luua uus protsess, mille abil toetada vajadust rakendada koguduse tööjuhist ja hääletamise teel vastu võetud sätteid.

Esmaspäevase hääletuse vahekord oli 185 poolt ja 124 vastu, kaks delegaati ei osalenud hääletusel. Vastu võeti dokument pealkirjaga Regard for and Practice of General Conference Session and General Conference Executive Committee Actions (Pidades silmas peakonverentsi töökoosoleku ja peakonverentsi nõukogu tegevuste praktikaid). See otsus oli 2017. aasta peakonverentsi nõukogu aastakoosoleku hääletustulemuse laiendus.

Dokumendis kirjeldatakse protsessi, kuidas toimida Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse sees tööjuhisega vastuollu minemise korral.

Protsess algab sellega, et kõnealusele kogudusele kõige lähemale administratiivüksusele antakse tajutud vastuolust teada. Dokumendis rõhutatakse vajadust kristliku protsessi järele, mis hõlmab palvetamist ja dialoogi ning toetavat õhkkonda. Selle protsessi osana palutakse tööjuhisega vastuollu läinud üksusel esitada tõendid tööjuhisega kooskõlas olemisest või plaan, kuidas saavutada püsiv kooskõla tööjuhisega.

Kui lähima haldusüksuse tasandil ei saavutata lahendust, võib peakonverentsi juhatus (Administrative Committee, ADCOM) viia kõnealuse juhtumi ühe nõuandva komitee ette, mida on kokku viis. Need komiteed, mida nimetatakse vastavuskomiteedeks (compliance committee), on ellu kutsutud ADCOMi poolt.

Pärast juhtumi uurimist võib vastavuskomitee esitada ADCOMile soovitusi, kuidas edasi toimida. Seejärel võib ADCOM esitada soovitusi peakonverentsi divisjonide ametnikele (GCDO) ja peakonverentsi nõukogule. Selle järel on dokumendis lahti kirjutatud nii kaebuse kui distsiplinaarmeetmete protsess.

Nende distsiplinaarmeetmete üle saab hääletada ainult nõukogus ning need võivad sisaldada ametlikke hoiatusi ja avalikku noomitust. Jätkuva vastuollu minemise korral on peakonverentsi põhiseaduse määruste järgi lubatud kahe kolmandiku häälteenamuse saavutamisel nõukogust välja arvamine.

Pärastlõunane koosolek algas peakonverentsi presidendi Ted N. C. Wilsoni pöördumisega, kes koosolekut ka juhatas. Ta tuletas osalejatele meelde, et kõnealuse „dokumendi algne mõte pärineb teilt. See on teie dokument. See on teie kätes. See ei ole minu dokument.”

Wilson selgitas, et sel aastal ei ole vastavuskomiteel aastakoosolekule ühtegi soovitust.

Seejärel palus Wilson kõigilt osalistelt käitumises armsat kristlikku vaimsust. „Me soovime väga avatud ja lahket õhkkonda. Me tahame edasi minna avatud ja armulikus vaimsuses. Me oleme siin, et viia ellu Issanda tahet.”

Viie mikrofoni juurde võttis sõnasaamise järjekorda 71 delegaati ja kutsutut. „Sel pärastlõunal kogeme kogudust tema parimas vormis,” ütles peakonverentsi endine asepresident ja tuntud evangelist Mark Finley. „Koguduse jaoks on tervistav, kui selle juhid saavad südamelt avatult ja ausalt ära rääkida. Ma näen sel pärastlõunal siin kogudust, kes maadleb ühe probleemiga.”

Finley jätkas, rääkides dokumendi poolt: „See dokument ei vii meid kuningliku võimu juurde, see ei edenda seda. Vastupidi, see kaitseb meid kuningliku võimu eest.” Ta kinnitas tööjuhise osa ühtses koguduses: „Tööjuhis on vastastikune kokkulepe, see on meie tegevuste alus kogudusejuhtidena. Ja ma palvetan, et me toetaksime seda üheskoos.”

„Seitsmenda Päeva Adventistide kogudus ei ebaõnnestu,” ütles Põhja-Ameerika divisjoni president Dan Jackson. „Jumal juhib oma kogudust aulise tulemuse suunas.” Jackson hoiatas selle dokumendi vastuvõtmise eest: „Ma usun, et selle dokumendi vastuvõtmine muudab suhteid meie koguduse sees. See töötab vastu meie koguduse rajajatele ja tervemõistusliku asjaajamise praktikatele. Selle dokumendi atmosfäär ei ole ühendav. Põhja-Ameerika divisjoni liikmed tunnevad, et nad on tõugatud koguduse äärealale.”

„Usk ilma vabaduseta on ahelad, värvitu lill,” ütles Ungari adventkoguduse juht Tamas Ocsai. „Südametunnistuse vabadus on adventistide jaoks oluline. Minu tõsine mure on: kas me tõesti soovime kasutada seda dokumenti, et haavata meie armastatud kogudusepere ühtsust?

„Mina olen selle dokumendi poolt,” sõnas Esther Abayo Ida- ja Kesk-Aafrika divisjonist. „Me kõik usume, et vastavus koguduse tööjuhisega on vajalik. Ainuke hirm, mida mina näen, on, et inimesed kardavad tagajärgi, mis tulenevad tööjuhisega vastuollu sattumisest.”

„Ma arvan, et enamus inimesi kohalikes kogudustes mõtleb koguduse missiooni edendamisele ja täideviimisele,” ütles Adan Ramos Lagos Inter-Ameerika divisjonist. „Ma usun, et meil on piisavalt tööjuhiseid ja me peaksime neile kuuletuma.”

„Me oleme oma missioonis edukamad ja oma suhetes sügavamad, kuna oleme siin õppinud üksteist mõistma vaatamata arvamuste erisusele,” lisas Euro-Aasia divisjoni president Mihhail Kaminski.

Üleilmse koguduse kaplaniteenistuse juht Mario Ceballos oli viimane sõna saanud delegaat, ta pakkus küsimuse osas pastoraalse perspektiivi: „Suurim usuproov on see, kui sa ei saa, mida soovid, kuid suudad siiski lausuda: „Aitäh, Issand.””

Wilson väljendas oma tänulikkust nõukogu liikmeile nende hea vaimsuse eest koosolekul. „Teie kannatlikkus avaldas mulle muljet. Ma soovin teid tänada selle viisi eest, kuidas te olete täna rääkinud. See on väga kõnekas.”

„Kui me täna siit lahkume,” lõpetas Wilson koosoleku,” olgem ühtsed, kui levitame valgust kõigile neile, kes peavad veel kuulma Jeesuse peatsest naasmisest.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat