Koguduse koduleht on nüüd äpis

Avaldatud 19.7.2023

„Alustame sellest, et Eric valis gümnaasiumis valikaineks programmeerimise,“ ütleb Jaanus-Janari, kui küsin tema poja Ericu käest, kuidas sündis koguduse telefonirakendus advent.ee. Seda äppi saab laadida Androidi seadmetesse ning see on saadaval Google Play’s või aadressil sda.ee/app.

Eric sõnas, et mõte koguduse äpist on juba tükk aega üleval olnud, ent katsetama hakkas ta sellega tänavu jaanuaris. „Üks väike põhjus, miks ma seda äppi tahtsin, oli see, et kuna sel aastal ei ole eraldi hommikvalvet, pidid kõik ise valima endale raamatu. Meie valisime „Silmast silma“. Kuna see oli olemas ka advent.ee päeva sõnas, siis sai lisaks raamatule kasutada ka veebiversiooni, aga veebiversiooniga hakkas segama see, et tekst oli väga suur ja hommikul oleks tahtnud teksti kiiresti leida, sest veebis tuli päris pikalt otsida ning lisaks tahtnuks ka tumedama tausta peal lugeda, ent seal oli lihtsalt valge taust. Äpis saab teksti taustu ja tähesuurust muuta ning hommikvalve on kohe esimesena näidatud.“  

Eric loetleb rakenduse võimalusi. Äpis on olemas päeva sõna – saab valida erinevaid päeva sõna raamatuid alates 2002. aastast ja äpis on kasutusel samasugune taustlahendus nagu advent.ee päeva sõna kategoorias. Lisaks sellele on siin laulusõnad koos otsinguga. Laulusõnad on samad, mis m.advent.ee lehel ja lisaks üldlauludele on siin ka rajaleidjate ja askeldajate laagri laulikud. On ka annetuste tegemise võimalus. „Siin on toeta.advent.ee kõikide pankade makselahendus. Saad valida projekti, mida soovid toetada, ja summa ning ta koostab maksmiseks lihtsa võimaluse,“ selgitab Eric. Äpist saab vaadata advent.ee videoid, nii et näha on ka videote alateemad, näiteks jumalateenistused, kontserdid, laste laulupäevad, erinevad saated jne. Samuti saab kuulata audiomaterjale. Kõigi nende võimaluste kasutamise jaoks on tarvis internetti. „Välja arvatud päeva sõna jaoks,“ lisab Eric. Lisaks sellele on äpis kõik teated ühes reas, samuti otselingid e-poodi, galeriisse ja advent.ee avalehele.

See ei ole esimene äpp, mille Eric on loonud. „Esimene äpp, mille ma nullist tegin, oli see, kui katsetasin piibliteemalisi täherägastikke. Võtsin ühe toimiva rakenduse, mille ruudustikku ma pole muutnud. Selle nimi on „Piibli peidetud sõnad“ ja see on mõeldud nii lastele kui suurtele. Seal on 45 erinevat mängu. Hakkasin seda tegema 10. klassis.“ Eric rääkis, et kuna isa oli kogu aeg rääkinud, et vinge oleks, kui meil oleks oma äpp, siis hakkas ta seda katsetama, et „kuidas siis oleks, kui päriselt teeks“. „Mõtlesin, et võiks katsetada ja siis hakkasingi tegema. Katsetasin, et äkki saaks kasutada laulusõnade otsingut ja sealt hakkas tulema.“

See rakendus on mõeldud üksnes Androidile, kuna Apple rakenduse tarvis oleks tarvis Apple’i arvutit ja levitamiseks oleks tarvis igal aastal maksu maksta. Eric selgitab, et iPhone’i jaoks oleks rakendus tarvis täiesti uuesti üles ehitada, kuna need on kaks täiesti erinevat platvormi.

Eric sõnas, et on rakendusega rahul, kuid täiendamist vajab see ikka, kuna teinekord võib välja tulla „mingeid kummalisi vigu“. Viimane uuendus, mis sisse sai viidud, on see, et laulusõnade juures on nüüd ka noodiinfo – mis numbri all see laul on noodiraamatutes.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat