Tallinnas lõppes seminar "Õnnelik abielu on võimalik"

Avaldatud 29.4.2014, allikas Meie Aeg

Tallinna I adventkogudus korraldas märtsis-aprillis rahvusraamatukogus pereseminari „Õnnelik abielu on võimalik”. Projektijuht Annely Kaasik sõnas, et idee selline seminar korraldada tuli seoses Gordoni perekooliga, mille koolitaja Annely ise on. „Kui ma mõtlesin sellele, kui tänulikud inimesed pärast Gordoni perekooli on ja kui kallid need koolitused osalejatele on, tekkis soov midagi sarnast pakkuda ka koguduses,” ütles Annely. Seminarile olid oodatud abielupaarid nii kogudusest kui väljastpoolt. Loengute ajaks oli organiseeritud ka lastehoid.

Seminar algas 1. märtsil ja kestis kahenädalaste vahedega laupäevaõhtuti 26. aprillini, kokku oli viis loengut, kaks esimest viis läbi abielupaar Meelis ja Karmen Maikalu, kolm viimast abielupaar Rain ja Kaie Siim.

Raini ja Kaie teemad olid andestamine, roosad prillid ja mehe ning naise erinevad vajadused suhtes. „Andestuse ja alistumise teemat püüdsime lahata mitme nurga alt, päris palju rääkisime alistumisest – suhtes on eesmärk otsida teise kasu, mitte oma kasu,” rääkis Rain. „Suhtes peaks mõtlema, kuidas ma saan hoolitseda teise eest. Mina olen selles suhtes isik number kaks. Tihti hakkavad probleemid sellest, mida mina tahan ja kuidas mina olen harjunud,” lisas ta. „Kui sa sead kaaslase enesest ettepoole, saab palju kriise ennetada. Kui kriis on käes, tuleb hakata tööle sellest väljumise nimel,” võttis Rain andestamise teema kokku.

Roosade prillide teema kohta sõnas Rain, et armastuses on pime olemine teatud mõttes kasulik. „Teadvustad, et kaaslasel on puudus, aga sa paned heas mõttes tealdikult silma kinni, oled pime selle suhtes, mida sa muuta ei saa, ega tee sellest probleemi,” selgitas Rain.

Seminari viimasel õhtul keskenduti meeste ja naiste erinevatele vajadustele. „Rääkisime vastutusest abikaasadena üksteise ees. Me oleme meeste ja naistena külaltki erinevad, ja sellest tekivad ka probleemid: eeldame teiselt midagi muud, kui ma ise olen harjunud,” meenutas Rain kõne all olnud teemat. „Mehed ja naised vajavad suhetes erinevat informatsiooni. Naiste jaoks on olulised detailid, meeste jaoks üldisem info. Oleme Jumala poolt erinevaks loodud ja me ei saa tihti aru, miks see info naise jaoks nii tähtis on või miks meeste jaoks seks nii oluline on,” lisas Rain ja kutsus üles mõtlema, et me peame mõistma erinevaid vajadusi ja neist tuleb teineteisele rääkida. „On oluline, et oleksime mõistvad, kui teine ei ole ja ei tunne ja ei ela samamoodi kui mina, peame abikaasale vastu tulema ja tegema pingutusi, et teine tunneks end oma vajadustes rahuldatuna.”

Projektijuht Annely Kaasik pidas oluliseks, et seminar toimus väljaspool kogudusemaja, neutraalsel pinnal, kuhu on kergem tulla ka inimestel väljastpoolt kogudust. Küsimusele, kuidas ta seminariga rahule jäi, vastas Annely, et seminar läks kõigiti korda ja tore oli, et osalejaid oli nii koguduseliikmete seast kui ka väljastpoolt.

„Need on lihtsad asjad, kuidas abielus toime tulla. Need lihtsad asjad ei tule meelde või tunduvad liiga lihtsad. On hea, kui keegi tuletab meelde, et me pööraksime oma kaasale tähelepanu ja teaksime, mida ta vajab,” rääkis Annely. Läbitud teemadest kokkuvõtet tehes lisas Annely, et oluline on meeles pidada aja planeerimist: heas suhtes võtab inimene aega iseendale, aega paarisuhtele ja aega lastele. „Ükski hea suhe ei tule ilma tööta. Suhe peab olema teadlik otsus. Ajaküsimus käis läbi kõigist loengutest – panustamine hea suhte nimel,” võttis ta oma mõte kokku. Teine oluline teema oli Annely sõnul mehe ja naise erinevustega arvestamine.

Rain Siim pidas samuti seminari õnnestunuks ning lausus, et see oli ülesehitav ka tema ning Kaie kui esinejate jaoks.

Annely lisas, et tänapäeval ei saa eeldada, et koguduse seminaridele tuleb palju inimesi korraga. „Selliseid seminare on kindlasti vaja. Muidugi ei ole suuri rahvahulki, aga ka üksikute inimestega saab edasi tööd tea. See on isiklik töö ja isiklikud suhted inimestega. Tore oli ka, et oma koguduse pered käisid, kuigi oleksin oma peresid rohkem oodanud. Abielule peavad pöörama ka usklikud. Sageli arvatakse, et kui Jumalaga on suhted korras, järelikult on automaatselt ka peresuhted korras. Värskendus ja õnnelikkus ei ole endastmõistetav. Selle taga on teadlik töö, iseenda tahe ja panustamine,” ütles Annely.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat