Kaheksa jututeemat, mis hoiavad armastuse leegi põlemas

Avaldatud 14.4.2021, autor Allan Randlepp, allikas Meie Aeg

Paljudel paaridel on keeruline regulaarselt kohtamas käia. Takistusi võib olla mitmeid, näiteks pole ideid, kuhu minna või mida koos teha. Sama raske on algatada jutuajamisi olulistel suhteteemadel; vestlusi neil keerulistel, kuid olulistel teemadel on kergem edasi lükata.

See artikkel on kokkuvõte John Gottmani, Julie Schwartz Gottmani, Doug Abramsi ja Rachel Carlton Abramsi raamatust „8 kohtingut: eluaegse armastuse olulised vestlused“. Raamatu autorid on põiminud üheks tervikuks kaks huvitavat valdkonda: kohtamine ja vestlemine teemadel, mis mõjutavad suhet pikas perspektiivis.

Kas teie eesmärgid, isiksused ja uskumused kattuvad? Järgides autorite soovitusi, saad neile küsimustele loodetavasti vastused ning süvendad ühtlasi ka oma suhet, lisades sinna rohkem armastust.

Kõikvõimalikest olulistest teemadest on autorid välja valinud kaheksa kauakestva suhte jaoks olulist teemat, üks neist on kohtamine. Kui näiteks kord kuus kohtamas käia ja üks teema aruteluks võtta, saab aastaga kindlasti ringi peale. Ja miks mitte teha seda igal aastal.

Teemade järjekord ei ole oluline.

Esimene teema: iga kestva suhte nurgakivid on usaldus ja pühendumine

Küsi hakatuseks endalt, mida tähendavad sinu jaoks usaldus ja pühendumine? Minule tähendab pühendumine suhtele olla abikaasa jaoks kohal ning vältida olukordi, mis võivad viia truudusetuseni. Selliseid olukordi tuleks vältida igal juhul, sest sõltumata sellest, mis seal täpselt toimub, mõjutavad need usaldust negatiivselt. 

Selle asemel et otsida kedagi teist, kellel pole sinu kaasa puudusi ja nõrkusi, räägi oma tunnetest ja vajadustest avameelselt abikaasaga.

Usalduse ja pühendumise teemalise kohtamise ettevalmistamisel…

  • mõtle, mida usaldus ja pühendumine sulle isiklikult tähendavad;
  • võib abiks olla, kui mõtled oma vanematele: kuidas mõjutasid usaldus ja pühendumine seda kodu, kus sa üles kasvasid; 
  • tuleta meelde mõned näited sellest, kuidas on abikaasa viimasel ajal sinu suhtes pühendumist üles näidanud.

Kui kohtamine on käes, siis on suhtlemine väga oluline. Küsige teineteiselt kordamööda küsimusi, nagu:

  • Millal sa viimati mind ei usaldanud ja mida oleksin saanud teisiti teha?
  • Mida ma saaksin teha, et näidata oma pühendumist sulle ja meie suhtele?
  • Mille poolest erinevad meie usalduse ja pühendumise definitsioonid ja kuidas me saaksime need erinevused kõrvaldada?

Esimese kohtamise kohavaliku osas võiks minna n-ö kindla peale. Vali koht, mis mõlemale kindlasti meeldib ja kus mõlemad ennast turvaliselt ja mugavalt tunnevad, ilma et keegi tülitaks või segaks.

Teine teema: konflikt on osa igast suhtest, kuid tülitsemiseks on õige viis

Kõik paarid tülitsevad. Tegelikult võivad tülid olla lausa terapeutilised ja terve viis omavaheliste erinevuste väljendamiseks ning teineteise tundmaõppimiseks.

Oskus konflikte lahendada on üks eduka paarisuhte nurgakivisid. Uuringud näitavad, et kõige õnnelikumad paarid on need, kes suudavad konflikte lahendada, kuulavad partnerit ja püüavad näha teise vaatenurka. 

Enne konfliktide-teemalist kohtingut:

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat