Südamehaigused on USA naiste peamisi surmapõhjuseid

Avaldatud 11.2.2020, allikas Adventist Review

Loma Linda südameinstituuut avas naiste südametervise kliiniku, et pakkuda eriliselt naistele suunatud kardioloogilist terviseteenust, kuna naiste puhul sageli aladiagnoositakse kardiovaskulaarseid haigusi. 

Loma Lindas asuvas uues instituudis, mis alustas tegevust 2019. aastal, diagnoosivad ja ravivad südamearstid naiste kardiovaskulaarseid haigusi. “Patsientide teadlikkust tõstetakse ühiste vestluste käigus, koos arstiga kaardistatakse südame seisukord ning leitakse vahendid, kuidas jõuda selleni, et naised saaksid ise enda südant kaitsta,” sõnasid kliiniku juhid. 

Kliiniku rajaja ja direktor Purvi Parwani ütles, et südameinfarkti sümptomitega naised jäetakse kiirabis sageli tähelepanuta. “See kliinik pakub eriliselt abi sellele rahvastikuosale, kes jäetakse klassikalise rinnavaluga tähelepanuta,” ütles Parwani. “Kliiniku eesmärk on diagnoosida naiste südamehaigusi, neid ravida ning jagada teavet keeruliste kardioloogiliste seisundite osas.”

Ameerika südameassotsiatsiooni andmeil on südamehaigused Ameerika Ühendriikides naiste suremuse põhjus number üks. Kuid sellest statistikast on teadlikud vaid 56% naistest. 

Esimese tegutsemisaasta jooksul on naiste südamekliinik aidanud päästa paljude naiste, nende seas ka Lisa Cumingsi (pildil) elu. Cummings oli üheksa aasta kestel tundnud rinnas valu, mis takistas hingamist ega lasknud käia. Iga kord kui Cummings jõudis EMOsse, saadeti ta tagasi paanikahäire diagnoosiga. Abikaasa käis naisele peale, et ta otsiks võimalust teise arvamuse jaoks. See tõigi Cummingsi naiste südamekliinikusse.

Kui Cummings kohtus doktor Parwaniga, sõnas ta, et tundis esimest korda, et teda kuulatakse. Parwani asjatundlikkus naiste südamehaiguste alal viis selleni, et Cummingsil diagnoositi kardiovaskulaarsed spasmid, talle kirjutati ravimid ning nüüd tunneb Lisa, nagu oleks talle antud teine eluvõimalus.

“Ma tundsin pidevalt, et teen sääsest elevandi, kuna mind ignoreeriti,” ütles Cummings. “See kestis ajani, kui ma kohtusin doktor Parwaniga, ja ma teadsin, et kõik saab korda. Ta kuulas kõike, mida ma ütlesin, ja tegi kõik proovid, et olla kindel, et ükski haigus ei jääks kahe silma vahele. Ta andis mulle lootuse tagasi.”

Nüüd, kui Cummings on tagasi oma pere juures, jagab ta oma lugu, et anda naistele lootust ja et innustada neid oma tervise eest seisma.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat