Põltsamaa koguduse 100. aastapäev pakkus nii Sõna kui muusikat

Avaldatud 14.8.2018

Hingamispäeval, 11. augustil tähistas Põltsamaa adventkogudus 100. aastapäeva, mille raames oli hommikul ajalooline tagasivaade koguduse algusaastatele ning õhtul kontsertjumalateenistus EELK Niguliste kirikus.

Põltsamaa koguduse pastor Rein Kalmus kasutas koguduse kirjeldamisel sõna elujõuline. „Kogudus ei ole väga suur, aga läbi aegade on Põltsamaa kogudus olnud elujõuline ja on seda tänaseni. On veterane, on ka tugevat keskiga, on nooremat rahvast ja lapsi. Kõik teenistused on sisustatud, inimesed käivad kohal ja me tunneme rõõmu, et meil on selle kiriku näol armas vaimulik kodu. Vaatame tulevikku üksteist toetades ja julgustades.”

Lisaks oma koguduse liikmetele olid pidulikust päevast osa saama tulnud ka sõbrad kaugemalt ja lähemalt; nõnda algas aastapäev paljude jaoks juba reedel laulu- ja pilliharjutustega, mis vältasid päris hiliste tundideni.

Hingamispäeva hommikul uuriti piiblitunnis liidu hingamispäevakooli juhi Mervi Kalmuse juhendamisel Apostlite tegude raamatut. Seejärel andis Ardo Rosin ajalooallikatele toetudes ülevaate Põltsamaa koguduse saamis- ja olemisloost. „Ardo suhtub ajaloo uurimisse tõsiselt ja otsib huvitavat materjali. Tal on ka arhiivivõimalus,” ütles Rein. „Ta luges Põltsamaa koguduse põhikirja aastast 1920. Sellest põhikirjast tuleb välja, et adventistide kogudus Eestis moodustati mitte 1897., vaid hoopis 1895. aastal,” tõi ta esile huvitava tõiga. Seitsmenda päeva adventistide koguduste Eesti liit tähistab oma rajamise algusena 1897. aastat. „Oli huvitavaid asju Põltsamaa koguduse kohta: algseeme on seotud Danielite perekonnaga. Guido [Danieli] vanavanaema oli üks esimesi, kes kogudusse tuli, tema lastest Jaan Daniel oli hiljem pastor. Siin oli pastoriks sel ajal vend Klement, kes ristis siin mõned inimesed, nii et tema oli Põltsamaa koguduse alusepanija,” jutustas Rein.

Pärast jumalateenistust pakuti kiriku aias kõigile lõunasööki ning kell kolm oli Põltsamaa Roosisaarel laste- ja noorteorkestri kontsert, mis oli mõeldud tervele linnarahvale. „Publikut oli üle ootuste palju kohale tulnud ja lapsed mängisid tublisti,” sõnas Rein. „See oli orkestri kuues laager; oli näha, et orkester on väga palju arenenud: orkestri kõla kannab. Hea oli sellise asjaga kogudust linnarahvale reklaamida.”

Õhtul kell viis oli kontsertjumalateenistus EELK Niguliste kirikus, kus muusikaettekannete vahel ütlesid oma tervitussõnad saja-aastasele kogudusele Põltsamaa vallavanem Margus Möldri, kes kinkis kogudusele linnavaatega seinakella; EELK Niguliste koguduse juhatuse esimees Ain Roots, kes 450 aasta vanuste kirikuseinte vahel tervitas kaasusklikke pidupäeva puhul; ning EKNK Jordani koguduse pastor Meelis Maikalu, kes meenutas lapsepõlveaegu, kui ta koos vanematega adventkirikus käis.

Kontsertjumalateenistuse jutluse pidas koguduste liidu esimees Ivo Käsk. Lähtudes aastapäeva motost Ps 145:13, kõneles ta Jumala riigist ja selle heldest Kuningast, kelle sarnastena meid on kutsutud elama. Jutlus manitses läbi katsuma, ega Jumala riik ei lähe meist mööda, nii nagu see läks paljudest Jeesuse kaasaegseist ja lõpuaja kristlasi kujutavatest Laodikeia usklikest. Aastapäeva jutlus meenutas sünnipäevalapsele ja kõigile kokkutulnuile ka käesoleva aja tähtsaid Jumala riigi teadaandeid Ilmutusraamatu kolme ingli kuulutusest.

Muusikat esitasid erinevad kollektiivid. Rein Kalmus peab repertuaari heaks ja kontserti õnnestunuks. „Väga hea, et meil on Ootuse koor, kooril on hea tugev koorikõla. Tavaliselt teenistusel me ei plaksuta, aga laste- ja noorteorkestrile tuli spontaanne aplaus,” meenutas Rein kaht kollektiivi. Lisaks neile esines meeskoor, ühendkoor, Joosep Tuvi ja Toomas Luku duett, Marju ja Maarja Kiploki duett, Raeli Florea ja Katariina Tammemägi viiuliduett ja külaline nelipühi kogudusest.

„Suures kirikus on avarust, õhku, akustikat. Minule pakub kõige rohkem see, et seal on suur orel. Oreli saatel ühislaul teenistuse lõpus võtab jalad maast lahti,” kirjeldas Rein kontsertjumalateenistuse lõpu meeleolu.

Põltsamaa koguduse edasiste plaanide kohta lausus pastor, et jätkatakse teeõhtutega ja praeguseks on valitud korraldusmeeskond, kes hakkab läbi mõtlema, kuidas viia Põltsamaal läbi elustiiliseminari, mida juhatab liidu tervisetöö juht Allan Randlepp. „Sügisel hakkame korraldusmeeskonnaga tööd tegema, ehk saame uuel aastal seminari linnarahvale pakkuda. Septembri alguses, 9. septembril on ka traditsiooniline kogukonnaüritus „Talvele vastu”.”

Aastapäevale tagasi vaadates sõnas Rein, et kogudus on väga tänulik kõigile, kes tegid selle päeva kauniks ja meeldivaks. „Tegijaid oli palju, siit ja sealt, ja päev oli ilus.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat