Pastor vastab: Suhtumine sõjaväkke

Avaldatud 23.4.2013, rubriik Pastor vastab, teema Elu, autor Jaanus-Janari Kogerman

Küsimus

Kas kristlasel sobib minna sõjaväkke relva kandma? Kas kristlane peab toetama riigikaitse sõjaväe pidamist või peab ta toetama sõjaväe laiali saatmist?

Vastus

Nagu väga paljudele küsimustele ei ole ka sellele ühtset vastust - see sõltub Sinu isiklikest seisukohtadest. Kuid siiski mõned mõtted, mis võivad aidata seisukohti kujundada.

Esiteks - Eesti Vabariigil ei ole sõjaväge vaid kaitsevägi. Kuigi see võib tunduda ainult sõnana, on seal taga siiski mõte, et Eesti Kaitsevägi ei ole mõeldud kellegi teise vallutamiseks, vaid oma riigi kaitsmiseks. 

Teiseks - Vana Testament räägib sellest, kuidas Jumala rahvas (Iisrael) sõdis. Nad mitte ainult ei kaitsnud oma riiki, vaid tegelesid ka selle vallutamisega. Ja me võime lugeda ka sellest, et väga sageli oli Jumal ise õnnistamas ka sellist tegevust.

Kuid samas - relvad ei ole mänguasjad ning neil on siiski ainult üks eesmärk - teha vastane (teine inimene) võitlusvõimetuks. See aga ei pruugi mitte kuidagi kokku sobida ligimesearmastusega, mis on ometi üks olulisemaid teemasid.

Ja tegelikult tuleb ju arvestada ka sellega, et sõda ei ole mitte kunagi olnud Jumala plaan. See on kurjuse poolt toodud häda ja viletsus. Seega, kord igavikus ei ole sõjal ja sõdimisel mitte mingisugust kohta.

Lisalugemiseks soovitan artiklit Adventistid Eesti sõjaväes, või võtta ühendust nende meestega kes on oma valiku (kas teenida kaitseväes või mitte) teinud.

Jaga Facebookis