Pastor vastab: Depressioon - kas see on haigus nagu iga teine haigus

Avaldatud 30.9.2018, rubriik Pastor vastab, teema Elu, autor Marge Randlepp

Küsimus

Depressioon - kas see on haigus nagu iga teine haigus (diabeet, vähk jne), mingi aine puudus ajus või on see hoopis Jumalast lahusolek? Kas antidepressante tuleks selle haiguse sümptomide vähendamiseks võtta? Kas antidepressant võib teha võimatuks Jumala hääle kuulmise enda sees? Mida tegelikult see ravim inimese sees teeb?

Jah, ma tean üldteaduslikke vastuseid ja seda, mida räägivad ravimitootjad, kuid mida ütleb Jumal?

Ette tänades

...

Vastus

Tere ..., mul on nii hea meel, et teie südames on soov teada Jumala tahet ka tervist puudutavates küsimustes.

Depressioon on laialt levinud haigus, mis mõjutab miljoneid, nii kristlasi kui ka mittekristlasi. Piibel soovitab meil olla rõõmsad ja kiitva meelega (Fl 4:4; Rm 15:11), nii et Jumala eesmärk on oma laste jaoks rõõm ja rahu, mitte meeleheide ja ärevus.  Depressiooni, mis on midagi rohkemat kui mõnes üksikust olukorrast tekkinud kurvameelsus, saab leevendada läbi Piibli uurimise. Abiks on sealt leitavate nõuannete ellu rakendamine, palve, liitumine erinevate tugigruppidega, pattude üles tunnistamine ja nõustamisel käimine. Toeks võib veel olla teadlik püüe mitte olla keskendunud oma valule, vaid vastavalt oma võimekusele ja jõule pakkuda abi oma ligimesele. Pilgu pööramine enda ebatäiuslikkuselt Kristuse armastusele on aidanud paljusid depressiooni sümptomitega inimesi.

Pattulangemise tõttu hakkas maailm põdema. Meie esivanemate patu tegemisest oleme kõik mõjutatud. Patu needus survestab meie tervet isiksust - füüsilist, vaimset kui ka emotsionaalset külge. Arstiga nõu pidamine depressiooni kahtluse puhul on sama oluline, kui mõne muu meie keha puudutava haiguse puhul. Küsisite depressiooni ja patu tegemise seose kohta? Vastaksin nii: Kui me kukume ja murrame luu, siis tavaliselt me ei pea kukkumist patuks. See aga, et meie luud murduvad või et meie lühinägelik vaateväli ei haara jala ette jäänud kivi, on küll patuses maailmas elamise tagajärg.  Kui me kogeme lähedaste surma, vaimset või füüsilist vägivalda, oleme mingi aine puuduses või ülekülluses ja sellest tulenevalt põeme depressiooni, siis ka see ei ole otseselt patt, vaid patuses maailmas ja ehk ka teadmatuses elamise tagajärg.  Ja kuigi selline arusaam inimesi rahustada ja peabki vabastama liigsest süütundest, on oluline meeles pidada, et tõeline rahu tuleneb Jumala armastusse jäämises ja enda eest hoolitsemises vastavalt tervishoiu põhimõtetele. Meie ihu on Püha Vaimu tempel (1 Kr 6:19)  ja Jumal tahab, et templi hoidjatena annaksime endast parima.

Enda eest hoolitsemise alla käib tervislik eluviis, toitumise, vitamiinide, mineraalide, rasv- ja aminohapete tasemete kontroll, rohkema vee joomine ja liikumine. Perearst saab välistada kilpnäärme, aneemia, pärmseene poolt põhjustatud haigused, mis samuti tekitavad väsimust, une- ja ärevushäireid ning depressiooni. Ennast saab aidata ka nõuande telefonide kaudu nõustajatega kontakteerumise,  depressiooniteemaliste raamatute lugemise , oma lähedaste ja koguduse osadusse jäämise kaudu.

Kliiniline depressioon on midagi, mille teeb kindlaks oma ala professionaal – kliiniline psühholoog või psühhiaater. Selle tõsisest haigusest on raske välja tulla vaid tahtejõu, palve või vitamiinide tarbimisega. Nii et enne antidepressantide võtmist tuleks diagnoosida depressiooni sügavus. Ravimite vajadusel uurida nende kõrvalmõjude kohta ja alles siis teha koos arstiga enda jaoks sobiv otsus. Ühe kõrvalnähuna võib tekkida uimasus või unisus, mis olenevalt rohust ja inimese eripärast nädalate möödudes leeveneb ja kaob sootuks. Andidepressandid turgutavad meie aju kemikaale, eriti serotoniini ja noradrenaliini aktiivsust ajus, tõstes inimese tuju, elu- ja algatustahet.  

Kas antidepressantide mõju takistab  Jumala hääle kuulamist? Isiklikult arvan, et magamata ööd, liigsöömine, -joomine, -töötamine, -magamine, -tarbimine, -vaatamine ja  sassis suhted mõjutavad inimest negatiivselt kordades rohkem, kui ravimite kõrvalmõjud. Sügavat depressiooni põdeval inimesel on raske olla mõõdukas kõigis eelpool mainitud valdkondades ja seetõttu tuleb igal haigel koos arstiga veenduda ravimi regulaarsest võtmisest tulenevas kasus. Kui patsient ravimi võtmise kasusse ei usu, on ka paranemine aeglasem või jääb ravi poolikuks.  Antidepressante selleks välja kirjutataksegi, et inimene terveneks vaimselt ja jõuaks uuesti teha emotsionaalselt tasakaalukaid otsuseid.  Kristlasena lisaksin, et oluline eesmärk antidepressantide võtmisel on, et inimene oleks jälle võimeline teenima Jumalat ja inimesi armastava meelsuse ja võimalikult terve vaimsusega.

Haigusest paranenuna vähendab arst patsiendile väljakirjutatud ravimi annuseid, kuniks nende mittevõtmiseni, ja tervisliku eluviisi toel jätkab tervenenu elamist Jumala auks.

Marge Randlepp

Terve Elu Keskuse hingehoidja

Jaga Facebookis