Noortepäevad otsisid seda, mis on püha

Avaldatud 27.10.2010, allikas Meie Aeg

Hingamispäeval, 24. oktoobril kogunes pea veerand tuhat noort ja veidi vanemat Tartusse taaskordsetele adventkoguduste Noortepäevadele, et üheskoos arutada Jumala pühaduse teemal.

„Teemat me mõtlesime kaheti – Jumala pühadus ja teiseks kuidas miski meie elus on püha,“ selgitas liidu noortejuht Ivo Käsk. Vaimuliku sõnumi eest oli kutsutud hoolt kandma põhja Norrast Lofoteni koguduse pastor Arne Kristian Andersen. Arne Kristianile oli tema enda sõnul Eestil südames eriline koht. Nimelt olid mitmed eestlased käinud tema koguduse kirikuhoonet ehitada aitamas. Suhteliselt hiljuti valminud kiriku ehituse juurde tuli esimese eestlasena Veljo Lobjakas, kes koos soomlastega läks sinna esmalt adventistide heategevusliku organisatsiooni Maranatha International kaudu. Järgmistel kordadel liitusid juba ka teised kaasmaalased ning nii käidi Lofoteni kirikut ehitamas päris mitmel korral. Eesti ehitusmees Rauno Kaasik jäi ehitusele pikemaks ning on Norras töötamas ja elamas praeguseni.

Nii oli sellest kontaktist arenenud ka idee kutsuda pastor Arne Kristian Eestisse Noortepäevadele jutlustama. Muusikust jutlustaja multitalent rääkis hingamispäeva hommikuses kõnes Laatsaruse ülesäratamisest. „Meie püha elamine ja kõndimine Jumalaga on sama stiilne nagu Laatsarusel surilinades" Tema kutsub ja meie käime ja Ta kutsub meid endaga ka koostööd tegema,“ meenutas Ivo kuuldud jutluse sõnumit.

Õhtuses öökirikus rääkis Arne Kristian haigest naisest, kes otsis Jeesuse puudutust. „Kui me hüüame Jumala poole, siis kõikvõimas Jumal peatub isiklikult meie juures,“ kõlas julgustav sõnum Salemi kiriku täissaalile.

Öökirik, mis on olnud Noortepäevade traditsionaalseks lõppakordiks, sai taaskord sisustatud erinevate linnade ja koguduste noorte endi poolt. Nii muusika, näidendite kui videoklippide kaudu jagasid noored sõnumit oma suhtest Jumalaga.

„Igal korral on kuidagi eriline. Minu jaoks kõigist liidu noorteüritustest on Noortepäevad nagu pidupäev. See on nagu noorteürituste aasta kulminatsioon ja noored tunnevad ka, et see annab erilist jõudu,“ jagas Ivo muljeid. „Seal oli terve hulk sõpru, kes oli kaasa toodud ja kes tavaliselt kirikus ei käi. Minu jaoks oli selliseid nägusid päris palju, keda ma polnud kunagi näinud ja see on ikka väga suur väärtus. Ma loodan, et neile meeldis.“

Noortepäevadel oli sel korral ka nii mõndagi uut. Ardi Tedrekin pakkus välja idee korraldada heategevuslik oksjon, mille käigus müüdi maha kolm tema maali. Kogunenud 4700 krooni annetati Jõhvi adventkiriku ehituse toetuseks.

Avatud olid ka esmakordsed nõustamistoad, kus Alla ja David Nõmmik olid valmis inimestega vestlema. Sellise vaimuliku teenistuse osa plaanib Ivo ka järgmistel aastatel arendada. Ühe ideena on avada ka eriline palveruum, kus noortepäevadel osaleja võib hetkeks vaikses palves Jumalaga omaette olla.

Noortepäevade ajal tegi Ardi Tedrekin ka 3D-stereo-fotosid, kasutades selleks kahte paralleelselt asetatud kaamerat. Neid fotosid saab ruumiliselt vaadata sini-puna-klaasidega stereoprillide abil. Huvilised (kel need prillid olemas) saavad 3D-fotosid vaadata snap.ee albumis.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat