Misjoni inspiratsioonipäeva fookuses oli misjoniprojekti kirjutamine

Avaldatud 28.10.2024

26. oktoobril oli Simisalu loodusmajas seitsmenda päeva adventistide koguduse misjoni inspiratsioonipäev, mis tänavu kandis juhtmõtet „Jumala ettevõtjad“. Selle aasta fookuses oli anda osalejatele võimalus mõelda oma koguduse misjoniprojekti peale ja see veidi ka läbi kirjutada.

Misjonipäev algas hingamispäeval kell 11 lühikeste kõnelustega Jumala ettevõtjatest Piiblis. Kõnelesid misjonipäeva korraldajad Mariin Tasang, Meeri Pajula, Priit Keel ja Aleksandr Tsugai. Mariin rääkis Moosesest, kelle lambakarjase töö oli teinud alandlikuks, kuid keda Jumal julgustas Egiptuse vaarao ette minema kinnitusega, et Jumal ise on Moosesega. „Jumal andis Moosesele autoriteedi. Ta varustab ka meid kõigega, mida meil selle töö tegemiseks vaja on,“ ütles Mariin. Meeri rääkis Nehemjast, kelle loos peegeldub Jumala ettevõtja neli põhiomadust: palve, visioon, juhtimine ja ühtsus. Igaühe neist punktisest selgitas Meeri Nehemja loo põhjal lahti ja võttis oma kõneluse kokku sõnadega „kui meil on käed-jalad tööd täis, siis ei ole meil aega keskenduda pisimuredele“. Priit võttis luubi alla Jaakobi loo ja eluraskused Jumala ettevõtjaks saamisel. „Tema elu ei olnud nagu lill. Inimene, kes käib koos Jumalaga, kuulab Jumalat ja püüab teha selle järgi.“ Aleksandr rääkis Joonast ja võrdles teda nende inimestega, kellega Joona kokku puutus: „Joona oli mees, kes vajas rohkem veenmist kui paganad, kellega ta kokku puutus,“ tõdes Aleksandr ja lisas, et Jumal suhtleb meiega sellel tasemel, kus me parasjagu oleme, aga Ta soovib meid kogu aeg edasi viia. „Ettevõtja eripära on see, et ta ei tea, kuidas kõik täpselt kujuneb, aga ta läheb, sest Jumal on kutsunud.“ Kõneluste vahele kutsuti osalejaid küsimuste põhjal kaasa arutama – otsiti enda elu kokkupuutepunkte nende piiblitegelaste elu ja kogemustega. Lisaks aruteludele olid ka meeleolukad liikumispausid, mida juhendas Angelika Käsk.

Pärast lõunat oli kavas kahe ettevõtja kogemuse kuulamine. Tanis Kulp rääkis enda teekonnast ettevõtjana ning Vallo Põldaru jagas kümmet põhimõtet, millest ta ettevõtjana lähtub. Mõlemad mehed võrdlesid ettevõtlust misjonitööga, otsides kokkupuutepunkte ja nende üle arutades. Nende kahe ettekande vahele olid pikitud rühmaarutelud ja potentsiaalsele koguduse misjoniprojektile mõtlemine misjoniprojekti taotluse küsimuste põhjal.

Aleksandr sõnas, et päeva eesmärk oli teha see hästi praktiliseks. „Kui keegi läheb siit koju hea ideega, mida saab ka ellu viia, ja hakkab seda misjoniprojektiks koostama, siis oleme väga õnnelikud ja teame, et meil on hästi läinud.“ Mariin sõnas, et arutelude aluseks olid võetud advent.ee lehel oleva misjoniprojekti taotluse küsimused ja on hea, et inimesed said need läbi mõelda ja läbi kirjutada. Meeri lisas, et eesmärk oli anda inimestele ka kogemus, et „misjonitööst mõtlemine ei pea olema raske, misjonitöö ei pea olema üle mõeldud, hästi keeruline ja palju raha maksev, nii et kui inimene selle peale mõtleb, hakkab tal raske. Eesmärk oli tuua fookusesse, et see võib olla lihtne, kui teha seda, mida juba oskad ja tahad.“

Misjoniprojekti taotluse kirjutamise kohta sõnasid misjonipäeva korraldajad, et kui koguduses tekib kellelegi mõte mingit projekti teha, siis on hea mõte panna kokku meeskond, seejärel peab küsimuse üle arutama koguduse nõukogu. „Kui tahad raha taotleda, siis peab see olema koguduse otsus. Sellel ettevõttel peab meeskond taga olema,“ ütles Priit ja Mariin lisas, et ühelt poolt on misjonitöö küll individuaalne, kuid teisalt kogukondlik – me teeme seda koos. „On vaja meeskonda. Kui mitte muud, siis seda meeskonda, kes palvetaks selle töö pärast, mida Jumal on kutsunud meid tegema.“ Aleksandr ütles, et misjoniprojekti kirjutamine ei ole nagu eksamitöö, see projekt on abiks, kuidas oma mõtteid sõnastada ja vormistada. „Raha liidul on, mille eest misjonitööd teha, meie probleem ei ole vahendid, vaid inimesed, kellel oleks plaan ja kes tahaksid projekte ellu viia,“ tõdes Mariin.

„Veetsime koos ühe päeva, aga meie võtsime selleks korraldamiseks aega pool aastat. Rääkisime, mõtlesime, palvetasime, arutasime, kaalusime-kahtlesime. Ühe päeva korraldamine võtab palju aega, ühest küljest on see koormus, aga teisalt kasvame kokku ja veedame üksteisega aega. Vaimulik koos kasvamine viib meid edasi ja Jumal saab meid kasutada,“ ütles Aleksandr misjonipäeva korraldamise kohta. „Mul on hea meel, et saime oma jõududega hakkama, ilma väliskõnelejata, see tähendab, et meil on, mida üksteisega jagada. Ja me tänasime täna väga palju inimesi, mis tähendab, et panustas palju inimesi.“ Priit: „Niimoodi kogudus töötabki. Ma loodan, et see tänane päev innustas kedagi, et ideele sammuke lähemale astuda. Kui siit tuli üks idee, siis ma loodan, et see ei jää viimaseks või ainukeseks. Ja ma mõtlen, et kuidas elada sellist elu, et terve mu elu on misjoniprojekt. See, mida sa teed, ei ole mitte sellepärast, et peab midagi ära tegema, vaid sa eladki sellist elu, et inimesed tahavad sellest osa saada.“

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat