Tallinnas oli koguduste rajamise koolituse ACTS esimene osa

Avaldatud 9.7.2024

Juuli alguses, 2.–4. juulini said Tallinnas Terve Elu Keskuses kokku inimesed, kel mõlgub mõttes eesmärk või unistus rajada uus kogudus – toimus koguduserajajaid toetava võrgustiku ACTS neljaosalise koolitussarja esimene osa.

ACTS on koguduserajajate toetusvõrgustik, mis toimib meie koguduses üle maailma. Koolitus on üks osa selle võrgustiku tööst. Käesoleval aastal on Trans-Euroopa divisjonis kolm ACTSi koolitust: Suurbritannias, Põhjamaades ja nüüd Eestis. Koolitusel osalenud Ivo Käsk sõnas, et koolituse üks eesmärke on, et osalejad loovad võrgutstiku teiste koguduserajajatega, nad saavad omale kootsid ja on eeldus, et selle käigus valmistutakse selleks, et sama koolitust järgmistele edasi anda. "Sellel koolitusel olid osalejad Eestist, Lätist ja Kreekast. Oli ka kaks poolakat, nemad olid n-ö luurel, et ka Poolas seda koolitust teha," rääkis Ivo. 
Seekordsel kokkusaamisel jagasid koolitajad oma lugusid ja tarkust, samuti töötati üksteist kootsides välja uue koguduse rajamise esimesed sammud.

"Peakonverentsi asepeasekretär Gerson Santos rääkis lugusid üle maailma, sest tema haare on lai," sõnas Ivo ja kinnitas, et sai sellelt koolituselt palju uut inspiratsiooni. "Oluline osa on mõtteviisil, et mis kogudus on ja kuidas see on mõeldud toimima. Meie eesmärk on rajada kogudusi, mis toimivad ja teevad uusi jüngreid. Mulle oli see julgustav ja inspireeriv."

Eestist osalesid sel koolitusel ka Ivo abikaasa Angelika, Aleksandr Tsugai, kes on liidu koguduserajamise koordinaator, ning Aleksandr Glamozdinov, Meeri Pajula ja Priit Keel. "Kohal olid ka Daniel ja Svitlana, keda ootame Eestisse sügisel võï uue aasta algusest. Nad on misjonäridest abielupaar, praegu töötavad nad Jaapanis. Daniel oli sel korral ka koolitaja," rääkis Ivo.

Aleksandr Tsugai juhtis koguduse rajamist, mis algas aasta aega tagasi, see pistik kannab Pärli nime. Meeri juhib praegu Kuressaare koguduse taasrajamise projekti. Ivo selgitas, et üle maailma on kogudusi taasrajatud, kuid Eestis on see esmakordne projekt ja pioneeridel on alati raskem. "Kuressaare kogudus on oma täiskogu koosolekul ametlikult otsustanud teha läbi koguduse taasrajamise. See tähendab, et kogudus teeb restardi: teeb läbi sama protsessi, mida tehakse koguduse rajamise puhul, kui tuumikgrupp tuleb kokku ja mõtleb läbi, mis on kogudus ja kuidas see toimib. Taasrajamise käigus mõeldakse see läbi ja pühendutakse sellele uuesti. Samuti reorganiseeritakse see, kuidas kogudus toimib. Kuressaare koguduse puhul on eesmärk reorganiseerida kogudus koguduseliikmete juhitud koguduseks."

Ivo tõdes, et selle koolituse näol oli tegu esimese divisjoni tasandil organiseeritud üritusega Eestis. Sel koolitusel on kokku umbes 35 osalejat. Järgmine osa toimub järgmise aasta jaanuaris Kreekas, kolmas osa on juunis Lätis, neljanda osa aeg ja koht pole veel kokku lepitud.  
 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat