Usu prioriteedid 3. PÄEV — OOTAMISE ÕNNISTUS

Avaldatud 12.1.2024

"Jätke järele ja teadke, et mina olen Jumal..." (Psalm 46:11)

(Ingl k be still – “ole vaikselt”; Seiske ja tundke, et minna ollen Jummal… – Piibli Ramat, 1739)

Piibellik kiiruse vähendamise voorus

Pideva liikumise ja mürareostuse ajastul pole miski kriitilisem kui rahu ja vaikus. Meie hektilises tänapäeva elus nõuavad igapäevased kiireloomulised asjad meie tähelepanu. Me oleme harjunud kiirtoidu-mõtteviisiga, kus eeldame, et saame kõik kätte võimalikult kiiresti. Me oleme unustanud, kuidas kannatlikult oodata, ja see kannatamatus võib laastavate tagajärgedega üle kanduda ka meie vaimulikule teekonnale. Aeglustamise ja paigalejäämise muudavad veelgi raskemaks meie hüper-ühendatuse ajastu visuaalsed impulsid ja akustilised segajad. Õppida ootama vaikuses ja fookustada oma mõtted taevastele asjadele, kui me Jumalaga räägime, võib tunduda paljudele inimestele tänapäeval kummalisena, kuid see on piibellik voorus, mis vajab taaselustamist. Vaikse ruumi viljelemine, mis ei ole täis muid kiireloomulisi asju, ja vaba aja hoidmine selleks, et olla ühenduses Jumalaga, on ülioluline. Aeglustuda, istuda paigal, hingata, tuletada endale meelde Jumala õrna hoolt, oodata kannatlikult ja mitte muutuda närviliseks, kui Jumal ei vasta kohe meie palvetele – need on oskused, mida me peame uuesti õppima.

Ootamise eelised

Läbi kogu Pühakirja kohtame Jumala rahvast tähelepaneliku ootamise seisundis. Piibli kirjutajad väljendavad oma ootust sageli küsimusega: "Kui kaua, Issand?" (Hab 1:2; Tn 8:13). Ilma ootamiseta ei ole lootust (Tt 2:13). Ei ole vastupidavust ilma ootamiseta (Rm 5:3, 4). Ei ole kannatlikkust ilma ootamiseta (Ilm 14:12). Ei ole igatsust ilma ootamiseta (Psalm 42:1). Ei ole elu ilma ootamiseta. Ei ole inimajalugu ilma ootamiseta. Ootamine on osa inimese eksistentsist.

Ootamise ajal keskendume sageli ebameeldivatele probleemidele ja loodame, et need mööduvad. Kuid ootamine ei tähenda passiivset istumist, mitte millegi tegemist ja lootmist, et ebameeldiv olukord kuidagi möödub. Piibellikust vaatenurgast vaadatuna on ootamise peamine eesmärk tuua esile see, kes ma olen ja kelleks ma ootamise ajal muutun. Ootamise kogemus seab mind silmitsi olulise vaimuliku otsusega: Kas ma sean oma kannatamatuses ja kahtlustes kahtluse alla Jumala headuse ja kõikvõimsuse? Või tunnistan, et ootuses seisan silmitsi ainulaadse võimalusega, mis aitab mul saada selliseks inimeseks, nagu Jumal tahab, et ma oleksin? Ootamise kogemuse kaudu saan ma muutuda selliseks inimeseks, kelleks ma muidu ei oleks kunagi saanud.

Kui me vaatame seda niimoodi, siis muutub ootamine Jumala muutmise vahendiks, et muuta meid Tema tahte kohaselt. Seega on ootamine tõeliselt Jumala headuse ja armu väljendus. See aitab meil muutuda sarnasemaks Jumalaga, kes ootab suure kannatlikkusega, sest ta ei taha, et kaduma läheks keegi, kes võiks veel päästetud saada.

Palvetagem üheskoos.

Palveaeg (30–45 minutit)

Jumala Sõnaga palvetamine – Psalm 46:11
"Jätke järele ja teadke, et mina olen Jumal." 

"Jätke järele… “ (ingl k be still – “ole paigal, ole vaikselt”)

Jumal, me oleme olnud rahutud. Me oleme lasknud end nii hõivata ja stressi viia arvates, et kui me  seda ei ole, siis oleme kuidagi vähem väärt. Oh Jumal, me vajame Sinu abi, et kiirust maha võtta, et õppida lihtsalt vaikselt olema. Meie meeled on sotsiaalsete ootuste tõttu alati millegi poole kihutama programmeeritud. Aita meil hinnata vaikuse voorust ja saada sellest tulenevaid õnnistusi. Räägi sõnad "Ole vaikselt" meie kannatamatusse südamesse. Aamen.

"… ja teadke, et mina olen Jumal."
Armas Jeesus, tõsiasi, et Sa oled meie Jumal ja Issand, mõjutab meie elu tohutult. Ometi näib, et me kõhkleme selles, et Sind kogu oma elu Issandaks teha. Me ihkame kontrolli ja näib, et me ei suuda lakata tegemast seda, mida teeme. Õpeta meile, et Sina, kõikvõimas Looja, see, kes täidab igaviku, oled Issand; et Sa oled võimeline viima meid ja meie plaane kõrgemale sellest, mida me suudame ettegi kujutada, kui me vaid jääme vaikseks, ootame ja tunnustame Sind sellisena, kes Sa oled. Aamen.

Veel palvesoovitusi

Tänu ja kiitus: Tänage konkreetsete õnnistuste eest ja kiitke Jumalat Tema headuse eest.

Tunnistus: Võtke paar minutit aega isiklikuks ülestunnistamiseks ja tänage Jumalat Tema andestuse eest.

Juhtimine: Paluge Jumalalt tarkust käesolevate väljakutsete jaoks ja otsuste tegemiseks.

Kogudus: Palvetage piirkondlike ja ülemaailmse koguduse vajaduste eest
(vt eraldi palvesoovide lehte).

Kohalikud palved: Palvetage oma koguduse liikmete, perekonna ja naabrite praeguste vajaduste eest.

Kuulamine ja vastus: Võtke aega, et kuulata Jumala häält ja vastata sellele ülistuse või lauluga.

 

Jaga Facebookis
Lingid
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat