Usu prioriteedid 2. PÄEV — OHT OLLA JUMALA JAOKS LIIGA HÕIVATUD

Avaldatud 11.1.2024

"Apostlid kogunesid Jeesuse juurde ja teatasid talle, mida kõike nad olid teinud ja mida kõike õpetanud. Ja Jeesus ütles neile: "Tulge omaette üksildasse paika ja puhake pisut!”, sest tulijaid ja minejaid oli palju, ja neil polnud parajat aega süüagi. Ja nad lahkusid paadiga üksildasse paika omaette.” (Markuse 6:30–32)

Hõivatud olemine Jumala töös

Hõivatus on meie maailmas kuningas. Kaasaegne ühiskond ja suur tarbimissurve on meid harjutanud uskuma, et mida rohkem oleme hõivatud, seda enam meist lugu peetakse. Hõivatusest on saanud meie töökuse ja heategemise innukuse ja edasijõudmise indikaator. Samas, kui oleme hõivatud elatise teenimisega, unustame elada ja elust rõõmu tunda ning see on traagiline. Võib-olla veelgi traagilisem on varjatud oht, mille paljud pühendunud Kristuse järgijad on omaks võtnud: hõivatuse mõtteviis oma töös Jumala heaks. Sageli teeme seda parimatel põhjustel. Me teame, et aega on vähe. Me tahame saavutada Tema jaoks võimalikult palju. Seepärast püüame olla hõivatud. Me tahame olla oma aja ja andide head majapidajad. Tundub hea olla Jumala jaoks hõivatud ja mõnikord tekib meil kiusatus arvata, et Jumal tasub meie hõivatuse Tema heaks, kuid siis avastame, et oma hõivatuses Jumala heaks oleme kaotanud elava ühenduse oma Lunastajaga. Me teeme häid asju harjumusest, mitte Püha Vaimu väes. Ja mida hõivatumaks me muutume, seda enam peame end Jumala eesmärgiga kooskõlas olevaks. Tegevusrohkusest saab uus norm. Me oleme nii hõivatud hõivatud olemise ülistamisega, et jääme ilma neist ketkedest elus, mis on tegelikult olulised. Hõivatus muserdab meie vaimuliku elujõu. Kiirustamine on iga armastussuhte vaenlane, eriti aga meie suhtes Pühakirja elava Jumalaga. Armastus nõuab rahuliku meele tähelepanu.

Kohustus puhata

Pole ime, et Pühakirja Jumal kutsub meid korduvalt seisatama, peatuma ja vaatama, mida Ta teeb oma rahva heaks (2Kr 20:17; Ps 37:7). Jumal julgustab oma lapsi mitte kiirustama. Ta teab, kui kiiresti me Tema silmist kaotame, kui meie mõtted on inimtegevuste keerises. Üks ilusamaid näiteid pideva hõivatuse ohtlikkusest töös Jumala heaks leidub selles, kui meie Issand Jeesus võttis endale oma teenistuse ajal vabaduse puhata. Ellen White on tabanud selle olulise aspekti Tema teenimistöös seoses jüngritega. "Nad olid andunud kogu hingest tööle inimeste heaks ning see kulutas neid füüsiliselt ja vaimselt. Neil oli vajadus puhata." (Ajastute igatsus, lk 244)

Hõivatus muserdab meie vaimse jõu ja tõhususe. Kiirustamine on meie Jumala-armastuse suur vaenlane. Selle asemel, et lisada oma kalendrisse rohkem punkte, vähendagem neid teadlikult ja tehkem ruumi sisukale, hinge elustavale vaiksele ajale oma Looja ja Päästjaga.

Palvetagem üheskoos.

Palveaeg (30–45 minutit)

Kõigil palvegruppidel on erinev viis, kuidas koos palvetada. Julgustame teid veetma järgmised 30–45 minutit ühises palves, ükskõik millisel viisil Püha Vaim teid juhatab. Julgustame tegema lühikesi vestluspalveid (1–3 lauset). See võimaldab rohkematel inimestel mitu korda palvetada. Allpool on toodud mõned näited Pühakirja läbipalvetamiseks teemapõhiselt. Te võite palvetada ka teiste kirjakohtadega ja lisada oma palveajale ka teisi teemasid. Vaata ideid palveks “Palvesoovituste” nimekirjast.

Jumala Sõnaga palvetamine – Markuse 6:30–32

"Apostlid kogunesid Jeesuse juurde ja teatasid talle, mida kõike nad olid teinud ja mida kõike õpetanud. Ja Jeesus ütles neile: "Tulge omaette üksildasse paika ja puhake pisut!”, sest tulijaid ja minejaid oli palju, ja neil polnud parajat aega süüagi. Ja nad lahkusid paadiga üksildasse paika omaette.”

"Tulge omaette…"

Isa, me oleme olnud nii hõivatud Sinu tööga, et oleme unustanud, et see on Sinu töö. Tänan Sind, et tuletad meile meelde meie vajadust olla omaette, teha paus ja hinge tagasi tõmmata. Tänan Sind, et me ei ole masinad, vaid inimesed. Anna meile andeks, kui oleme teinud oma hõivatuse ebajumalaks või kui oleme oma väärtuse üles ehitanud sellele, kui palju me Sinu heaks saavutame. Palun muuda meie hõivatus ustavuseks. Aamen.

"… üksildasse paika…"

Jumal, me oleme ümbritsetud liiga suure müraga, liiga paljude asjadega, liiga paljude segajatega. Olenemata sellest, kas me veedame oma aega töötades koguduse heaks või tegeledes muude ettevõtmistega, tunnistame, et meil on vaja astuda kõrvale ja võtta aega, et mõtiskleda ja puhata eemal elukiirusest. Palun anna meile armu, mida on vaja selleks, et leida iga päev aega olla Sinuga kahekesi, et hingata ja keskenduda sellele, mis on tõeliselt tähtis. Aamen.

"… ja puhake pisut!”

Armastav Jeesus, kui Sa kõndisid siin maa peal, siis Sa mõistsid inimkonna vajadust puhkuse järele. Tänan Sind, et oled eeskujuks tasakaalustatud elust, mida me peaksime elama. Näita meile, milline näeb välja õige puhkus ja kuidas me saame regulaarselt puhata, et end laadida ja uuesti fookustada. Aamen.

Veel ettepanekuid palveks

Tänu ja kiitus: Tänage konkreetsete õnnistuste eest ja kiitke Jumalat Tema headuse eest.

Tunnistus: Võtke paar minutit aega isiklikuks ülestunnistamiseks ja tänage Jumalat Tema andestuse eest.

Juhtatus: Paluge Jumalalt tarkust praeguste väljakutsete jaoks ja otsuste tegemiseks.

Kogudus: Palvetage piirkondlike ja ülemaailmse koguduse vajaduste eest (vt eraldi lehte palvesoovide kohta).

Kohalikud palved: Palvetage oma koguduse liikmete, perekonna ja naabrite praeguste vajaduste eest.

Kuulake ja vastake: Võtke aega, et kuulata Jumala häält ja vastata sellele ülistuse või lauluga.

 

Jaga Facebookis
Lingid
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat