Helsingi eestikeelsel kogudusegrupil on nüüd oma nimi - Elutee kodukirik

Avaldatud 13.11.2023

Juba aastaid on Soomes Helsingis tegutsenud eestikeelne kogudusegrupp, kuid nüüdsest on sel grupil ka oma nimi – Elutee kodukirik. Nimepaneku mõte tuli sellest, et grupil on plaanis tuleval pühapäeval osaleda Helsingi mardilaadal Martin markkinat, mis on igasügisene aasta suurim eesti kultuuri festival Soomes. Ning sellest tulenevalt tekkis küsimus, kuidas ennast messil tutvustada.

Helsingi mardilaadal on kultuuri, kaubandust, raamatuesitlusi, kirjanikega kohtumisi, kontserte –  solistid ja koorid, lapsed ja täiskasvanud – rahvatantsu ja lisaks kõikvõimalikku käsitööd. Messi stiilis laadalt käib kahel päeval läbi paarkümmend tuhat inimest, nii soomlasi kui ka eestlasi.

Elutee kodukiriku liige Laura Grönholm ütles, et sel aastal on eesti grupp rentinud messile oma telgikoha, osaletakse pühapäeval, 19.11. Laupäeval täidab messikoha projekt, mis tegutseb Põhja-Uganda teismeliste emade koolituskeskuse heaks. Sama koolituskeskuse tarvis koguti raha Laura ja Aita kevadise kontserdiga Tallinnas.

Kodukirik on messil kohal pühapäeval hommikul kella kümnest kuni õhtul viieni. „Kõik on teretulnud meid sinna külastama,“ ütles Laura. „Meil on kavas rõõmustada inimesi erinevate tasuta teenustega, nagu õlavarremassaaž, eestpalvesohva, kohvik – küpsetame erinevate täidistega vahvleid, saab teed ja mahla.“ Samuti võetakse kaasa kirjanduse lett, raamatuid on nii tasuta jagamiseks kui ka müügiks, müüakse ka Laura plaati.

„Meie eesmärk on inimestega vestelda, kasutame selleks intervjuu küsimusi,“ sõnas Laura ja selgitas, et kodukiriku pastor Kristel Harjaks on läbinud väga põneva kristliku kursuse, kus kristlasi õpetatakse praktiliselt oma usuletuleku lugu jutustama. „Pärast koolituse teoreetilist osa minnakse kahekesi välja, hakatakse inimestega vestlema, vestlust alustatakse kutsuva küsimusega, mis paneb inimese hetkeks peatuma ja mõtlema.“

Samuti on messi tarvis koostatud voldik. „Jagame seda, aga mitte massiliselt. Anname voldiku neile, kes on tahtnud tulla meiega vestlema, kes on vastanud küsimustele, võibolla tahtnud eestpalvet või võtnud raamatu,“ rääkis Laura.

Just sellise nime jõudmise protsess läbis mitu etappi: enda variandid pakkusid välja erinevad inimesed ning ühises WhatsAppi grupis võitis hääletuse tulemusena just Elutee. „Palusin, et Taevaisa annaks mulle häid nimemõtteid ja siis tuligi umbes 20 mõtet, nende hulgas oli ka Elutee,“ rääkis Laura. „Igaüks sai valida lõpuks kuue variandi seast, Elutee võitis peaaegu ühehäälselt. See nimi sümboliseerib seda, et meil on võimalik kogu elutee käia koos Jeesusega, ei ole nii, et ainult noore või vanana. Teine tähendus on see, et Jeesus on tee igavesse ellu, Teda järgides saame elu ja vabaneme igavesest surmast. Nimel on hea mitmetahuline tähendus.“

Helsingi eestikeelsel kogudusegrupil on 2023. aastal siiani olnud 20 kokkusaamist. Suvel on olnud looduskirik, suvilakirik, saarekirik – „oleme uurinud Piiblit vabas õhus, on olnud tore vaheldusrikkus“, rääkis Laura ja lisas, et nende grupi hea omadus on pühendunud piibliuurimine, mille käigus ei kiirustata, vaid võetakse rahulikult aega koos piiblitundides arutada ja südamed avada.

Elutee viimasel kokkusaamisel, 11. novembril külastasid gruppi Rutt ja Veljo Lobjakas Eestist. Veljo pidas mõtiskluse ning lähema vaatluse all oli paarisuhe, täpsemalt paarisuhte kriisid, konfliktide ja erimeelsuste lahendamine ja kuidas ennetada lahutusi. „Nad olid väga avatud rääkima ja meil oli väga tore ja südamlik kohtumine,“ sõnas Laura.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat