Põltsamaa adventkirikus toimus esmaabikoolitus

Avaldatud 28.3.2023, autor Helis Rosin

26. märtsil toimus Põltsamaa adventkirikus elupäästva esmaabi praktiline koolitus, mille viis läbi Põltsamaa Ühisgümnaasiumi kooliõde ja Eesti Punase Risti esmaabiõpetaja Liina Mikk.

Kolmetunnise koolituse eesmärk oli anda teadmisi ja oskusi elupäästva esmaabi osutamiseks, motiveerides osalejaid ja kasvatades nende enesekindlust esmaabi andjana. Koolitaja tutvustas teooriat, lisades enda ja kolleegide kogemusi reaalsetest olukordadest ning illustreeris teemat fotode ja videoklippidega.

Osalejad said proovida verejooksude peatamist, hingamisteede vabastamist, südame vereringe seiskumise tuvastamist, elustamist ja AED kasutamist, esmaabi osutamist teadvushäire korral ning käepäraste vahendite kasutamist esmaabi osutamiseks.

Koolitaja Liina Mikk toonitas, et olukordade läbimängimine on oluline selleks, et meil tekiks lihasmälu. „Kui ongi õnnetus käes ja see juhtub olema lähedane, tekib paanika, mis takistab tegutsemist.“ Ta tõi näite ühest seigast: „Üks proua tahtis tänaval oma sõbrannale abi kutsuda, aga tema telefon ei hakanud kutsuma. Kui möödujad hakkasid uurima, milles asi, selgus, et ta oli numbri sisestanud kalkulaatorisse.“

Esmaabikoolitusel osalesid koguduseliikmed ja kogudusega seotud inimesed. Merje Vahula ütles, et viimati osales ta aasta tagasi esmaabi koolitusel, mistõttu seekordne koolitus oli õpitu kordamine. „Samas kõik asjad ühekorraga meelde ei pruugi jääda ja mõned teadmised olid uued ka. Ongi hea, kui eelnevalt on mingid teadmised olemas ja siis edaspidi kordad ja täiendad,“ tõdes ta rahulolevalt koolituse lõppedes.

Koolituse organiseerija Kalle Daniel tõi esile, et teiste inimeste teenimises ja aitamises on oluline osa ka esmaabi andmise oskusel. „Kunagi me ei tea, millal meil võib neid teadmisi ja oskusi vaja minna. Elame ju ebakindlal ajal, kus erinevad kriisid on igapäevane nähtus, ja hea on, kui me siis vajalikul hetkel oskame õigesti toimida. Usun, et osalejatele tuli see koolitus kasuks.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat