Mitmekesistunud muusikatöö Põltsamaal

Avaldatud 5.12.2022, autor Helis Rosin

Käesoleval aastal on Põltsamaa adventkoguduses teadlikult panustatud muusikatöö edendamisse. Võimaluse ja vajaduse selleks on tinginud suur laste arv, kes hingamispäeviti lastetundides on osalenud ja lastelaule laulnud. Selleks, et noorematel turvalisem oleks, laulavad koos nendega ka lapsevanemad.

Koguduse laste- ja noortetöö juht Kalle Daniel tõdes, et muusikakollektiivile on oodata lähiaastatel täiendust. „Lastetunnis on mitmeid väikelapsi, kes kirikus praegu kaasa ei laula. Ometi jäävad neile lauluviisid ja sõnad meelde ning kodus on lapsevanemad kuulnud, kuidas lapsed omaette mängides mõningaid kirikus õpitud laulufraase laulavad.“

Esmalt soetas Kalle Daniel kastitäie rütmipille (triangel, marakad, kastanjetid, tamburiin…) ja laste kitarri, mida lapsed saavad vastavalt laulu iseloomule kasutada. Et lastel pillimängu vastu huvi ja võimekust jagus, astuti samm edasi.

Kevadel 2022 kirjutati Eesti Kirikute Nõukogu teema-aasta „Head tervist“ raames projekt, millele EKN eraldas 300 eurot. Nimetatud summa abil osteti juurde muusikainstrumente, mida järgemööda koguduse jumalateenistusel on kuuldud ja nähtud.

Eraldatud summa abil osteti löök- ja keelpille: kõlaplaadid, kellamäng, keele trumm, ksülofon, aisakellad, lüüra ja ukulele. Suvel tutvusid pillidega ka Põltsamaa vaimulikus lastelaagris osalenud lapsed. Suurt huvi tekitas väike keele trumm, mis Eestis väga levinud ei ole.

Selleks, et osata valida ja õpetada ka väikestele eakohast repertuaari, sai Helis Rosin konsultatsioone Põltsamaa muusikakooli direktorilt ja Põltsamaa Niguliste koguduse liikmelt Tuuli Jukk’ilt.

Kuigi esialgu tekitas mõnes pillimängijas uus muusikainstrument pelglikkust, siis pärast esmast juhendamist hakkasid soovitud noodid kaunilt kõlama ning enesekindlus ja rõõm muusika tegemisest on kasvanud.

Pillimängu edendamise projektijuht Helis Rosin tõdes, et teaduslikult on avastatud mitmeid muusika tegemise ja kuulamisega kaasnevaid positiivseid mõjusid inimese tervisele. „Muusika on oma olemuselt universaalne keel – see ühendab eri vanuses ja rahvusest inimesi. Koguduses on sellel kahtlemata ka Jumala ülistamise ja tänamise roll.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat