Endine kinnipeetav on vanglas tagasi - et vange aidata

Avaldatud 27.5.2022, allikas Adventist Review

Brasiilias osaleb üha rohkem seitsmenda päeva adventistide vanglateenistuses, et jõuda kinnipeetavateni, kes vajavad sotsiaalset ja vaimset tuge.

Viimastel aastatel on valitsuse ja usuorganisatsioonide koostöö muutunud aina olulisemaks, sellega aidatakse kinnipeetavatel oma elu parandada.

Brasiilia pealinna Brasilia piirkonnas on seitsmenda päeva adventistide kogudus pakkunud valitsusele selle eesmärgi saavutamiseks oma abi. Üksnes selles piirkonnas teenindab vanglateenistus praegu rohkem kui 16 000 kinnipeetavat.

Joymir Guimarães on selle algatuse piirkondlik koordinaator. Ta teab, mida teeb, sest tema enda elu sai tänu sarnasele programmile uue alguse. Aastaid tagasi oli Guimarães Papuda vanglas kinnipeetav, see on üks Brasiilia suurimaid vanglaid. Seal leidis ta lootuse Jumalas ja uue elu.

Guimarães ütles, et ta ei tahtnud seda lootust ainult enda jaoks hoida. Nüüd on ta vanglasse tagasi pöördunud, seekord eriloaga, mis lubab tal teisi kinnipeetavaid piiblisõnumitega julgustada. „Vaimulikkus on äärmiselt oluline, et toetada nende lülitamist ühiskonda, kes on karistuse ära kandnud," ütles Guimarães. „Ma olin üks neist, täiesti unustatud. Aga [adventistide] kogudus uskus minusse. See oli midagi, mis aitas mul uuesti alustada. Nüüd olen tagasi, et aidata teisi."

Guimarães selgitas, et tema koordineeritavad vanglateenistuse algatused võivad aidata narkomaanide taastumisel, toetavad pereliikmeid ja julgustavad õppimist tegevuse "Pöörame uue lehekülje" kaudu.

Koostöös tööministeeriumi ja föderaalringkonna justiits- ja kodakondsusosakonnaga teeb vanglateenistus tööd lugemisoskuse edendamiseks. Vastutasuks saavad kinnipeetavad taotleda karistuse vähendamist. Nad kohtuvad kaks korda nädalas mitte ainult lugemiseks, vaid ka loetu üle arutlemiseks.

Algatuse kohaselt on kinnipeetavatel kuni 30 päeva aega, et lugeda raamatut ja kirjutada selle kohta essee. Kui nad saavad piisavalt punkte, võivad nad taotleda karistuse vähendamist nelja päeva võrra raamatu kohta, maksimaalselt 48 päeva aastas. Eksperdid hindavad lugemisteemalisi kirjutisi ja parimad saavad auhinna, selgitas Guimarães.

„Oleme tulemustega väga rahul," ütles Guimarães. „Huvitav on see, et me kasutame lugemist ka selleks, et nad rakendaksid loetut oma elus. Me arutame, mida nad saavad teha, et kuritegelikust elust välja tulla, millised on nende võimalused, ja anname neile mõned suunised. Kinnipeetavad saavad vaadata oma elu uue pilguga ja ütlevad sageli, et nad pole varem nii mõelnud."

Vanglateenistuse algatusi toetavad vabatahtlikud, sealhulgas pastorid, kaplanid, juristid ja psühholoogid. Iga spetsialist aitab konkreetsel viisil, selgitas Guimarães. „Külastuste ajal räägivad vabatahtlikud kinnipeetavatega ja kasutavad piiblilugusid, et pakkuda mõtlemishetki ja tuua nende ellu muutusi," ütles ta.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat