ADRA toetab India teismeliste seksuaalkasvatust

Avaldatud 30.3.2021, allikas Adventist Review

Adventkoguduse arengu- ja katastroofiabi organisatsioon ADRA toetab Indias teismeliste (10–19-aastaste) seksuaalkasvatuse programmi „Linnud ja mesilased kõnelevad“ (inglise keeles viide seksuaalsusega seotud teemadele).

„Selle programmi eesmärk on aidata langetada noortel informeeritud otsuseid oma tervise ja elustiili osas,“ ütles ADRA India programmijuht Rajan Pydimalla. „Adra aitab inimesi, kes on puuduses ja kes vajavad abi, eriti neid, kes on haavatavad, nagu naised, eakad ja vähemused. Lapsed ei ole siin erand. Seksuaalkasvatuse programm annab noortele võimaluse esitada küsimusi ja arutleda, missugused elumuutused võivad kaasneda nende otsustega, et nad võiksid vanemaks saades langetada häid valikuid.“

Programm koosneb 27 kursusest, mis on kujundatud andma vajaminevat infot noortele – viljakusest, seksuaaltervisest ja õigustest, samuti pakutakse teadmisi sellistel teemadel nagu võim, kaitse ja nauding.

Eesmärk on 2023. aastaks jõuda kahe miljoni India lapseni nii riigi- kui ka erakoolides. „Noorus on oluline aeg, kuna siis kujundab inimene oma arusaamise tervisest ja olulistest eluoskustest,“ ütles Ravi Bhatnagar, üks programmi kaasjuhte. „Selle programmiga oleme välja töötanud viisid, kuidas aidata noortel arendada kriitilist mõtlemist, otsuste langetamist, kuidas koguda teadmisi ja kujundada suhtumisi ning väärtushinnanguid. Meie eesmärk on edendada tervislikku käitumist, nii et tänastest noortest võiksid kasvada vastutustundlikud ja tervislikud täiskasvanud.“

Indias on maailma suurim noorte osakaal – UNICEFi andmeil on vanusevahemikus 10–12 aastat 253 miljonit noort. Kehvade sotsiaalmajanduslike tingimuste tõttu on paljudel India noortel enda vanuse kohta puudulik teadmistepagas selles osas, mis puudutab nende enda elu. Eriti haavatav grupp on soolise ebavõrdsuse tõttu noored naised, kes langevad koolist välja ja kelle osas kehtivad ühiskondlikud stigmad, samuti abielluvad nad väga varases eas ning jäävad rasedaks. Lisaks sellele on India kagupiirkonnas suur haigestumus HIVi. Manipuri piirkonnas on kõige viljakamas eas inimeste (15–39-aastased) suremus HIVi riigi kõrgeim, sellest on mõjutatud ka nooremad, eriti narkootikumide kasutajad.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat