Pastor vastab: Kas kala võib süüa?

Avaldatud 18.1.2010, rubriik Pastor vastab, teema Elu, autor Jaanus-Janari Kogerman

Küsimus

Kas adventist kala võib süüa? Toivonlinna adventkoolis näiteks kala ei pakuta.

Vastus

See küsimus haakub osaliselt ühe varasema küsimusega taimetoitluse teemal, mis on ka vastuse saanud.

Peamine põhjus, miks Toivonlinna adventkoolis (ja ka paljudel adventüritustel) on toiduks valitud taimetoit, on selles, et üks osa selle kooli õpilastest ning töötajatest on taimetoitlased ja ei kasuta söögiks kala, liha, piima ega mune, küll aga ei ole ma kuulnud veel inimestest, kes ei sööks taimetoitu.

Juhtnöörideks söömise kohta on Jumala andnud oma lastele toidusedeli, mis on toodud 3. Moosese 11. peatükis ja korratud 5. Moosese 14. peatükis. Kalade kohta öeldakse seal muuhugas järgmist: Kõigist vees elavaist võite süüa neid: kõiki, kellel on uimed ja soomused, võite süüa. Aga ühtegi, kellel ei ole uimi ja soomuseid, ei või te süüa.

See tekst piirab küll teatud kalade söömist, kuid ka Piibli järgi söögikõlbulikud kalad võivad olla inimesele ohtlikud.

Ellen White kirjutab raamatus Nõuandeid toitumise kohta (lk 394), et kalad võivad olla haiguste ja surma tekitajaks, kuna nad toituvad sageli saastunud toidust (sealhulgas linnade heitvetest põhjustatud saastest).

Ka teadusuuringud on tõestanud, et erinevate raskemetallide koondumise tõttu kaladesse on paljud kalaliigid inimese tervisele ohtlikuks muutunud.

Seega, on adventiste kes söövad kala, on neid, kes kala ei söö, ühtegi konkreetset keeldu või käsku (peale toodud Piibliteksti) ei ole adventistidele ja teistele Jumala lastele antud.

PS! Kala söömine või mittesöömine on sageli ka väga individuaalne, mina isiklikult söön kala väga vähesel määral, sest mulle enamjaolt kala ei maitse. Samamoodi on ka neid, kes ei söö kala üldse, vajamata selleks mingisuguseid erilisi keelde või käske - näiteks üks minu tuttav ütles, et kalasöömine tuleks keelustada - see lihtsalt maitseb jälgilt ja lõhnab jälgilt.

Jaga Facebookis