Tervisejuhte kutsuti üles püsti tõusma ja rohkem liikuma

Avaldatud 29.1.2020, allikas Adventist Review

„Me teeme väga head tööd, et mitte piisavalt liikuda,” ütles Jason Aragon, alustades oma ettekannet „Püsti, püsti!“.

Aragon viitas 2001–2016. aasta füüsilise aktiivsuse kohta tehtud ülemaailmsele uuringule, mis näitas, et kümnest täiskasvanust ja lapsest kaheksa ei tegele nädalas piisavalt füüsiliste tegevustega ja et see on peamine riskitegur mittenakkushaigustesse haigestumise, vaimse tervise probleemide ja madalama elukvaliteedi osas.

Aragon rääkis, et füüsiline passiivsus ei erine demograafiliste segmentide kaupa ja see ei sõltu asjaolust, kas inimesed on rikkad või vaesed.

"Piisav treenining aitab varustada meie keha ja aju hapnikuga, mis aitab meil saada selgust mõtetes ja langetada paremaid otsuseid," ütles Aragon, kes on Mehhikos Montemorelose ülikooli rahvatervise ja ennetava meditsiini õppekava juht.

"Kui soovite oma füüsilise vormisoleku poolest rikas olla, olete oma õnne sepp," sõnas Aragon. „Ükski teine tervisekäitumine ei sõltu nii palju tahtejõust kui treenimine,” lisas ta. “Te võite olla füüsilise vormi poolest rikas ja sellele kontole saate teha hoiuseid lisada iga päev. ”

1966. aastal läbi viidud Dallase voodipuhkuse uuringus testiti pärast kolme nädala pikkust täielikku tegevusetust viit isikut; sama kontroll viidi läbi pärast kaheksanädalast intensiivset füüsilist treenimist. Nelikümmend aastat hiljem testiti neid viit inimest uuesti. Nad olid 40 aasta jooksul teinud regulaarset füüsilist trenni. Teadlased leidsid, et nende hapnikuvajadus ja töövõime vähenes 40 aasta jooksul (vananemise tõttu) umbes sama palju kui siis, kui nad pandi 1966. aastal kolmeks nädalaks voodirežiimile. Kui inimesed lõpetasid füüsilise tegevuse täielikult, andis lihaste kärbumine ja kopsude madalseis endast märku väga kiiresti.

"Lihaste kulutamine on kiirem, kui oleme pikemat aega pikali või istume, võrreldes sellega, kui teeme füüsilist trenni ... see on liikumise jõud," rõhutas Aragon pärast Dallase uuringu kirjeldamist.

Aragon osales 22.–26. jaanuaril Dominikaani vabariigis Punta Canas toimunud Inter-Ameerika divisjoni (IAD) korraldatud tervisealasel konverentsil. Osalejate hulgas olid kogudusejuhid ja tervisetööharu juhid kogu IAD-ist.

Pensionile jäämist kommenteerides ütles Aragon, et pensionile jäämine ei seisne mitte istumiskoha leidmises, vaid liikumisvõimaluste ja elu nautimises ning enda jaoks vajalike tegevuste tegemises, mitte istuvas eluviisis, mida tööelus sageli ette tuli.

Kokkuvõtteks hoiatas ta publikut, et kui nad tahavad surma ninapidi vedada, peavad nad kõndima kiiremas tempos, kui nad praegu liiguvad.

“Lihased muutuvad vananedes nõrgemaks. Mida tugevamad on meie lihased, seda paremini suudame vananemise vastu võidelda. Liigutage nii, nagu sõltuks sellest teie elu, sest nii see ju ongi. ”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat