Tallinna adventkogudus tähistab 110. aastapäeva

Avaldatud 26.10.2007, allikas Meie Aeg

Mere puiestee alguses asuvas adventkirikus elav kogudus tähistab laupäeval, 27. oktoobril, oma 110. aastapäeva.

Adventistide Koguduste Eesti Liitu kuuluv kogudus sai alguse Peterburist tulnud saksa misjonäride tööst, millest kasvas välja terve adventkoguduse töö Eestimaal. Kogudus on Tallinnas sellest ajast katkematult tegutsenud, omades erinevatel aegadel koguduse hooneid ka Gonsiori ja Telliskivi tänaval.

Arhitekt Jacobi projekteeritud Mere puiestee 3 asuv adventkirik on olnud sõjajärgsetest aegadest 50-ks aastaks koduks ka Tallinna metodisti kogudusele ning hetkel käib seal koos ka kaks nelipühi kogudust.

Kuni 1991. aastani hõlmas Tallinna adventkogudus nii eesti keelt kui vene keelt kõnelevaid inimesi. Koguduse töö võimaluste avardudes loodi 1991. aastal eestikeelse adventkoguduse kõrvale ka venekeelne kogudus, kes peab oma jumalateenistusi jätkuvalt samas kirikus.

Läbi aastakümnete on koguduse liikmeskond olnud suhteliselt stabiilselt 600 liikme lähedal. Hetkel on eestikeelses koguduses umbes 450 liiget ja venekeelses koguduses 160 liiget.

Aastapäeva teenistustel (27. oktoobril kell 13 ja 17) osalevad erinevate aegade koguduse töötegijad ning külalistena kõnelevad Ukraina piirkonna adventkiriku pastorid Nikolai Sukaljuk ning Vladimir Krupski. Jumalateenistused on sisustatud ka rohke muusikaga, mida esitavad koor, orkester, solistid ja ansamblid.

Tallinna adventkiriku fassaad on hiljuti restaureeritud ajalooliste ja muinsusväärtuslike pühakodade restaureerimise projekti Tallinna Kirikurenessanss raames, mida toetab Tallinna Linnavalitsus.

Adventkogudus on ülemaailmne kristlik kogudus, millel on globaalselt umbes 16 miljonit liiget. Adventkogudus tegutseb 205 riigis. Eesti Kirikute Nõukokku kuuluvasse Adventistide Koguduste Eesti Liitu kuulub 19 kogudust umbes 1800 liikmega. Koguduste Liidus tegutseb tugev noorteliikumine, laste ja varanoorte organisatsioon Rajaleidjad, kogudustes toimivad heategevuslikud diakooniaosakonnad, edendatakse kristliku kirjanduse kirjastamist ning antakse välja ajakirja Meie Aeg. Adventkogudustes toimivad erinevad muusikalised kollektiivid alates noorte gospelansamblitest kuni kogudusekoorideni. Adventkoguduse interneti foorum on eesti suurim kristlik foorum üle 800 registreeritud liikmega.
Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat