Adventistide Koguduste Eesti Liidu 2006. aasta tegevusaruanne

Avaldatud 13.12.2006

Me vaatleme Eesti Liidu koguduste tegevust 2006 aastal vastavalt liidu tööplaanile kolme aastase tegevusperioodi raames.

Oleme tänulikud Jumalale nii nagu Taavet seda juba minevikus väljendas:

Ps 9:2Ma tänan Issandat kõigest südamest, ma kuulutan kõiki su imetöid.

Ps 16:7Ma tänan Issandat, kes mulle on nõu andnud...

Ps 28:7Issand on mu tugevus ja mu kilp, tema peale lootis mu süda ja ma sain abi. Sellepärast ilutseb mu süda ja ma tänan teda oma lauluga.

Ps 34:2Ma tänan Issandat igal ajal, alati on tema kiitus minu suus.

Alustades 2004 aasta lõpuperioodil, seisis Liidu uus juhatus mitme tõsise probleemi ees, mis ahistasid kogudusi nende töös. Siin võiks nimetada mõnda. - Koguduste jutlustajate vahel valitsesid pinged, mis mõjutasid ka koguste liikmeid - koguduse liikmeskonna vähenemine,

Liidu tööplaanide lünklikkus ning koguduse juhtimises väljenduv ebakindlus.

Eesti liidu meeskond võttis endale eesmärgiks parandada suhteid jutlustajate kuid ka üldiselt koguduseliikmete vahel ning anda igakülgset informatsiooni Liidu plaanidest ja tegevusest kogudustele.

1. Liit võttis oma tegevusplaani aluseks nn. C. Schwartzi kaheksa eduka koguduse tunnust või omadust.

2. Liit korraldas kogudustele misjonitöö seminari, mille käigus püüti välja selgitada millised on kogudustes kõige suuremad puudused nii-nimetatud miinimum faktori leidmise kaudu.

Selgus kolm erilist kogudustes olevat vajadust: I Armastavad suhted; II Inspireeritud juhtimine; III Funktsionaalsed struktuurid.

3. Liit korraldas regulaarselt jutlustajate kokkutulekuid, kus selgitati olukorda, palvetati ühtsuse ja paremate usalduslike suhete pärast. Räägiti koguduse juhtimisest ning koguduse osakondade tööst jne.

4. Kogudustes on toimunud teatud edasiminek, samas mõistame, et meil on veel palju arengumaad.

Kogudusi on endiselt Liidus 19, kuid juurde on tulnud väikeseid gruppe (6) kokku 46

Plaanis on kolme koguduse rajamine - Tallinnasse, Tartusse ja Ida-Virumaale - Jõhvi ümbrusesse.

Mõned aastad on juba kogudus vähenemise tendentsis, kuid nüüd on märgata ka selles osas väikest paranemis.

2006 aastal on peetud 6 globaal missioni seminari, 2007a. on plaanis veel 5 seminari.

5. Liit on püüdnud lahendada kõige enam muret tekitanud konfliktsituatsioone.
´
Ida- Virumaa kogudustes Jõhvis, Sillamäel ja Narvas. Nimetatud kogudustes oli aastaid pinged tööliste - koguduste liikmete ja ka jutlustajate ning Liidu juhtkonna tasemel.

Halvad suhted viisid koguduse kasvu täiesti alla. - Heameel on tunnistada, et tänu Issandale on toimunud lepitus, suhete paranemine, taastunud on koostöö ja usaldus ning koguduste misjonitegevus on tõusuteel. Korraldatud on suurepäraseid seminare ja pidulikke ristimistalitusi.

6. Liidu töö üheks tähtsamaiks eelistuseks on noorte inimeste kaasamine koguduse tegevusse.

Noortele toimuvad kalenderplaanis etteplaneeritud regulaarsed üritused: noortepäevad, palli ja piiblipäevad, laagrid ja matkad. Samal ajal toimuvad iga koguduse juures oma lokaalsed üritused, noorte palverühmad, väikesed grupid, noorte koosolekud jne.

Eelolevaks aastaks on noortel planeerimisel noorte oma iganädalane kalenderplaan. Eesmärgiks ei ole ainult kogu liidu kogudusi haaravad üritused, vaid lisaks on pööratud erilist tähelepanu lokaalsele noorte tegevusele. Siinjuures silmas pidades noorte erinevaid huvisid ja talente.

7. Omaette märkimist väärib laste ja rajaleidjate tegevus, mis on aastatega hoogu võtnud ning toimib kohati hea intensiivsusega. Peetakse laste laulupäevi ja rajaleidjad täidavad oma huvitavaid programme. 2006 aastal võtsid mitmed rajaleidjad ja nende liidrid osa Taanis toimunud rajaleidjate kokkutulekust, mis on positiivselt noori innustanud.

8. Toimivad ka naiste ning pere osakonnad. - Naistetöö raames tehakse palvepäevi, toimivad naiste palvegrupid. Perekondadele on oma päevad ja suvel ühis laager.

9. Veel üheks oluliseks liidu eesmärgiks on olnud 2006 aasta jooksul parandada oluliselt jutlustajate palkasid. Seda on võimaldanud hea kümnise kasv, mis oma korda on tingitud ka üldisest ühiskonna elatustaseme tõusust.

Tegelikult on kogu kolme - nelja aasta jooksul olnud kümnis tõusuteel. Alates 2003 kuni 2006 aasta kolmanda kvartalini on kümnis tõusnud 60%

Jutlustaja 100% list palka on sama perioodi jooksul tõstetud 56% ja kui sellele lisada oktoobri kuu palgalisa, siis palk on tegelikult nimetatud perioodi jooksul tõusnud 88%. Kõige rohkem on 2006 aastal tõstetud jutlustajate palka.

Liidu eesmärgiks on igati väärtustada pastori ametit ja tehtavat tööd.

Samal ajal on liidu juhtkond viinud läbi pastoritega intervjuusid, välja selgitamaks pastori töös esinevaid raskusi, julgustades ja aidates tööd planeerida.

10. Liidu üheks tõsiseks probleemiks on jutlustajate pealekasvu küsimus. - Püüame teha kõik, et jutlustaja amet oleks au sees, ning noored näeksid selles tõsist väljakutset, mille nimel alustada õpinguid.

Praegu õpib Eestist Newbold´i Kolledzis pastori eriala 4 inimest, liidu lähetusega kolm. Lähiajal oleks vaja veel 2-3 noort, kes läheks õppima.

11. Liit soovib veel jätkata pooleliolevat protsessi (NCD) programmi raames, kuid samal ajal tahame leida mitmetest misjoniprogrammidest meie olukorrale kõige sobivamat.

Tõnu Jugar
AKELi esimees
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat