ADRA kutsub põgenikekriisis üles inimlikkusele

Avaldatud 15.10.2015, allikas Adventist News Network

Adventkoguduse katastroofiabiagentuur (Adventist Development and Relief Agency, ADRA) avaldas ametliku seisukoha Euroopa põgenikekriisi asjus. Möödunud aastal ütles ÜRO põgenikevolinik, et Süüria sõda on vallandanud „meie aja suurima humanitaarkriisi”. ÜRO möödunudaastase aruande kohaselt oli 2011. aastal vallandunud konflikti tõttu sunnitud pea pool süürlastest oma kodu hülgama; umbes 3 miljonit inimest on põgenenud ka riigist. Tänavu on Süüriast ja teistest riikidest põgenenud veelgi enam inimesi, kes tulevad Euroopasse. Paljud neist põgenikest on perekonnad, kes saabuvad Euroopasse nii, et kogu varandus, mis neil on, on nende seljas olevad riided. ADRA aitab põgenikke oma Euroopa harude kaudu, andes neile informatsiooni, toitu, riideid, peavarju ja meditsiinilist abi.

Rahvusvahelise humanitaarabiorganisatsioonina hoolitseb ADRA põgenike eest ning kutsub inimesi üles olema selles kriisis kaastundlik ja inimlik. Seisukohas on kirjas nõnda:

 

Euroopasse saabub iga päev tuhandeid põgenikke – me teame, et see on tekitanud raskusi ja kasvatanud pingeid. Me kutsume otsima poliitilist lahendust probleemidele, millega koduriigist põgenenud perekonnad silmitsi seisavad. Meie juhid peavad olema vastutustundlikud ja langetama vajalikke otsuseid, et kaitsta kõiki osapooli.

Me kutsume kohalikke kogukondi kohtlema põgenikke nii, nagu nad sooviksid, et koheldaks neid. Selle kriisi pinge meie seas on ilmne, terve maailm on tunnistajaks sellele, kuidas protestitakse väga kergesti haavatavate perekondade vastu, kuidas neid kuritarvitatakse ja ekspluateeritakse.

Poliitikud ja kodanikud peaksid esikohale asetama põgenike inimõigused ning tunnistama, et koduta jäänud inimeste kohtlemine ei peaks lähtuma füüsilistest piiridest, mida nad on olnud sunnitud ületama, ega ka religioossest või kultuurilisest identiteedist, mida igaüks endas kannab.

Käesolev on põgenikekriis ja seda tuleks vastavalt ka vaadelda: kuni 84% põgenikest on pärit suurematest põgenikekolletest (UNHCR, 2015). Me ootame, et Euroopa rahvas, meie valitsused ja organisatsioonid näitaksid iga inimese suhtes üles inimlikku austust ning kohtleksid neid väärikusega. Me ootame inimlikku kohtlemist, puhtaid ning turvalisi ruume, vajadusel meditsiiniabi ja inimõiguste austamist.

Me palume, et põgenikele pakutaks lisaks toidule ja peavarjule ka keeleabi, abi ametiasutustega suhtlemisel, ligipääsu avalikele teenustele ja psühholoogilist abi.

Selle kriisi keskmes olijate jaoks on kriitilise tähtsusega veel üks element – kaitse. Füüsiline pinge, mis pagulusega kaasneb, on tühine võrreldes stressiga, mida need inimesed läbi elavad. Valitsuse poliitikad ja ametnikud peavad seadma esikohale turvalisuse ning näitama eeskuju, kuidas põgenikke kohelda.

Kui põgenikele keelatakse nende põhiõigusi, ei maksa selle eest vaid nemad. Maailma silmad on praegu Euroopal, aga see on üleilmne kriis ja iga otsus on kaugele näha. Inimõiguste kaitsmine ja kaastundlik käitumine saadab välja selge sõnumi: me oleme selles keerulises ja hapras olukorras tugevad.

ADRA seisab põgenike kaitse ja inimõiguste eest. Me teame, et selle kriisi lahendamiseks on vaja nii tervet ühiskonda kui iga üksikut inimest. Me oleme pühendunud sellele, et vähendada selle raske olukorra koormat nii paljude meeste, naiste ja laste jaoks kui võimalik. Me innustame teid tegema kõik, mis teie võimuses, et kaitsta põgenikke, kes on teie riigis.  

Paguluse teemale keskendus ka septembri Meie Aeg

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat