Põgenikele pühendatud hingamispäeva ülekanded innustasid inimesi

Avaldatud 21.6.2018

Olla sunnitud ühes majas ja ühes toas elama kuueliikmelise perega, jagades sööginõusid ja kõiki sanitaartingimusi – see kõik võib Serbia migrantide seas tekitada sotsiopsühholoogilisi probleeme. Kaks aastat tagasi oli ADRA Serbia haru väga hõivatud esmaabitarvete jagamisega kümnetele tuhandetele inimestele, kes nende riiki igal nädalal läbisid, et leida lootusemaa ja uus elu kaugemal läänes. Nüüd pakutakse abi neile, kes elavad pikemat aega piiritsoonis, aidatakse sotsiaalse lõimumise, hariduse, toimetulekuoskuste ja nõustamisega.

Selline on ADRA Serbia kogukonna lugu Belgradi kesklinnas ja see sai tänavuse üleilmse adventkoguduse põgenikele pühendatud päeva, 16. juuni keskmeks. Põgenikud kogunesid ADRA kogukonnakeskusesse, olles innukad jagama teistega seda, kuidas ADRA on saanud nende perekonnaks. Kahe väikse tütre ema Sotude rääkis, kuidas ta oli meeleheitel ning kuidas ADRA sai osaks tema elust. Nüüd käib ta keskuses iga päev. Ta ütles, et saab sealt kinnitust ja oskusi elus toime tulla, tegeleda spordiga ja rääkida internetikohvikus kojujäänutega.

ADRA töötab ka kooliealiste migrantidega, aidates neil kooli sisse elada, pakkudes mentorlust ja keeleõpet. Erilist tähelepanu pööratakse keskuses neile lastele, kelle koolitee on raskete teekondade tõttu Afganistanist ja Iraagist lünklikuks jäänud.

Kaheteistkümneaastane Farhad on üks näide sellest tööst, ta on muusik, kunstnik ja kirglik jalgpallimängija. Keskuses on ta saanud oma andeid arendada. Tema joonistatud piltide näitusel koguti vahendeid Serbia poisile, kel oli tarvis tõsist operatsiooni. ADRA väike Picasso peegeldab kogukonnale seda toetust tagasi. Möödunud aasta augustis kutsuti Farhad ja tema vanemad presidendilossi, kus ta kohtus Serbia presidendi Aleksandar Vučićiga, kes andis perele kodakondsuse.

„Ma tahaksin keskenduda tõsiasjale, et põgenike seas on väga palju lapsi,” ütles adventkoguduse Kesk- ja Edela-Euroopa esindaja Corrado Cozzi. Lastega keskuses suheldes rõhutas ta, et „laps vajab erilist hoolt, erilist toitu ja turvalist keskkonda iga päev”.

Hommikune programm

Ühetunnise ülekande ajal ja selle spontaanselt järgnenud järellainetuse ajal rääkisid keskusest abi saanud, kuidas keskus on nende elu õnnistanud ja neid aidanud. Laulis lastekoor ja ADRA Serbia direktor Igor Mitrović kutsus pärast lühikest pöördumist kõik inimesed laua ümber – mitte ainult selles maailmas, kus projektid ja kogukonnad inimesi liidavad, vaid ka tulevases maailmas.

Teine ülekanne pärastlõunal laiendas teemakäsitlustlugudega igalt poolt Euroopast. ADRA rahvusvahelise osakonna juht Jonathan Duffy ütles, et praegu on maailmas 64 miljonit põgenikku ja 20 miljonit adventisti. „Mis oleks, kui iga adventist tutvuks kahe inimesega põgenikest,” ütles ta. „Kuidas see maailma muudaks?”

Õhtune programm

ADRA Euroopa direktor João Martins ütles, et „samal ajal kui Euroopa soovib olla maailmajagu, kus inimõigused on au sees, on meie ees probleem: Euroopa riikides on lapsed, naised ja mehed, kes põgenevad kohutavatest oludest ja nad ei saa sellise vastuvõtu osaliseks, nagu nad peaksid saama”. Martins jätkas: „ADRA töötab selle lünga täitmise nimel, et tuhanded inimesed saaksid elada selle väärikusega, mille nad on ära teeninud. Just sel põhjusel on maailma põgenikele pühendatud hingamispäev nii oluline. Kui meil on võimalus selle reaalsusega kokku saada, siis peame parema tuleviku nimel midagi tegema.

„Oleks tore, kui see oleks meie viimane põgenikele pühendatud hingamispäev, et järgmiseks aastaks samal ajal oleks kriis läbi,” ütles Trans-Euroopa divisjoni kommunikatsioonijuht Victor Hulbert ülekannete lõppedes. Kuigi me teame, et nii see pole, aitab üleilmne põgenikele pühendatud hingamispäev edendada teadlikkust sellest, kes on meie ligimene ning annab praktilist motivatsiooni anda, palvetada ja jagada ning olla sõbralik selles paigas, kus meil on oma mõju.

Vaata kõiki klippe erinevatest riikidest Trans-Euroopa divisjoni listist. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat