Adventist Review' kümme loetumat lugu 2014. aastal

Avaldatud 30.12.2014, allikas Adventist Review

Teie ees on 2014. aasta Adventist Review' kümme kõige populaarsemat lugu populaarsuse kasvamise järjekorras, nii et esimesel kohal olevat artiklit on loetud kõige enam. Enamus neist on ilmunud ka eestikeelses adventmeedias ja saad neid pealkirjale vajutades uuesti lugeda.

 

10. Egiptus võib adventkoguduse kuulutada mittekristlikuks koguduseks

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse ametnikud Egiptuses palvetasid lakkamata, kui pöördusid oma valitsuse ja meedia poole peatada seaduseelnõu, mis liigitaks adventkoguduse mittekristlike koguduste hulka. Artikkel ilmus 22. novembril.

Probleem seisnes selles, et Artikkel nr 112, mis on tsiviilseaduse eelnõu mittemoslemitest vähemuste kohta, kirjutati Egiptuse kristlike vähemuste poolt, kelle hulka ei olnud arvatud adventistid ja seetõttu sattus adventkogudus mittekristlike religioossete denominatsioonide nimekirja.

„Mind kurvastab tõik, et mõned kogudused peavad meid mittekristlikuks koguduseks, samal ajal kui valitsus tunnustab meid kui kristlasi ja on andnud meile täieliku teenimisvabaduse,” ütles Egiptuse-Sudaani misjonipõllu asesekretär Johnny N. Salib.

2014. aasta lõpus on see küsimus veel lahendamata.

 

9. Mark Finley 5-sammuline plaan, kuidas saavutada ühtsus naiste ordineerimise teemal

Naiste ordineerimine on olnud 2014. aastal koguduse üks peateemasid ja evangelist, Adventist Review' kaastoimetaja ning peakonverentsi asepresident Mark Finley pakkus omalt poolt kogudusejuhtidele viiesammulise plaani, kuidas selle küsimusega toime tulla ning pärast lõpliku otsuse langetamist ühtsust säilitada.

Finley esitles oma plaani 10. oktoobril üleilmse koguduse aastakoosolekul, artikkel avaldati 12. oktoobril. Tema sammude seas oli isiklik piibliuurimine selle kohta, kuidas varakristlikus koguduses probleemseid küsimusi lahendati.

„Ma usun, et Jumal on suurem kui see [küsimus naiste ordineerimise kohta] ja Tema viib ellu oma lõplikud eesmärgid, mis on misjonitöö ja maailma päästmine,” ütles Finley.

 

8. Ordinatsiooniteoloogia uurimise komitee 1. seisukoht

Eesmärgiga pakkuda paremat arusaamist naiste ordineerimise seisukohtade suhtes, mis sõnastati ordinatsiooniteloogia uurimise komitees, avaldas Adventist Review tähelepanekud, mida kolm adventteoloogi esitasid 20miutilise ettekande ajal 14. oktoobril aastakoosolekul.

Piibliuuringute Instituudi abidirektori Clinton Wahleni ettekannet 1. seisukohta kohta loeti väga palju ja see kogus pea rekordilised 235 kommentaari.

 

7. 28 põhitõe sõnastust toimetatakse

Adventkoguduse juhid kinnitasid aastakoosolekul 14. oktoobril esialgse kava koguduse aluspõhimõtete ülevaatamise osas.

Ülevaadatud sõnastusega põhitõdede formuleerimine on oluline teetähis põhitõdede sõnastamise ajaloos; 1980. aastal, kui need esmakordselt kirja pandi, oli põhitõdesid 27. Alates sellest ajast on need püsinud samas sõnastuses, välja arvatud 2005. aastal lisatud 28. põhitõde pealkirjaga „Kasvamine Kristuses”, mis on järjekorras 11. põhitõde.

Ükski ümbersõnastuse ettepanek ei muuda ühtegi põhitõde, paljudes kohtades ajakohastatakse keelt ja täpsustatakse sõnastust, ütles adventkoguduse president Ted N. C. Wilson.

Ettepanekud muutmiseks saadetakse peakonverentsi töökoosolekule, kus need lähevad lõplikule hääletamisele 2015. aasta juulis.

 

6. Kahe päeva jooksul tapeti üks adventkoguduse pastor ja üks kogudusevanem

Guatemalas ja Filipiindel tapeti oktoobris üks pastor ja üks kogudusevanem – rünnakud, mis panevad mõtlema ohule, milles meie koguduse töötajad mõnes maailmapaigas töötavad.

Maskides mehed ründasid 23. oktoobril 54aastast pastorit Noe Gonzalest ja tema naist, kes olid evangeelselt seminarilt teel kodulinna Ida-Guatemalas. Gonzalest tulistati neli korda ja tema naine Oralia sai tabamuse pähe ning jäi pärast suruks peetuna maha. Pärast haiglaravi pääses naine koju.

Päev enne seda tulistasid maskides mehed kuut inimest, kes hakkasid sõitma Filipiinide provintsi Zamboanga del Nortesse. 29aastane kogudusevanem Ramil Ansog ja tema 50aastane isa Jose said surma.

Kummagi rünnaku tagajärjel ei ole teadaolevalt kedagi arreteeritud.

Gonzales oli neljas adventkoguduse pastor, kes on viimase 33 aasta jooksul Guatemalas tapetud.

 

5. On leitud seniteadmata foto Ellen White'ist

1966. aastal surnud adventistist arsti dokumentide seast leiti senitundmatu foto adventkoguduse kaasrajajast Ellen G. White'ist – leid, mis põhjustas adventkogukondades sel sügisel üksjagu elevust.

Foto on tehtud 1905. aastal ja sel on näha, kuidas Ellen White jalutab õues oma poja Williami ja viimase naise Mayga. See on esimene uus pilt, mis on viimaste aastakümnete jooksul White'ist leitud ja see on eriti põnev leid seepärast, et White'i uurijad on saanud üsna vähe teada tema igapäevaelust.

„Ma ei ole teda sellisena varem näinud,” ütles Ellen White'i Pärandinõukogu direktor James R. Nix. „See foto on oluline seepärast, et see on ehe. Tekib tunne, nagu saaksid nende inimeste juurde astuda ja öelda: „Küll on kena teiega kohtuda.””

White'ist on teadaolevalt vaid 50 fotot ja enamus neist on tehtud stuudios või formaalses olukorras. Sellel uuel fotol on White 77aastane ja ta jalutab suure telgi läheduses, ilmselt osales ta 1905. aasta peakonverentsi töökoosolekul Takoma Parkis.

 

4. Ukrainas rööviti jumalateenistuse ajal adventkoguduse pastor

27. septembril katkestasid relvastatud mehed separatistide kontrolli all olevas Ida-Ukrainas jumalateenistuse ja röövisid koguduse pastori. 29. septembril ilmunud artiklile järgnes palvelaine ja Adventist Review' toimetusele saadeti palju murekirju.

Palved said vastuse: pastor Sergei Litovtšenko vabastati 20 päeva pärast röövimist.

 

3. Ta jäi lend 17st maha hingamispäeva pärast

Hollandi adventist, kes oleks peaaegu reisinud Malaysia Airlines'i lennukiga, mis lasti Ukraina kohal alla, ütles 25. juulil Adventist Review'le antud intervjuus, et ta vahetas oma pileti ümber viimasel minutil, kuna ei soovinud hingamispäeval reisida.

67aastane Frieda Souhuwat-Tomasoa broneeris pileti 17. juuli lennule, et minna Indoneesiasse konverentsile, mille korraldaja ta oli ja mis oli läbikukkumise äärel.

Aga kolm päeva enne lendu mõistis Souhuwat-Tomasoa oma hommikuse pühendushetke ajal abikaasa Maxiga, et ta peab oma reisiplaani kohaselt reisima ka hingamispäeval, 19. juulil.

Malaysia Airlines'i lend 17 tulistati Ida-Ukraina kohal rekitiga alla, kui see oli Amsterdamist teel Malaisa pealinna Kuala Limpurisse. Kõik pardal olnud 298 inimest said surma.

„Kui ma sellest õnnestusest kuulsin, helistasin nuttes Maxile ja ütlesin talle: „Jumal on hea ja halastaja oma laste suhtes,”” ütles Souhuwat-Tomasoa. „Tema Vaim kõnetas mind meie pühendushetkel esmaspäeva hommikul ja ütles mulle: kui sa reisid selle plaani järgi, siis oled reisil ka hingamispäeval. Ära mine.”

 

2. Wilson ütles, et Saatan püüab adventkogudust hävitada

Adventkoguduse juht Ted N. C. Wilson pidas 11. oktoobril aastakoosolekul jutluse, milles ta sõnas, et Saatan püüab adventkogudust kõikide käepäraste vahenditega hävitada ja takistada sõnumi kuulutamist Jeesuse peatsest tulemisest.

Wilson ütles, et vaenlase taktikasse kuulub oikumeenia, karismaatiline jumalateenistus ja rünnakud piibellike prohvetikuulutuste suhtes. Ta lisas, et tunneb ka isiklikke rünnakuid: suri tema enneaegselt sündinud lapselaps ja kahel lapselapsel avastati tõsine terviserike.

Ent Wilson innustas kogudusejuhte ühinema temaga Jumalale alistumisel ja seisma üheskoos adventkoguduse selgete põhimõtete eest vaatamata sellele, et neid õpetusi võidakse pidada ebapopulaarseks või poliitiliselt ebakorrektseks.

„Sel ohtlikul ajal, mis Maa ajalugu hakkab lõpule jõudma, pidage meeles vaenlase plaane tühistada kõik, mida me teeme – ka siin aastakoosolekul,” ütles Wilson. „Olgem siin aastakoosolekul Jumala väes täielikult alandlikud, Kristuse-sarnased ja armastavad nii oma aruteludes kui mõttevahetustes, ükskõik mis teemal me parasjagu räägime.”

Wilsoni kõne ärakiri kannab pealkirja „Jumala prohvetlik liikumine, sõnum ja missioon ning vaenlase püüded neid hävitada” ja seda omakorda loeti pea samapalju kui uudisteksti kõne kohta.

 

1. Video isast, kes laulab oma surevale lapsele, levib väga kiiresti

YouTube'i valus video isast, Loma Linda ülikooli laulujuhist, kes laulab hüvastijätuks oma vastsündinud pojale vaid paar päeva pärast seda, kui tema abikaasa oli surnud, levis novembris kulutulena. Ka Adventist Review' koduleheküljel oli suur vaatajakoormus.

Kümned tuhanded inimesed lugesid sellest, kuidas Chris Picco laulis 11. novembril hellalt kitarri saatel oma 4päevase poja Lennon Jamesi voodi kõrval, mõni tund hiljem suri poiss oma isa kätel.

Arstid tegid 30aastasele Ashley Piccole keisrilõike, Ashley suri 8. novembril une pealt. Laps sündis 16 nädalat enneaegsena.

Tuhanded lugesid ka järge sellele loole, milles kajastasime mälestusteenistust, kus Chris Picco keeldus süüdistamast Jumalat ja ütles, et loodab sellest tragöödiast luua midagi head.

„Ma tean, et Jumal ei loonud seda olukorda. Jumalal ei olnud sellega mingit pistmist,” ütles Chris Loma Linda ülikoolis. „Aga ma näen Teda, pisarad silmis, alustamas midagi uut, noot noodi haaval ja see on ilusaim viis, mida keegi on kunagi kuulnud. Ma ei tea, kuidas see kõlab, aga selline on Jumal, kellesse mina usun.”

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat