Anna Germani loomingule pühendatud kontsert läks igati korda

Avaldatud 28.3.2014, autor Ruslan Karlov

9. märtsil toimus Tallinnas Lindakivi kultuuri keskuses Anna Germani loomingule pühendatud kontsert. Kontserdil kõlasid Anna Germani loomingust tuntumad laulud. Anna German on 1960. kuni 1980. aastate alguseni üks tuntumaid ja legendaarsemaid lauljaid. Ta jättis oma kuulajate südamesse erilise jälje ja mitte ainult endise Nõukogude Liidu rahvale, kuid ka kogu maailma rahva südamesse. Ennekõike oli ta kuulus estraadilaulja, kes laulis erinevates maailma keeltes ja kes suutis vabalt laulda ka ooperit. Enamus laule tema repertuaarist olid siiski poola ja vene keeles. Anna German esines paljudes maailma kohtades, kuid kõige rohkem meeldis talle laulda Poolas, Venemaal ja Itaalias. Tema üha tõusevale populaarsusele ja laulja karjäärile oleks äärepealt kriipsu peale tõmmanud Itaalias toimunud autoavarii, kus Anna sai väga rängalt kannatada. Vaatamata sellele, et arstide prognoos oli lootusetu, suutis Anna siiski paraneda (tänu oma tulevase abikaasa toetusele) ja naasta uuesti lavale. Ta oli paljude riiklike ja rahvusvaheliste festivalide laureaat. Tema repertuaaris oli väga erinevaid teoseid: lõbusaid, traagilisi, laule sõjast, raskest kaotusest ning laule kurvast naiste saatusest. Tema lauludes oli palju soojust, siirust ja meloodilisust. Anna eriline laulu maneer vallutas inimesi paljudes maades kus ta esines. Kuigi Anna elu jäi lühikesek, oli see väga särav. Ta suri 1982. aastal sarkoomi (pahaloomuline tugi­kudekasvaja). Kaks kuud enne surma lasi ta end ristida Adventistlikus kirikus.

Tallinna kolmas kogudus unistas juba ammu Anna Germani loomingule pühendatud kontserdi korraldamisest. Selleks kutsusime külla tuntud laulja Ukrainast, kes esitaks Anna Germani laule. Kuid viimasel hetkel selgus, et laulja ei saanud tulla ja andekas Tronide perekond, Aljona, Genri ja Edgar olid nõus teda asendama,. Praktiliselt ühe päevaga pidid nad selgeks saama kogu selle repertuaari, mis oli kavas. Abiks oli ka Aleksander Peljovin, kes kaunistas kontserti oma sametise hääle ja kitarriga. Kontserti juhtisid Karin ja Stanislav, kes enne igat laulu tegid lühikokkuvõtteid Anna Germani loomingust. Kontserdi ajal võis näha ka dokumentaalfilmi „Särab tundmatu täht“, mis on filmitud teleraadio keskuse „Lootuse hääl“ poolt. Filmis räägitakse Anna Germani elust ja loomingust. Samuti mainitakse filmis seda, et Anna oli usklik tänu oma vanaemale, kes oli adventistide koguduse liige, millega ühines ka Anna enne oma surma.

Programmi lõpus rääkis pastor Ruslan Karlov sellest, et ka Eesti elanikel on olnud võimalus kuulata Anna Germani häält. 1979.  aasta detsembri lõpus oli Annal viis soolokontserti Tallinna Filharmoonia kontsertsaalis. Sellest ajast on palju aega möödunud ja praegune kontsert oli heaks võimaluseks uuesti meelde tuletada seda suurepärast lauljat, neid sõnu ja muusikat, mis Anna Germani esituses tõid kuulajates alati esile kõige ülevamad tunded. Ruslan rääkis ka sellest, et adventistide kirik austab, et Anna German jagas meiega ühte usku. Ruslan kutsus kuulajaid üles leidma eneses samasugust lootust ja rahu Jumalas, nagu seda leidis Anna, et ka meie elus oleks jõudu ja jaksu võitluseks olla alati Jumalaga. Pärast kontserti võisid külalised saada kingituseks kristlikke raamatuid ja ajakirju.

Kontsert oli väga edukas. Saal oli täis, kohti oli 256, kuid soovijaid oli nii palju, et 50 inimest oli nõus seisma peaaegu kaks tundi ainult selleks, et saaks kontserti kuulata. Kontserdi organiseerijad toovad oma vabandused ebamugavuste pärast. Kontserdi ajal oli tunda erilist atmosfääri. Inimestele meenusid armastatud laulud ja viimast laulu „Lootus, see on mu maine kompass“ laulis kogu saal kaasa. Me saime niipalju tänusõnu, et need soojendavad siiamaani meie südant. Oli väga meeldiv, et saime linnaelanikele nii palju rõõmu pakkuda. Meie omakorda täname Eesti konverentsi juhtkonda, Balti uniooni ja Trans–Euroopa divisioni rahalise toetuse eest kontserdi organiseerimises. Eriline tänu Aljonale, Genrile, Aleksandrile ja Edgarile, kes kaunistasid kontserti oma laulmisega. Me soovime neile edasist loomingulist edu ja Jumala õnnistusi!

Tõlkis Ülle Azlauskene

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat