Tallinna III kogudus tervitas uut pastorit

Avaldatud 20.9.2021, autor Ruslan Karlov

Mõnikord saabub inimese ellu tähtis päev, mis määrab suuresti kursi järgmisteks aastateks. Näiteks siis, kui saadakse uus töökoht või astutakse ülikooli. Mõnikord tuleb ka koguduse ellu eriline päev, mis mõjutab järgnevaid aastaid: Tallinna venekeelne adventkogudus tervitas 18. septembril uut pastorit, Aleksandr Tsugaid.

Ebatavaline ootusärevus tavalisel jumalateenistusel

Sel hingamispäeval oli jumalateenistus nagu tavaliselt: piiblitund väikestes rühmades, ühislaulmine, teated, lastejutt. Imelise lauluga esinesid Genri ja Ellen Tron. Saalisolijad nautisid jumalateenistuse tuttavat õhkkonda, kuid samal ajal ootasid kõik päeva peamist sündmust. 

Kogudusevanem Mihhail Klotško andis sõna koguduste liidu esimehele Andres Ploompuule, kes ütles kogudust soojalt tervitades: „Ma olen seda päeva tükk aega oodanud, et  saaksin koos teiega siin kohtuda, aga see on ikka niimoodi, et selleks peab olema mingisugune põhjus, mis meid kokku toob. Mul on hea meel, et see põhjus on täna olemas. Mul on suur rõõm ja au tervitada adventkoguduse nimel Aleksandr ja Marina Tsugaid siin Tallinna III koguduses.” 

Sellistel hetkedel on tunda, et koguduses lööb üks pulss. Andres jagas kogemust, et pastorite liikumine on olnud keeruline ülesanne, mida lahendada. Lausa nii keeruline, et tema seda lahendust ei näinudki, aga ta ei muretsenud. Ta palvetas. Liidu esimehel oli usk, et küll Jumal seda lahendab – nüüd oli Andres koos uue pastoriga siin. 

Pastori perekonda tervitades avaldas Andres rõõmu, et pastor Aleksandr ja tema naine Marina on Tallinna III kogudusele väga tuttavad. Ta väljendas oma südamesoovi, et siit võiks alguse saada suurepärane ja hea koostöö. 

Kes ta selline on?

Kui Aleksandr Tsugai oma tööd Eesi liidus alustas, tundsid Andres ja teised koguduste liidu töötajad huvi, kes ta selline on. Andres: „Ja siis juhtus minu õde tema jutlust kuulama, ta tuli mulle ütlema: „Tead, Aleksandr räägib väga hästi, ta räägib kuidagi südamest, mulle meeldib.”“ See oli esimene tagasiside Aleksandrist, mida Аndres kuulis.

„Kui me räägime Jumala Sõnast, siis ei saa selles olla ainult seda, mis tuleb ainult teadmistest, vaid midagi peab tulema südamest, isiklik kogemus, mis on puudutatud ka meid. Seda ma olen näinud nii Akeksandri kui Marina elus.” 

Pastorirollile mõeldes kõlas peamine ülesanne: olla evangelist. Just selle väljakutse on Aleksander vastu võtnud. Andres märkis ka Aleksandri naise Marina rolli, kuna pastoriks saamise otsus mõjutab mõlemat poolt. Mõlemad on evangelistid, kuid nende rollid on veidi erinevad.

Eriline palve

Andres kutsus kogudusevanemaid pühitsuspalvest osa võtma. Enne palvetamist ütles Andres Aleksandri ja Marina poole pöördudes, et ainult Jumal teab, mis meid kõiki ootab, ja seetõttu soovib kogudus nad palves Jumala kätte anda, et Jumal neid juhiks, annaks neile jõudu, tarkust, visiooni ja suure südame.

Kogudusevanem Mihhail tervitas uut pastorit sõnadega Apostlite tegude raamatust 20:28: „Seepärast pange tähele iseennast ja kogu karja, kelle ülevaatajaks Püha Vaim on teid pannud, et te karjastena hoiaksite Jumala kogudust, mille ta on saanud iseenese vere läbi.”

Liidu esimehe jutlus

Kui emotsioonid veidi vaibusid, oli kogudusel rõõm kuulata Andrese jutlust. Oma mõtiskluses keskendus ta vastuse leidmisele küsimusele, kes on tõeline evangelist. Andres rääkis, et evangelist pole amet, kuhu kedagi saab määrata. See on kutse, millele saad vaid sina ise vastata. See on tuli sinu enda sees, mis teeb sinust või minust evangelisti.

Evangelist olla tähendab mitte ainult rõõmusõnumit jagada, vaid seda ise ka olla, olla osa lahendusest. Olla evangelist tähendab minna naabrile appi, kui tema maja põleb. See on sinu naabrile suur rõõmusõnum, kui ta kuuleb, et sa tood temale kogu abi, mida sa anda saad. Niisiis,  evangeelium pole ainult õpetus. Evangeelium on vägi, tegude vägi, mis tõttab inimestele päriselt appi.  

„Jeesus oli selle sõna mõistes HEA SÕNUMI TOOJA. Ta oli evangelist, sest Tal oli rõõmusõnum, mida Ta soovis jagada. Ja Jeesus on täiuslik näide selle kohta, et Ta ei piirdunud üksnes sõnadega, vaid kogu Tema tegevust saatsid abistavad teod. Et see hea sõnum abivajajateni jõuaks, peab ka evangelist minema sinna, kus on kadunud hinged, eksinud inimesed, põlevad majad, kus toimub sõda hea ja kurja vahel. Et lumetormis eksinud hingedele lootust viia, tuleb ka ise tormi siseneda.”

Jutluse lõpetuseks väljendas Andres koguduste liidu unistust, et Eestisse tekib tulevikus uus venekeelne kogudus.

Plusse on rohkem ehk erilised Jumala õnnistused

Tore, et ülemaailmsel adventkogudusel on see eriline tava, pastorite rotatsioon. Loomulikult on pastori pere jaoks see suur väljakutse ja uude elukohta kolimise ja kohanemisega on seotud raskused. Ka koguduse jaoks on see uus olukord, sest eelmise pastoriga on suhe ja sõprus, mis on kujunenud ühises koostöös. Teisest küljest on see nii kogudusele kui ka pastorile ainulaadne võimalus vaimseks kasvamiseks uutes tingimustes, uute tutvuste, uue koostöö ja Jumala teenimise uute vormide kaudu. Iga pastor rikastab kogudust Jumalale ja inimestele pühendunud siira teenimisega.

Soovime Aleksandrile koguduse juhtimisel Jumala tarkust! Usume, et Aleksandrile, Marinale ning nende lastele Kristoferile  ja Oliviale toovad järgnevad aastad Tallinnas palju eredaid sündmusi, uusi sõpru ning rõõmu koostöös kogudusega Jumala auks.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat