Uus Ellen White'i entsüklopeedia annab ülevaate nii E. White'i elust kui tööst

Avaldatud 13.3.2014, allikas Adventist News Network

Kirjastajate sõnul annab hiljuti avaldatud entsüklopeedia ülevaate adventkoguduse kaasrajaja Ellen G. White’i teemadest, mida ta käsitles, ning pakub võimaluse hajutada väärarusaamad tema elu ning kirjatööde mõju kohta.

„Ellen G. White’i entsüklopeedia“ avaldas Review and Herald Publishing Association, selles on artiklid, White’i elulugu ja teemade indeks – orjusest, psühholoogiast ja poliitikast ning legalismist toitumise ning meikimiseni.

„See entsüklopeedia on kahtlemata olulisemaid teatmeteoseid, mille adventkogudus viimase poolsajandi jooksul on avaldanud,“ ütles adventkoguduse ajaloolane George Knight.

Entsüklopeedias on 1300 artiklit kirjeldustega paikadest, kus White elas, ning inimestest tema elus, haruldased fotod ning tema seisukohad sadade teemade suhtes, millest ta oma töö jooksul kirjutas.

Toimetajad Denis Fortin, kes on Berrien Springsi adventistliku teoloogilise seminari endine dekaan, ja Jerry Moon, adventkoguduse teoloogilise seminari koguduse ajaloo osakonna juht, on teinud koostööd 180 aurotiga enam kui 14 aastat, et see entsüklopeedia kaante vahele saaks. Aega läks nii kaua seetõttu, et varem oli kokku lepitud, et „[White’i kirjutiste] nii uued kui vanad lugejad leiaksid usaldusväärset informatsiooni, mis on esitatud uute ja värskete nurkade alt,“ ütlesid Fortin ja Moon.

Nägemus sellise entsüklopeedia vajalikkusest tekkis 1990ndate lõpus Knighti ideest. Knight on ajaloolane ning adventkoguduse teoloogilise seminari emeriitprofessor. 2000. aastal delegeeris ta projekti pärast emerituuri suundumist Fortinile ja Moonile.

White’i, kes suri 87-aastasena 1915. aastal, peetakse adventkoguduse missiooni ja visiooni kujundajaks, eriti tema kirjutiste tõttu. Oma töö jooksul kirjutas White keskeltläbi 100 000 lehekülge ning tema kirjatöödest on avaldatud enam kui 100 raamatut. Ellen G. White’i pärandinõukogu andmetel on ta enim tõlgitud Ameerika autor. Tema kõige tõlgitumat raamatut „Tee Kristuse juurde“, mis on kristlaseks olemise käsiraamat, on tõlgitud enam kui 165 keelde.

„Vastuolud White’i kirjutiste ümber on sageli tekkinud sellest, et tema mõtteid on kontekstist välja võetud ning kasutatud vastuoluliste teemade tõestamiseks. Entsüklopeedia eesmärk on olla standardne teatmeteos igaühele, kel on küsimusi White’i seisukohtade suhtes,“ ütles Knight.

„Ellen White on adventajaloo kõige mõjukam isik ja siiski levib palju väärinfot selle kohta, mida ta kirjutas ja miks ta seda kirjutas,“ lisas Knight.“ „Tänaseni ei ole olnud teatmikku, mis vastaks enamikule meie küsimustest.“

Ellen G. White’i pärandinõukogu direktor Jim Nix ütles, et ta oli väga rõõmus, kui sai enda valdusse entsüklopeedia käsikirja.

„Ma olen rõõmus infokülluse üle, mis puudutab White’i tööd,“ ütles Nix. „Mulle avaldab muljet selle teose sügavus ja ulatus.“

Nüüd on igaühel, kes on huvitatud White’i elust ja tema panusest adventkogudusse, võimalus laiendada oma teadmisi selle allika põhjal.

„Ma ei kujuta ette, et keegi, kes on huvitatud Ellen White’ist ja tema kirjutistest, ei soovi endale seda raamatut.“ Ütles Nix. „See entsüklopeedia on väga väärtuslik.“

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat