Anne Vahtramäe, Mervi Kalmus, Hele Kulp ja Marge Randlepp osalesid divisjoni naistööliste kogunemisel

Avaldatud 11.9.2013, autor Mervi Cederström

Trans-Euroopa Dividjonis on välja kujunenud ilus traditsioon kutsuda iga nelja-viie aasta tagant kokku kõik oma naisvaimulikud ja naistetöö juhid, et ühe nädalavahetuse jooksul nautida osadust ja tugevdada sõprussidemeid. Tänavune naistööliste kogunemine toimus 6.–8. augustil Inglismaal Newboldis. Veidi rohkem kui sajast naistöölisest olid kohale tulnud umbes üheksakümmend ja nii täitusid sel nädalavahetusel Newboldi ruumid ja veel suviselt lopsakad aiad naiste häältest: jutluse- ja palvehäältest, naerust ja tõsistest sõnadest, ülistusest ja laulust. Eestlastest said seda nädalavahetust nautida kogudusi teenivad Marge Randlepp, Hele Kulp ja Mervi Kalmus ning meie naistetöö juht Anne Vahtramäe.

Ürituse organisatoorse poole eest kandsid hoolt divisjoni sekretär Audrey Andersson ja pastorite assotsiatsiooni juht Daniel Duda. Nende soe tervitus ja südamest tulev hool kõigi osalejate suhtes tuletas meelde, et Trans-Euroopa divisjon väärtustab oma naisi ja püüab igati kaasa aidata nende teenistustöö edule. Hingamispäeva pärastlõunal külastas Newboldi ka divisjoni president pastor Bertil Wiklander, kes andis ülevaate hetkeseisust ordinatsiooni uuriva komisjoni tööst ja kasutas iga võimalust, et julgustada ja kinnitada naistöölisi selles teenistuses, mis teinekord ei ole mitte lihtsate killast. Ning kes pärast ametliku ettekande lõppu sai puhuda küünlaid oma sünnipäevatordilt ning jagada väikest magusat suutäit üheksakümne naisega. Kutsutud külalistena said sõna veel kooliõpetajana töötav Cheri Gregori Ameerika Ühendriikidest, kes jagas oma mõtteid ja elukogemusi erinevatel naisi puudutavatel teemadel, ning Inglismaal Stanborough Parki kirikus noorempastorina töötav ja alles sel suvel Newboldis magistrikraadi saanud Ivana Mendez, kelle mõtte sügavus ja sisendusjõuline viis Jumala Sõna avada ja selgitada jättis kõigi konverentsil osalenute hinge sügava jälje. Hea oli taas kord avastada, et Jumala Sõna rikkuste avamiseks ei pea tingimata olema valju häälega ja kogukas, vaid et Sõna mõju jõuab südameni ka nääpsukese noore naise kaudu, kes uurib avatud südamega Piiblit ja kes on oma elu andnud Jumala teenistusse. Lisaks neile plenaaresinejatele oli kõigil võimalik osaleda ka töögruppides, kus käsitleti erinevaid teemasid ja kus osalejail oli võimalus rohkem diskussiooni arendada ja üheskoos ühel või teisel teemal arutada. Ja lisaks neile ametlikele programmi punktidele käis asja juurde ka isiklik suhtlus ja tutvuse arendamine, milleks andsid võimaluse varahommikud ja hilisõhtud hotellis ning päevased pausid programmis.

Nädalavahetus sai seega pikk, aga innustav. Lõpmata tore oli näha teisi Euroopa naisvaimulikke ja jagada nendega koguduse osadust. Innustav oli näha eri vanuses ja eri rassist naisi, kes on oma südames kuulnud Jumala kutset Tema kuningriigi tööd edendada ja kes on sellele vastanud. Olgu Jumala arm ja rahu nende kõikidega, kuniks me taas kohtume.

Mervi Kalmus


Teiste osalenute muljeid

Ka mina käisin 6.–9. septembril Newboldi kolledžis toimunud naispastorite kohtumisel. Mitte et ma pastor oleksin. Sattusin sellele suurepärasele ettevõtmisele tegelikult hoopis seetõttu, et 9. septembril kogunesid Trans-Euroopa divisjoni naisteteenistuse juhid nõupidamisele, kus valmistati ette üht järgmise aasta tippsündmust. 

Kuna minu sõit oli hoopis teistsuguse eesmärgiga, oli ka minu liikumisrada teistsugune – sõitsin koosolekule koos Balti uniooni naisteteenistuse juhi Ruta Zilgalvega hoopis Riia kaudu. Ning tagasitulek jäi teisipäevaks, 10. septembriks, kui meie naispastorid oma reisist juba tööliste koosolekul ülevaadet esitasid. 

Loomulikult sain minagi nende päevade jooksul osa suurepärasest pastoritele ja piiblitöölistele mõeldud programmist. Nautisin eriliselt Daniel Duda,  Ivana Mendezi ja põhiesineja Cheri Gregory jutlusi. Need olid minu jaoks üllatuslikud ja avastuslikud ning annavad mõtteainet siiani. Sama tore oli aga kuulata divisjoni presidendi Bertil Wiklanderi ülevaadet ordinatsiooni puudutavat süvauurimust tegeva töörühma tegemistest, osaleda töötubades, laulda koos ligi 90 naisega Jumalale kiitust, koos palvetada ja kohata paljusid häid sõpru ning vanu tuttavaid.  Ja lisaks sellele sain hoomata seda ühtaegu iidset-väärikat  ja samas nooruslikku õhkkonda, mis meie koguduse õppeasutuses ja selle tohutu suurel territooriumil valitseb. 

Mida ma aga läksin Inglismaale tegema? Mõtlema. Kaastööd pakkuma. Koos teiste unioonide ja liitude naisteteenistuse juhtidega pidasime aru, kuidas saaks 2014. aasta 24.–28. septembril Rogaškas (Sloveenia) toimuva meie divisjoni esimese naisteteenistuse konverentsi muuta selliseks, et kõik, kes sellel osalevad, sealt ka kosutust leiaksid – olgu see siis füüsiline, hingeline, emotsionaalne või vaimne värskendus. On ju plaanitava ettevõtmise nimigi „Tule allikale“. Peakõnelejad on juba kokku lepitud ja hotell broneeritud. Kokku oodatakse sinna 450 naist. 

Ka meile siin Eestis on broneeritud 10 kohta. Ilmselt oleks võimalik kohti soovijaile juurdegi saada, sest mõned divisjonid ja liidud olid kindlad, et nemad oma broneeringuarvu täis ei saa. Nii et, naised, mõelge! Ehk on just see teie järgmise aasta plaanidesse sobiv „eriline asi“, mida aastaid hiljemgi hea meenutada. 

Kuna Balti riigid on arvestatud madalama sissetulekuga riikide hulka, on ka meie osalustasu (sisaldab ööbimist kahestes tubades ja toitlustust) 290 eurot. Olgu öeldud, et rikkamate riikide naistel tuleb välja käia 350 eurot. Loomulikult lisandub sellele ka sõidukulu. Tean, see pole kaugeltki väike summa, aga kui juba praegu planeerima ja raha koguma hakata, peaks see ehk siiski võimalikuks osutuma. Täpsem informatsioon tuleb lähiajal. Seejärel ootan juba osaleda soovijatelt konkreetset teadaandmist, et saaksime nimed kirja ja meie kohad oleksid meie omad. Tulla on soovitud ka sellistest riikidest, mis ei kuulu Trans-Euroopa divisjoni ja vabaks jäävad kohad pakutakse neile.  Seega tuleb meil veel selle aastanumbri sees otsustada, kas ja kes sõita planeerib. Head mõtlemist! Head planeerimist! 

Anne Vahtramäe, Eesti adventkoguduste naistetöö juht


Minu jaoks oli see esimene kord osaleda pastorite rahvusvahelisel kokkusaamisel. Usun, et need, kes käisid umbes aasta tagasi Sloveenias, võisid ehk kogeda midagi samalaadset. Kosutav oli kuulata Jumala Sõna ja koos palvetada. Väga õnnistusrikkad olid üks ühele kontaktid: lisaks sellele, et leidsin uusi sõpru teistest maadest, nautisin värskendavat suhtlemist omaenda kaasmaalastega. Aitäh, Anne, Marge ja Mervi! Aitäh nendele, kes tegid selle reisi võimalikuks!

Hele Kulp, Põltsamaa adventkoguduse pastor


Minu jaoks erines septembrikuu esimene nädalavahetus, reede õhtust pühapäeva õhtuni, tavalistest koguduse eluga seotud nädalavahetustest. Nüüd olin mina suurema osa ajast näoga teenijate suunas. Korraldaja meeskonna poolt oli loodud head tingimused, et naisvaimulikud saaksid parajas proportsioonis  tegeleda vaimuliku mõttetegevuse, tänuütlemise, palve ja  Sõnaga, saaksid olla osaduses Jumala ja üksteisega. Kaasvaimulike kogemusi ja jagamisi kogunes erinevate ettekannete ja vestluste näol üle terve Trans-Euroopa divisjoni. Natuke peatuks ehk hingamispäeva pärastlõunal, kui kõik u 90 osalevat naist jagunesid eelnevalt valitud seitsmesse töötuppa. Meie naisteteenistuse osakonna juhi Anne Vahtramäega valisime töötoa, mille teema oli: Leida emotsionaalne tasakaal tasakaalutus maailmas. Karen Holford, kes on Śoti misjoni pereteenistuse juht, nõustaja, kirjanik ja lektor, peatus nii positiivsete kui ka negatiivsete tunnete kirjeldamisel ja analüüsimisel. Ta julgustas kõiki töögrupis osalejad toitma oma positiivseid tundeid ja märkama negatiivseid. Tervislik suhe positiivsete ja negatiivsete tunnete vahel on vastavalt kolm ühele. Kes soovib mõõta oma emotsionaalset tervist, siis vastavaid ingliskeelseid teste on Internetis olemas päris mitu. Töögrupis välja toodud test ja kodulehekülg, mis räägib positiivse isikuna elamise jõust just läbi 3:1 suhte, on: http://positivityratio.com.  Grupist võtsin kaasa mõned rohkem ja vähemtuntud emotsionaalse tasakaalu saavutamise nipid: palve (vt Fil 4:6), lahkuse väljendamine (vt Lk 6:35), rahuhetkede leidmine (Jh 14:27), huvi ja loometegevus (Õp 31:10–31), Jumala tegude imetlemine (Ps 19), tänamine (1Ts 5:18), lootmine (Jr 29:11), terve enesekindlus (Kg 9:10), kontakt erinevate inspiratsiooniallikatega, naer ja mängulisus (Õp 17:22). 

Marge Randlepp, Keila adventkoguduse pastor

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat