Peakonverentsi aastakoosolek 2024: Laekuri aruanne

Avaldatud 21.10.2024, allikas Adventist Review

Peakonverentsi (PK) laekur Paul H. Douglas rääkis PK nõukogu aastakoosolekul esitatud aruandes PK finantsseisundist, laekuri abid Timothy Aka ja Ray Wahlen andsid aru makromajanduslikest suundumustest ja 2025. aasta eraldiste eelarvest. Wahlen tegi kokkuvõtte ka kümnissummade kasutamisest 2023. aastal.

Aka arutas mõningaste ülemaailmsete majandussuundumuste üle ja kuidas need mõjutavad adventkoguduse teenistust. Ta märkis, et kuigi maailmamajandus on kasvanud, on kogu maailmas tõusnud ka inflatsioon. Ta märkis praegusi suundumusi riikides, mis mõjutavad PK eelarvet kõige rohkem: Austraalia, Brasiilia, Kanada, Saksamaa, Mehhiko, Filipiinid ja Ameerika Ühendriigid.

Need seitse riiki panustavad umbes 75 protsenti koguduse kümnisest ja 65 protsenti annetustest, ütles Douglas. „Me kiidame Jumalat kõigi liikmete ustavuse eest, kuid pöörame erilist tähelepanu nende riikide makromajanduslikule olukorrale, sest neid riike puudutav tegelikkus mõjutab tõepoolest ka kogudust.“

Douglas ütles, et tal on hea meel teatada, et PK finantsseisund on tugev. „Meie jaoks on oluline olla tugev, sest me mitte ainult ei teeni, vaid ka toetame maailma misjonitööd, et tagada, et see töö saaks tõepoolest edasi minna.“

Douglas teatas, et sularaha ja investeeringud, mis moodustavad 83 protsenti koguvaradest, on suurenenud 6,2 protsenti, kui võrrelda 2023. aasta augustit 2024. aasta augustiga.

Douglas tutvustas 2025. aasta eelarvet ja rõhutas, et taas on rõhku pandud sihtotstarbelistele kulutustele. „Ma tahan teile täna kinnitada, et meie eelarveprotsessi prioriteet on, et PK ise näitab eeskuju, mida tähendab raha paigutamine misjonisse,“ ütles Douglas. „Nagu varemgi,“ lisas Wahlen, on koguduse eelarve koostamisel võetud konservatiivne lähenemine.

Wahlen selgitas, et eelarve kallal töötades tuli arvestada nelja peamist punkti: kümnise jagamise protsentide jätkuva muutuse mõju (Põhja-Ameerika divisjoni osamaksud on vähenenud, samas kui teiste divisjonide osamaksud on suurenenud), valuutakursside kõikumine eri divisjonide vääringutes ja pandeemiajärgne annetusviis.

„Me täname Issandat nende vahendite eest, mille Ta on kogudusele usaldanud ja mis on andnud ebakindlatel aegadel teatud paindlikkuse,“ ütles Wahlen. Wahlen andis aru ka kümnise kasutamise kohta, kui ta tuletas nõukogule meelde, et nad peavad „mõistma Pühakirja ja prohvetlikult kuulutamise vaimuanni nõuandeid kümnise kasutamise kohta“, „hindama selle rakendamist oma territooriumil“ ning „esitama igal aastal aruande“, et algatada sisukaid arutelusid“. „Kümnis on püha piibellik ressurss, mis on kogudusele antud,“ ütles Wahlen. „Meil on head põhimõtted, mis kirjeldavad, milleks võib kümnist kasutada, kuid ilma regulaarse ülevaatuseta võib tekkida olukord, et kümnist võidakse tahtmatult suunata valdkondadesse, mis ei ole misjoni edendamise jaoks kõige prioriteetsemad,“ ütles ta.

Wahlen ütles, et üldine eesmärk on piirata haldusega seotud tegevuskulusid, et suurendada kulutusi pastoritele ja evangelistidele. „Pidage meeles, et me peame keskenduma kümnise kasutamisel selle peamisele eesmärgile – nende hingede võitmise töö toetamisele,“ ütles Wahlen.

Douglas rõhutas, et PK on pühendunud oma strateegiate ümbermõtlemisele ja ressursside ümberpaigutamisele, et tagada misjonitöö suurem mõju. Ta ütles, et järgmisel viiel aastal plaanib PK kulutada umbes 75,5 miljonit dollarit eesliini misjonitöö toetamiseks 10/40 aknas (piirkond, kus elab enamik inimesi, kuid kus kristlased on vähemuses), postkristlikes piirkondades ja suurlinnades üle maailma.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat