Ülevaade 29.09.2024 toimunud liidu nõukogu koosolekust

Avaldatud 1.10.2024, autor Hele Kulp

Traditsiooniliselt algas nõukogu koosolek palvusega, mille viis seekord läbi Jaanus-Janari Kogerman. Mitmed nõukogu liikmed tõid oma palved avalikult Jumala ette ja palusid koosolekule Jumala õnnistust ja juhtimist.

Seekordne koosolek oli eriline selle poolest, et oli tarvis teha mitmeid otsuseid ametikohtade täitmise või vabastamise kohta. Endine liidu esimees David Nõmmik andis koosoleku juhataja rolli üle uuele liidu esimehele Aleksandr Tsugaile. Valiti ka uus liidu peasekretär – seda osa asus täitma Andres Ploompuu, kes oli just eelnevalt liidu nõukogusse arvatud. Nendest muutustest lähtuvalt oli tarvis muuta liidu juhatuse ja AdComi koosseisu. Juhatusest kutsuti tagasi David Nõmmik ning kinnitati juhatuse uus koosseis, kuhu kuuluvad Aleksandr Tsugai esimehena, Andres Ploompuu peasekretärina ja Jaanus-Janari Kogerman laekurina.

Tänati David Nõmmikut töö eest liidu nõukogus kuue aasta vältel, millest viimased aastad tegutses ta nõukogu esimehena. Alates 30. septembrist David enam liidu nõukogusse ei kuulu, kuid uniooni esimehena on tal alati õigus liidu nõukogu tööst osa võtta.

Nõukogu hääletas David Nõmmiku tööleasumise poolt pastorite ühenduse sekretärina. Olles liidu esimees, oli ta olnud nimetatud osakonna kontaktisik, kuid nüüd on ta alates 1. oktoobrist selle valdkonna juht Eesti liidu juures. See annab talle võimaluse jääda seotuks Eesti liiduga, olles küll samal ajal uniooni esimees. Nõukogu võttis aega, et teha endale selgeks, millised on pastorite ühenduse sekretäri ülesanded. Selgus, et tema töö ei piirdu sugugi ainult pastoritega, vaid tema osaks on ka pakkuda tuge kogudusevanematele ja diakonitele-diakonissidele. Inglise keeles on selle osakonna nimi Ministerial Association, mida oleks täpsem tõlkida hoopis vaimulike töötegijate ühendus. Sekretär saab aidata koguduse töötegijaid koolitusvõimaluste loomisega ja isiklike kohtumiste kaudu või muul loomingulisel viisil.

Lisaks David Nõmmikule asus Eestist kaugemale tööle ka Ivo Käsk. Töö Islandi liidu esimehena nõuab temalt täit pühendumist ja seetõttu vabastas nõukogu ta alates 30. septembrist kõikidest ülesannetest Eesti liidus: Ivo ei ole enam Terve Elu Keskuse juht, noortetöö juht ega Kompassi koguduse pastor-koots. Kuna Terve Elu Keskus pole läinud käima nii nagu loodetud, siis tuleb see ilmselt reorganiseerida. Noortetöö juhi koht jääb hetkel vakantseks ja Kompassi koguduse kootsina on lootust näha peatselt Eestisse saabuvat misjonäri Daniel Mederit. Läbirääkimised selleks on peetud ja nõukogu otsustas esitada peakonverentsile ametliku kutse Daniel Mederi teenimiseks Eestis koos perekonnaga.

Kui Jumal laseb kõik ilusti korda minna, siis saabub misjonäridest abielupaar Daniel Meder ja Svitlana Samoylenko koos eelkooliealise tütrega Eestisse juba selle aastanumbri sees. Nende töö pikkuseks Eestis on planeeritud viis aastat. Daniel Meder on täiskohaga koguduserajaja, kelle palgakulu katab Lõuna-Ameerika divisjon Mission Refocus programmi kaudu. Svitlana Samoylenko asub osalise koormusega tööle koguduserajamise kootsina ja tema palgakulu katab Eesti liit. Misjonärid toetavad misjonitööd ja misjoniprojekte Eesti kogudustes ning umbes aasta pärast siia jõudmist on neil mõttes ka ise jõuda koguduse rajamiseni. Daniel on pärit Brasiiliast ja Svitlana on Ukraina juurtega. Nende eelmine töökoht oli Jaapani pealinn Tokyo, kus nad töötasid koguduserajajatena viis aastat.

Nõukogu otsustas muuta Aleksandr Glamozdinovi tööpiirkonda nii, et tema teenida jääb lisaks Jõhvi ja Narva kogudusele veel Tallinna kesklinna venekeelne kogudus. Muudatus hakkab kehtima 1. novembrist. David Nõmmik lahkub Tallinna kesklinna venekeelse koguduse pastori kohalt kuu varem, 1. oktoobrist.

Muudatuste tõttu liidu juhtkonnas tuli üle vaadata, kes esindavad seitsmenda päeva adventkogudust Eesti Kirikute Nõukogu töökoosolekutel. Nõukogu otsustas kutsuda tagasi David Nõmmiku kui meie koguduse esindaja EKN-i juures ning saata sinna esindajateks Aleksandr Tsugai, Andres Ploompuu ja Jaanus-Janari Kogermani. David jätkab tööd EKN-i teoloogiakomisjonis, kuid nõukogu otsustas kutsuda Ivo Käsu tagasi kõikidest muudest komisjonidest ja töörühmadest.

Kuna Aleksandr Tsugai pole varem tööga Eesti Kirikute Nõukogus kokku puutunud, palus ta David Nõmmikul selgitada, mis laadi tööga on tegemist. EKN-is on 10 liikmeskirikut. Töökoosolekutel kohtutakse ja jagatakse infot omavahel ning kohtutakse riigi esindajatega. See on hea võimalus olla kursis sellega, mis Eestis religioonimaastikul toimub, ning tuua nähtavaks seda, mida meie usume. Kohtumised EKN-is on olnud sõbralikud ja töised. Iga liikmeskiriku identiteet on respekteeritud.

Nõukogu võttis teadmiseks laekuri aruande liidu rahalise seisu kohta.

Liidu nõukogu järgmine korraline koosolek on 20. oktoobril.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat