Liidu töötajate koosolekul olid jutuks koguduse ootused pastorile ja terviklik tervis

Avaldatud 25.9.2024

Esmaspäeval, 23. septembril oli Tallinnas liidu keskuses selle sügise esimene liidu töötajate koosolek. Pärast suve ja Euroopa pastorite kongressi oli see esimene pastorite ja teiste töötajate kokkusaamine.

Liidu töötajate koosoleku avas palvusega senine liidu esimees David Nõmmik, kellele see oli esimeheametis viimane töötajate koosoleku juhtimine. David kirjeldas praegust olukorda liidus – tema jätkab tööd Balti uniooni esimehena, Ivo Käsk töötab Islandi liidu esimehena ning laupäeval ordineeritakse meie liidu uus esimees Aleksandr Tsugai. „Rääkisin sellest, kuidas me kõik need väljakutsed vastu võtame,“ ütles David. „Küsimus, millel rohkem peatusin, oli see, et kelle peale loodame siis, kui tulevad rasked ajad ja kriisiolukorrad – kas iseendale ja oma tarkusele või on meil teine allikas, kust saame väge ja julgust.“

David keskendus Jesaja raamatu loole, kui Assuri kuningas ähvardas Jeruusalemma ning rahvas muutus julgusetuks. „Assuri ülemjoogikallaja mõnitas Jumalat ja juuda rahvast ning püüdis hirmutada nii juhte kui rahvast,“ sõnas David, „kuid siis sekkus prohvet Jesaja, kes edastas rahvale Jumala sõnumi. 37. peatükis on väga ilus palve, millega kuningas Hiskija väljendab usku, et Jumal päästab. Ka meie, kui meil on keeruline aeg ja mitu inimest läheb mujale, peaksime lootma rohkem Jumala peale.“

Ühisel palveajal palvetati üksteise eest. „Palusime õnnistust kõigile neile, kes alustavad nüüd uutes rollides, aga ka neile, kes jätkavad oma tööd samas ametis,“ ütles David.

Loe ka Meie Aja intervjuud Davidiga. 

Seekord oli töötajate koosolekul külaline – Viktor Alekseenko Adventist World Radio’st (AWR), ta rääkis koguduse ootustest pastorile. Alekseenko on töötanud pastorina, praegu elab ja töötab ta Poolas ning tegutseb peamiselt Ukraina sõjapõgenikega, oma ettekandes tõi ta ohtralt näiteid oma pastoritööst. Ta nimetas erinevaid punkte, mida pastor oma töös oluliseks peaks pidama: pastor peaks olema vaimulik juht, see on esimene oluline omadus, mida liikmed pastorilt ootavad. Teiseks peaks pastor olema hea kõneleja – mõned saavad vaimulikku toitu kord nädalas ja seepärast on väga oluline, et jutlused on hästi ette valmistatud. Samuti rõhutas ta palve olulisust ning rääkis, et on soovitav, et pastor juhib ja õpetab, kuidas palvetada. Neljandaks peaks pastor olema liikmetele kättesaadav ja käituma eetiliselt. Viimased punktid selles nimekirjas oli suutlikkus lahendada konflikte, haigete külastamine haiglas, koolituste pidamine ja oskus organiseerida üritusi.

Pärast seda ettekannet tuletas liidu tervisetöö juht Angelika Käsk meelde tervise olulisust. „Ta rääkis tervise neljast olulisest osast: vaimsest, füüsilisest, sotsiaalsest ja vaimulikust tervisest,“ sõnas David. „Iga osa juures oli küsimus, mille üle saime arutada.“ Angelika ettekandes oli kaks tasandit: ühelt poolt, et pastorid paneksid tähele enda tervisklikku seisundit ja ta mõtiskles, et kui kogudus ka seda kõike enda juures tähele paneks, siis kuidas meie kogudused muutuksid. „On tähtis, et kogu pirukas oleks koos, sest tervis on ühtne tervik,“ sõnas David.

Davidi jaoks oli esmaspäevane koosolek viimane liidu esimehena, teisipäeval, 24. septembril oli viimane AdCom’i nõupidamine, et valmistada ette liidu nõukogu pühapäevase koosoleku päevakord. Seda koosolekut juhib juba uus liidu esimees Aleksandr. Töötajate koosolekule tagasi vaadates ütles David: „Oli väga hea ja sõbralik õhkkond. Loodame Jumala armu peale, et kõik läheb hästi. Me ei saa loota enda jõule või väele.“ Ta lisas, et pärast teisipäevast AdCom’i tuli kurbus hinge, sest üks eluperiood on läbi saanud ja see oligi nüüd viimane koosolek, mida ta liidu esimehena juhatas.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat