Islandi liidu peakoosolekust

Avaldatud 16.9.2024, allikas TEDNews

(Ivo Käsk teenib liidu esimehena kuni 2028. aastani)

Pühapäeval, 8. septembril kohtusid Islandi liidu kuue koguduse ja ühe väikekoguduse saadikud Reykjaviki adventpõhikoolis (Sudurhlidarskóli), et jätkata 2022. aasta septembrist edasi lükatud peakoosolekut.

Vahetult enne tööpäeva algust pidas kõne Audrey Andersson, peakonverentsi asepresident ja endine Trans-Euroopa divisjoni (TED) peasekretär. Ta tugines loole abielurikkumiselt tabatud naisest, mis on kirjas Johannese 8:2–11. "Loo keskmes on andestamine," ütles Andersson, "Andeksandmine inimestele, kes püüdsid Jeesust lõksu püüda, ja andeksandmine naisele. Kuid kuigi Jeesus õpetas, et Jumala andestus on tasuta, ei ole see tingimusteta. Jagades Jeesuse sõnu Matteuse 6:15: „Aga kui te inimestele nende patte andeks ei anna, ei anna teie Isa ka teile teie patte andeks”, jätkas Andersson: „Andestus on tasuta, täielik ja peale andestuse pole midagi. Kuid me peame näitama sama andestust ka teistele. 

Üheksatunnisel koosolekul olid keskmses kaks kolmest 2022. aasta peakoosolekult edasi lükatud punkti: Islandi kaevanduskomisjoni aruanne ja ametnike valimine järgmiseks kolmeks aastaks.

Islandi kaevanduskomisjoni aruanne

Lugejatele taustaks: Islandi liidul on kinnisvara, millel asuvad märkimisväärsed maavarad. Alates 2009. aastast on liit teeninud maavarade kaevandamise eest tulu kolmandalt osapoolelt. Siiski tekkisid osadel koguduse liikmetel lepingu ja selle muudatuste osas muret ja kahtlusi, mis ajendasid mõnda võtma liidu vastu kasutusele õiguslikke meetmeid. Vastuseks 2022. aasta peakoosoleku saadikute palvele asutas TED asja arutamiseks sõltumatu kuueliikmelise ülevaatekomisjoni, mida juhtis endine peakonverentsi asepresident Lowell Cooper.

"Komisjon esitab oma aruande veendumusega, et paranenud suhted on elu ja missiooni jaoks olulisemad kui ärilepingud."

Tehes kokkuvõtte aruandest, mis oli delegaatidele saadaval nelja nädala jooksul, alustas Cooper: „See on midagi enamat kui lihtsalt ärisuhete küsimus. See on põhjustanud suhete halvenemise ja teinud paljudele haiget. Liikmete seas on toimunud märgatav seisukohtade polariseerumine. Ta jätkas: "Üks ilmsemaid on usalduse puudumine juhtimise, organisatsiooni ja protseduuride vastu. Koos peame leidma tee uude tulevikku.”

Seejärel jagas Cooper tulemusi. Kui komisjoni aruande arutelu lõppes, ütles Cooper lõpetuseks. "Meie arutelud peavad toimuma nii, et see ei hävitaks inimesi. Selline lepitusprotsess nõuab, et igaüks mõtleks, kuidas nende käitumine aitab kaasa usaldusliku õhkkonna loomisele. Ta lisas:  "Komisjon esitab oma aruande veendumusega, et paranenud suhted on (Islandi liidu) elu ja missiooni jaoks olulisemad kui ärilepingud."

Valimiskomisjoni aruanne

Suure osa pärastlõunast täitsid valimiskomisjoni aruanded.

President – ​​Ivo Käsk


Oma vastuvõtukõne peab vastvalitud president Ivo Käsk. Lisaks – Daniel Duda ja Brynjar Olafsson (liidu peakoosoleku asejuht).

Eestist pärit Ivo Käsk oli varem Eesti liidu esimees ja kuni selle aasta juulini Balti Uniooni esimees. Viimati töötas ta liidu noortejuhina ja soovis keskenduda uue koguduse rajamisele. Valimiste järel soojendas ta koheselt saadikute südameid, rääkides mõne sõna islandi keeles.

Oma valimistele mõeldes rääkis Käsk: 

“Olin tahtnud mõneks ajaks juhtimistööst eemal olla ja teha tööd koguduste rajamise vallas. Kõik plaanid said tehtud. Aga siin ma olen ja tunnen, et olen sunnitud vastama sellele kutsele teenida koos oma rahvaga Islandil just sel konkreetsel ajal. Ma palvetan, et Jumala arm oleks meiega – ja tänan teid usalduse eest minu vastu, et saaksin teiega jätkata ühist missiooni.

Judel Ditta valiti peasekretär-laekuriks.

Ditta jagas oma tagasivalimisele mõeldes:

„Tahan tänada Islandi liidu liikmeid usalduse eest minu ja minu töö vastu. Selle hinnalise pere liikmena olen õnnistatud teie armastuse soojusega. Edasi minnes on minu sügavaim lootus ja soov meie koguduse perel ühineda Kristuses, et täita Tema suurt ülesannet. Ma palvetan, et Jumal paneks meie südameid otsima andestust, tegema tööd leppimise poole ja alustama tervenemisprotsessiga. Kuigi see teekond võib olla pikk ja vaevaline, on see võimalik tänu Tema armule.


TED-i peasekretär Robert Csizmadia tänab lahkuvaid nõukogu liikmeid. Vasakult paremale: Gavin Anthony (esimees), Thóra Jónsdóttir, Sandra Mar Huldadóttir, Signý Harpa Hjartardóttir, Judel Ditta (sekretär), Njörður Ólafsson ja Örn Jónson.

TED-i president Daniel Duda tervitab nõukogu uusi liikmeid: Ivo Käsk (esimees), Elísa Elíasdóttir, Adrian Lopez, Karen Janine Sturlaugsson, Judel Ditta (sekretär), Iain Peter Matchett ja Indro Candi.

Koosoleku lõpuks jagas Daniel Duda lühikest sõnumit Luuka 6:12–18 teemadel, märkides, et Jeesus veetis palju aega palves. Ta ütles: „Paljud teist on selle istungi eest palvetanud ja me oleme valimiskomisjonis palvetanud rohkem kui 50 korda. Jumala töös ei saavutata midagi ilma palveta.

See tekst kirjeldab Jeesust kutsumas oma jüngreid mäelt alla minema ja teenima suurt rahvahulka. Duda esitas delegaatidele väljakutse: "Meie ülesanne on armastada Jumalat, armastada inimesi ja teenida maailma Islandil."

Püha Vaim annab võime muutuda.

Ta kutsus saadikuid üles öeldes, "Me ei saa jätkata nii, nagu me tegime minevikus," ütles ta, "Jeesus ütles Toora 613 käsu kohta: "Jumala armastamine on kõige tähtsam ja sama oluline on armastada oma ligimest kui iseennast. ” Seejärel selgitas Duda: "Kui me ei suuda armastada üksteist kui vendi ja õdesid, peame armastama üksteist kui patuseid." "Kui islandlased on leidnud viisi, kuidas ületada püsivalt viletsat ilma, vulkaanipurskeid, isolatsiooni ja majanduslikke raskusi, võib Püha Vaim anda teile võimaluse muuta praegused raskused ja vaen armastuseks ja koostööks." Ta lõpetas sõnumiga, et "sellel liidul on koht kõigi liikmete jaoks."

Kuigi väljakutsed seisavad veel ees, jagas Duda oma kindlat veendumust, et „Islandi adventkiriku parimad päevad on veel ees”.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat