Divisjoni pastorite kokkusaamisel osales ka Eesti liidu grupp

Avaldatud 4.9.2024


[Tor Tjeransen] / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

27. augustil algas Serbias Belgradis Trans-Euroopa divisjoni (TED) pastorite kokkusaamine European Pastor’s Council (EPC) – üritus, mis muidu toimub iga viie aasta tagant, kuid eelmise ja nüüdse EPC vahele jäi koguni kuus aastat. EPC-le on oodatud pastorid, nende abikaasad, tööharude juhid ja teised koguduste töötajad. Tänavuse EPC teema oli väga tugevalt seotud jüngerlusega.

EPC algas 27. augusti õhtul avajumalateenistusega, kus öeldi tervitussõnu ja jagati Jumala Sõna. Igal hommikul oli hommikumõtisklus, millele järgnes EPC Talks, kus kolm inimest jagasid oma kogemusi misjonitööst ja jüngerlusest ning pärast nende esitlusi oli väike paneel, kus neile esitati lisaküsimusi, et vestlust veelgi edendada. Pärast lõunat oli aeg töötubade käes – iga osaleja sai käia kokku kuues töötoas ja valik, mille vahel valida, oli väga rikkalik. Õhtul oli taas jumalateenistuse aeg. Hingamispäeval töötubasid ei olnud ning selle asemel said osalejad nautida kohaliku gospelkoori kontserti. EPC lõppes hingamispäeva, 31. augusti õhtuse jumalateenistusega.

Eestist osales EPC-l neid, kes on käinud ka varem, ja oli ka neid, kellele see oli esmakordne kogemus. Järgnevalt jagavad pastorid, nende abikaasad ja meie liidu töötajaid oma elamusi ja kogemusi töötubadest, jumalateenistustelt ja EPC-lt kokkuvõtvalt.

Jumalateenistuste ülesvõtted pannakse mõne aja pärast TEDi YouTube’i kanalile vaatamiseks, töötubade audiosalvestused laetakse septembri jooksul TEDi pastorite ühenduse kodulehele.


Osalesin erinevatest töötubades. Väga meeldis Uue Testamendi professori Kendra Valentine’i  „roheliste silmadega” Piibli lugemise töötuba. Jeesuse kui Looja hool oma loodu eest ulatub kaugemale inimesest. Ägav maa, taevas, vesi, loomad on Tema kõrgendatud tähelepanu all. Kuidas täpsemalt, seda saavad huvilised ehk ka TEDi koduleheküljel mõne aja pärast järelkuulata. Kuid veel tooksin välja ehk dr Brendan Bratti koguduse elutsükli esitluse, kus ta rääkis koguduse visiooni, suhete, tegevuste ja juhtimise komponentide omavahelistest seostest, nende omaduste kasvamisest ja kahanemisest vastavalt koguduse sünnist kuni võimaliku surmani. Kui koguduses puudub jüngerluse kultuur ja seda piisavalt ei kultiveerita, on tegevuste ja manageerimisega võimalik adventstruktuuris ühte väikest kogudust hoida elus kauem kui näiteks mõnda vabakogudust. Siiski ei peaks vaid eksisteerimine või koguduseliikmete omavaheline läbikäimine olema ühe elujõulise koguduse eesmärk. Misjoniliikumisena tuleks jõuda uute, Jumalat mittetundvate inimesteni ja otsida võimalusi kogukonna kasvamiseks ja pooldumiseks.


[Kaile Tuvi] / Paremal TEDi pastorite ühenduse sekretär Patrick Johnson, vasakul TEDi esimees Daniel Duda

EPC lõpukõne pidas TEDi president Daniel Duda. Tema tark, teoloogiliselt tasakaalukas, humoorikas ja julgustav kõnemaneer ning sisu kinnitasid mind jällegi uuel viisil pühenduma Jumala kutsele. Mitte sellepärast, et ma oma eesmärkide saavutamises ja kõigi mõõdikute alusel tubli oleksin või oma andide poolest kuhugi küündiksin, vaid sellepärast, mida Jumal teeb ja tahab teha koos ja läbi minu. Isa, Poeg ja Püha Vaim on oma pühaduses igati pädev(ad) tegema koostööd ebatäiuslike inimestega Piibli aegadel ja ka tänapäeval.
Olen osalenud kolmel divisjoni pastorite konverentsil. Hindan jätkuvalt kõrgelt divisjoni ja liidu poolt pakutavat võimalust osaleda üritusel koos abikaasadega. Perekond ja abikaasa on tihtipeale ühe pastori, jüngri ja töötegija parim tugiisik. Meil Allaniga oli hea meel osaleda paarina, et ühtlustada visiooni ja indu, koguda ideid ja tarkust uuteks algatusteks ning sissekäidud radade kohendamiseks.
Kolmel päeval kogunesid omavahel ka divisjoni naispastorid ja töötegijad. Jagati kogemusi, otsiti lahendusi ja julgustust, et toime tulla naissoost töötegijate pihta suunatud vaimse rõhumise, ebaõiglase vahettegemise ja vahel ka füüsilise vägivallaga. Tutvustati naispastorite seas läbi viidud uurimustulemusi ja nende põhjal divisioni poolt tehtud järeldusi ja tegevuskava nii unioonide kui liitude jaoks. Tuletati meelde teetähiseid naiste kaasamisel meie ülemaailmses liikumises. Viimasel kokkusaamisel vastasid divisjoni esimees Daniel Duda, peasekretär Robert Csizmadia ja pastorite ühenduse esimees Patrck Johnson tekkinud küsimustele ja väljavaadetele võrdõiguslikkuseni jõudmisel organisatsiooni kõigis ametites ja tasandites. TEDi presidendi poolt tõdeti, et praeguses paljuski polariseerunud ülemaailmses koguduses on põhjused naiste tõrjumiseks eelkõige poliitilist, mitte teoloogilist laadi.

Kokkuvõtteks: rõõm oli näha tuttavaid nägusid ja jagada ka väikegruppides ühist rõõmu Jumala tööst erinevates piirkondades ning inimeste teenimisest. Kui Jumal lubab, siis viie aasta pärast jälle.

Marge Randlepp


Kolme päeva jooksul sai külastatud 6 töötuba, iga päeva kohta 2 töötuba. Töötoad olid hästi organiseeritud ning erineva temaatikaga. Jon Paulien oli mu lemmikprofessor, keda käisin kuulamas koguni kolm korda, sest tema presentatsioonid, teadmised ja viis, kuidas ta seda esitas, pakkusid paljudele pastoritele huvi. See, kuidas ta suutis lahti mõtestada apostel Johannese Ilmutusraamatu pühamu, ülejäägi ja adventistide lähenemise selles osas, on midagi, mida tasub veel seedida.

Jumalateenistused olid korraldatud hästi ja mulle tundub, et see üldine teema „Engaged in Mission“ sai väga hästi kõnelejate kaudu edastatud. Praktiline kristlus on palju rohkem kui teoreetilised teadmised. Meie suhtumine, mõju, iseloom ja allumine Püha Vaimu juhtimisele on peamised faktorid misjonitöös.


[Kaile Tuvi]

Üldine mulje EPC-st on hea. Sain palju suhelda erinevate inimestega, kolleegidega üle TEDi ja osaleda töötubades. Juhina mõistan, et korraldada selliseid suuremahulisi üritusi on suur väljakutse ja kõikidele ei pruugi meeldida see, mida seal tehakse ja pakutakse, kuid jah, üldine mulje on positiivne. Alati saab midagi ka parandada ja selleks oodatakse meie tagasisidet, et järgmine kord sellega arvestada.

David Nõmmik


Olen EPC-l kolmandat korda. Mulle meeldisid kõige rohkem töötoad. Kodus hakkan kogu seda infot selekteerima. Käisin kuulamas näiteks islami kohta üht töötuba. Seal oli väga hea arutelu, kuidas kristlasena moslemitega toimetada ja millele tuleb tähelepanu pöörata. Ta rääkis huvitavaid lugusid. See oli üks meeldejäävam töötuba. Islamis usutakse evangeeliumi ja Jeesust Kristust, nad ootavad Jeesuse tagasitulekut, aga Jeesus on nende jaoks prohvet, mitte Jumal. Meil adventkirikus on ka inimesi, kes on läinud natuke sama teed nagu moslemid, ma mõtlen oma õpetuslike seisukohtadega: loobutakse kolmainsuse uskumisest, usutakse Jumalasse nagu islamis; nende Allah on heebrea keeles Eloah, kes on Piiblis Issand; ja väga konservatiivne, lausa radikaalne suhtumine usuasjadesse. Islami sisu on teine, aga nende kahe usu olemus on sarnane.

Tore oli vanu sõpru kohata, keda pole vahepeal kuus aastat näinud. Meeldiv melu on, kuigi minu jaoks on üle ühe-kahe päeva selline melu väsitav.

Toivo Kaasik



[Kaile Tuvi]

Mulle väga meeldis seekordne jüngerluse teema ja kuidas inimesteni jõuda. Siin räägitakse nii palju toredaid näiteid, aga nüüd on küsimus, kuidas neid kõiki ellu rakendada. Tundub, et on vaja nooremaid ja aktiivsemaid inimesi, mina otsin, mis on siis minu osa, mida mina saaksin teha. Kõik jutlused on nii ülestõstvad ja raputavad, on tunne, et parimatest parimad jutlustavad ja viivad töötubasid läbi. Väga-väga kosutav kogemus.

Oluline on see kogudustesse edasi anda ja see, mida kogudusega edasi teha, leida inimesi, kellega koos teha midagigi. Alati ei ole oluline see, et ma räägin Jumalast või teen midagi otseselt kristlikku. Siin rõhutatakse, et anna inimestele seda, mida nad ootavad ja usuasi tuleb hiljem juurde. Meid on aga õpetatud, et räägi Jumalast. Esialgu on vaja kuulata, mida inimene tahab. Ja nii tundub, et teen tühist asja, kui ei lähe kohe Piibliga inimese juurde. See ei ole tühine, aga seda ümber mõelda on raske.

Annely Kaasik


Siin tutvustasid baikerid (mootorratturid) oma kogukonda ja mõtlesin, et adventistidel võiksid kalamehed ka kokku saada, teha kristlikku kalastusklubi. Ma arvan, et tuleks inimesi, paadis saab juttu rääkida ja kui see on kristlik, siis hakkavad inimesed küsima.

Üldiselt on siin kihvt. Gruppides koos palvetamine oli mõnus. Seekord on konverents hoopis teistsugune kui eelmine kord, rohkem avatud. Seekord oli nii, et avanesin ise rohkem. Ma lükkasin selle imeliku asja endast eemale ja avasin ka muusika suhtes ennast. Kui lased ennast vabaks, siis naudid muusikat. See tõstab mind üles ja tunnen ennast hästi.


[Kaile Tuvi]

Olev Toom


See on mulle teine EPC. Siin räägitu läheb päris eluga kokku. Küllap ikka kõik kõnelejad on mõelnud, et nad räägivad pastoritele ja see puudutab. Siit saab oma vastused; kui oled augus, siis julgustab üles tõusma ja annab julgust edasi minna, ja ka lahendusi, kuidas võiks veel ühes või teises suunas liikuda. Töötubades oli ka sama teema – kui kuulad, siis räägitu kõnetab, sest oled selle sees. Kui oled valmis vastu võtma, siis Jumalal on anda väga palju – ole ainult valmis ja sa ei jää õnnistustest ilma. Kui hakata norima, siis ei saa midagi. Siin võib olla apsakaid, aga see on elu.

Naispastorite kokkusaamisel käisin ka. Eesmärk oli ilmselt see, et nii mõnelgi pool on naispastorid tõrjutud ja see on keerulisem teekond teenimise teel. Kokkusaamised olid julgustamiseks. Seal oli üldine julgustav sõnavõtt ja gruppides saime jagada oma kogemusi, kes kuidas on teenimise tööle saanud. Jagati põnevaid kogemusi.

Virve Toom


EPC on minu jaoks eelkõige võimalus kohtuda väga paljude toredate inimestega, keda ei ole ammu näinud. See on kohtumise koht, see on ilmselt üks suuri eesmärke. Ja teine on ühine osadus jumalateenistuste ja inspireerivate jutluste näol. Võib öelda, et olen sellelt EPC-lt saanud väga palju. Olen nautinud muusikat, laupäeval oli uskumatult võrratu kontsert, kindlasti minu selle aasta suurimaid muusikaelamusi.


[Kaile Tuvi]

Kõige olulisem, mida see igale pastorile andma peaks: inspiratsiooni jätkata seal, kus sa oled. Kui pastor saab siit motivatsiooni ja julgust midagi teha, kas või ühegi idee, siis on suurepärane. Kui ta saab üles tõstetud, siis see on suur asi.

Käisin kõigis töötubades ja sain igalt poolt midagi. Näiteks Kendra Valentine’i töötuba kuidas peaksime kristlastena suhtuma roheteemadesse. Ta andis hermeneutilise tööriista, kuidas võiks vaadata piiblilugusid läbi ökoloogilise prisma. Me võime leida lugudest detaile, mis kutsuvad üles meid keskkonda säästma. Teine töötuba puudutas Ellen White’i ja kuidas teda tänapäeval lugeda. See oli ääretult huvitav – Gil Valentine on tema elu põhjalikult uurinud ja rääkis tema elust põhjalikult. Väga kihvtilt rääkis, esitas teda kui inimest – detaile tema abielust, suhetest teistega.

Andres Ploompuu


EPC on nagu nädalapikkune hingamispäev. Need suurüritused on peamiselt selleks, eriti meie jaoks väikesest kohast, et mõista, et me ei ole üksi. Me viime rajaleidjaid camporee’le ja noori noortekongressile, et nad näeksid, et tegelikult on neid palju. EPC on selleks, et pastoril, kes töötab väga palju üksi, oleks koht, kus ta näeb, et ta ei ole oma mõtete, oma murede ja rõõmudega üksi.

Töötubade juures kõnetavad kõige rohkem asjad, mida sa tegelikult nagunii tead, aga seal näed, et teised mõtlevad ka samamoodi. Minu jaoks tuli korduvalt töötubades ja erinevates vestlustes välja, et me oleme natuke liiga teinud Jumalale ja Pühakirjale, kasutades seda oma eesmärkide saavutamiseks ja mõnikord väänates, jättes sellega inimestele, kes Jumalat ei tunne, Jumalast väära pildi. Meelde jäi Jon Paulieni öeldu, kuidas suhelda ateistiga. Tuleb esitada talle küsimus, missugune on see Jumal, keda sa ei usu, ja kuulata teda. Ja siis, kui ta kirjeldab seda Jumalat, avastad õige pea, et sellist Jumalat ei usu ka sina. Ja sealt saab minna sinna, milline on see Jumal, keda uskuda võiks.


[Kaile Tuvi]

Siin on oluline ka messiala. See on küll väike, aga selle kaudu saab teada uutest plaanidest ja algatustest ja rääkida ka neil teemadel, mis meil Eestis toimub.

Jaanus-Janari Kogerman


Ma olen EPC-l esimest korda, ei teadnud mida oodata. Esimese jutluse pidas Mervi, ta pani kohe sellise paugu, ma mõtlesin, et nüüd on kõik korras, võin kohe koju minna, pole võimalik, et läheb veel paremaks. See oli väga hea jutlus ja kõik, kellega olen rääkinud, arvasid sama. Ta suutis tekitada saalis olukorra, et vaikus oli ühel hetkel nii vaikne, et kui siia pehme vaiba sisse oleks kukkunud nõel, siis oleks seda kuulda olnud. Ma olen nii uhke Mervi üle.

Ja ülistusbänd – Kärdi ja Tihi ettevalmistus oli meeletu. Meie ei näe seda tööd seal taga, kõik tuleb nii ilusti voolavalt. Jumal on nende häält hoidnud. Ma olen nii tänulik. See on ka tunnustus, et kõnelejad, kes on tulnud väljastpoolt Euroopat, tunnustavad meie ülistustiimi.

Töögruppidest käisin digitaalmisjoni töötoas, see oli väga huvitav. Räägiti, kus digimisjon töötab ja kus ei tööta. Mõnes riigis on see väga edukalt tööle läinud, lausa nii, et kogudus ei suuda inimesi vastu võtta. Ja teistes kohtades on teistpidi. Me oleme Eestis küll e-riik, aga digimisjoni osas oleme vaeslapsed. Kui inimesed kuulsid, et meil on stuudio, ütles üks inimene, et sooviks ka stuudiot. Meil on stuudio, aga ei ole kedagi, kes sinna tuleks. On pastorid, kes teevad digimisjonit oma teenistuse osana, see ei ole nende hobi, vaid töö osa. Sest digimaailm on maailm, kus inimesed parasjagu on.


[Kaile Tuvi]

Kaile Tuvi


Olin EPC-l esimest korda, see oli oodatud sündmus ja tahtsin võtta siit kõik. Ellen White’i tõlgendamise töötuba oli väga vahva. Räägiti, kuidas White’i arusaamine kasvas, kuidas Jumal teda kogu aeg edasi viis ja kasvatas. Räägiti ka sellest, kuidas teda lugeda, missugune ta lapsena oli, missuguseks teda kasvatati, missugused olid olud, kuidas siis räägiti, mida peeti tähtsaks, missugused olid arusaamad, millest ta kirjutab – see kõik on tulnud ka tema lapsepõlvest. Jumal töötas tema kaudu, aga et seda kõike paremini mõista, võiksime aru saada, kes ta oli ja kellele ta täpselt kirjutas. Jon Paulieni käsitlus pühamust Ilmutusraamatus oli vapustav. Kõik need asjad olid väga vahvad, kas või see, kuidas läbi aegade on muutunud arusaamine kõikide liikmete kaasatusest ehk pühast preesterkonnast, alates loomisest kuni adventkoguduseni välja. Mustrid, mis välja tulevad, on väga põnevad.

Mul on nii hea meel Kärdi üle. Ma olen meie tüdrukute üle nii uhke. Kärt vedas ülistust ja see, mis ta sinna juurde rääkis ja kuidas ta tunnetas neid laule lõpuni… Ma ei oska öelda, kas mulle lõpuni see stiil meeldis, oleksin natuke pehmemat stiili tahtnud, aga see, kuidas ta vaimulikult laulude sisse läks, oli väga ilus. Mervi üle olen ka väga õnnelik. Meie tüdrukud on väga tublid.

Jutlustest olen nii läbi raputatud. Minu meelest jäi kõlama armulisuse märksõna. Armastus muidugi käib ka sinna juurde, aga mulle jäi kõlama armulisus – olla armuline iseenda suhtes, sest Jumal on armuline meie suhtes, olla armuline teiste suhtes; pastorid omavahel võiksime olla armulised. Kõned jooksid dünaamiliselt nagu järjejutt.

Hele Kulp



[Kaile Tuvi]

Me käisime kahes töötoas, kus räägiti sotsiaalmeediakanalitest, kuidas teha videoid, kuidas hakata kristlikuks influencer’iks, saime häid nippe ja mõtteid ja tundub, et võiks midagi tegema hakata. Eestis pole ühtegi adventisti, kes midagi sellist teeks. Teine meelde jäänud töötuba rääkis koguduse rajamisest, misjonielu elamisest. See oli ka väga hea, kõneleja jagas häid lugusid ja rääkis oma kogemusest.

Mulle meeldis üldine suund: jüngrite tegemise, maailma minemise ja misjoni teema. See on viimasel ajal tugevalt esil olnud. Sain kinnituse sellele, mille sees me juba oleme, see on väga hea. Huvitav on ka see, et Gröönimaal tahetakse nüüd taasluua kogudust.

Priit Keel


Me otsisime praktilisi töötube, aga neid oli vähe. Meeldis töötuba, kuidas lastega tegeleda. Seal tutvustati kodulehte, kus on palju lastematerjale. Ja mänge, palvemänge näiteks. Pereteenistuses ei tohi üle pingutada, lastele piisab väga vähesest.

Jutlustest jäi mulle jäi kõige rohkem meelde Mervi jutlus. Ta tegi seda nii hästi, ta oli parajalt vaikne, nagu eestlasele meeldib, ta oli siiras ja avatud ja haavatav. Ta rääkis oma valusatest kogemustest, mis aitab teistel, kes on sarnast asja läbi elanud, suhestuda. Naisena sai teha seda nii puudutavalt just naistele. Sellist jutlust ei oleks saanud ükski mees teha. Sel hetkel, kui Mervi jutlustas, sain aru, et naispastoreid on päriselt väga vaja.

Pastorite abikaasade kokkusaamiste eesmärk oli ühendust luua, kogemusi jagada, üksteist toetada. Ma jagasin ka natuke, tore oli kuulata teiste kogemusi, kuidas Jumal on neid hoidnud ja juhtinud ja imetegusid teinud.

Külli Keel


Käisin töötoas, kus räägiti isadest. Töötoa juht rõhutas, et lapsed vajavad isarolli. Käisin veel kahes lasteteemalises töötoas. Ühes õpetati läbi viima pereteenistust, töötoa läbiviija jagas oma kogemust. Teises räägiti, et lapsed on meie koguduses sageli eemaletõugatud grupp, neile pööratakse vähe tähelepanu. Jagati praktilisi nippe, kuidas lapsi jumalateenistusele haarata. Näiteks palvemäng: annad lastele kuubiku ja ehitatakse püramiidi, iga kuubikuga laps ütleb, mille eest ta tänulik on. Ja viimane ütleb aamen ja lükkab siis püramiidi ümber. Nii õpetatakse lapsi väiksest saadik palvetama ja Jumalat tundma. Kindlasti teen seda kodus. Mul ei olnud lapsepõlves pereteenistusi. Enne seda töötuba ma ei teadnud üldse, kuidas neid teha.

Kongressil võiks vähem jutlusi olla. Hommikul oli hommikumõtisklus ja EPC Talks. Töötoad olid huvitavamad, oleksin pigem olnud seal. Jutlustest meeldis laupäeva hommikul näide, kus vanemad õpetasid lapsele, et esiteks on koguduses ebatäiuslikud inimesed ja teiseks saame just sellepärast ka meie koguduses olla. Praktiline ja sügav nõuanne meile kõigile kõikideks aegadeks.

Selle kongressi üks eesmärke on anda peretunnet, mis meil pastorite seas on. Teeme üle maailma oma tööd ja oma kohalikes kontekstides näeme samu probleeme. Siin näeme inimesis, kes teevad sama ja tunnevad sama ja keda Jumal juhib samamoodi nagu sindki. See innustab, kuna tunnen, ei ole üksi.

Aleksandr Tsugai

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat