Eesti noored osalesid divisjoni piirkondlikul noortekongressil

Avaldatud 12.8.2024, autor Kaile Tuvi

6.–10. augustini oli Horvaatias noortekongress, mis tõi kokku 400 noort ja 100 (noorte)juhti Trans-Euroopa divisjonist (TED). Noortekongress kandis pealkirja „Withstand“ (peame vastu) ja see oli divisjoni piirkondlik noortekongress, eelmine selline oli juuli keskel Hollandis. Horvaatia noortekongress oli mõeldud Aadria mere, Balti riikide, Ungari, Poola ja Kagu-Euroopa ning Kreeka ja Küprose noortele.  Kongressil oli külalisi Kanadast, Saksamaalt, Itaaliast, Hollandist ja USAst. Oma kongressielamusi jagavad Horvaatias käinud Eesti noored. Rohkem infot ja videomaterjali leiab TEDi Facebooki-lehelt.

__________

See oli mulle teine noortekongress, esimene oli Soome kongress kaks aastat tagasi. Natuke oli teistmoodi, aga sellegipoolest oli väga-väga tore. Seekord oli kongress natuke väiksem, lihtsam oli uute inimestega tutvuda. Mulle väga meeldis Soome noortekongress ja mulle meeldis nüüd ka Horvaatia oma. Ma võtan kindlasti kaasa iga kõneleja jutlusest midagi. Oli huvitav, et mõni lause või mõte, mis nad rääkisid, oli just see, mida ma vajasin. See oli väga julgustav ja kuuldu jääb kindlasti pikaks ajaks meelde.

Kuna tulin ilma igasuguste ootusteta, siis kõik ületas ootusi. Nendest töötubadest, kus käisin, olid kaks väga teoreetilised ja üks praktilisem, aga sain kõigist enda jaoks midagi, mida kindlasti on vaja.

Heli Tammemägi

______________

Ma olen neljandal noortekongressil. Ülistus ja muusika oli tore, eriti õhtul, siis oli rohkem vaibi. Söök on hea olnud. Tore kongress oli, mulle meeldis. Palav on küll olnud. Paariks tunniks, kui kõige palavam on, pannakse kõik kinni, nagu Hispaanias.

Miia Tuvi

_____________

Minu meelest oli tore kongress, oli vaimulikku sisu, oli sotsiaalset külge. Täna õhtul üks poiss, kui näppisin oma ruubiku kuubikut, küsis, kas oskan seda kokku panna. Siis panime selle koos kokku. Kõnelejatest meeldis mulle lätlane Martins, hästi loogiliselt oli tema sõnum üles ehitatud. Sain keskenduda tema sõnumile, mitte sellele, missugune tema seal on. Oli erinevaid kõnelejaid – igaühele midagi. Töötubade puhul tundsin, et mulle tehti liiga – pidin nii põnevate asjade vahel valima ja jäin ilma ägedatest asjadest. Oleks võinud neid korrata.

Merike Suits

____________

See oli minu esimene suur üritus adventkoguduses. Mulle väga meeldis siin. Nii palju noori inimesi, kes mõtlevad samamoodi, usuvad samu asju – see on suureks julgustuseks ja usu tugevduseks mulle. Kõik on nii soojad ja sõbralikud. Kohalikud on nii külalislahked ja hästi tore elamus on olnud. Sain uusi sõpru, uusi kontakte. Mõtteid ja unistusi, kuhu minna, tekkis palju.

Kõik kolm töötuba, kus käisin, olid head. Esimene oli, et kuidas olla vallaline, kuidas seda hinnata. See meeldis mulle väga. Ta võrdles seda perioodi Jeesuse tagasituleku ootamisega – see on ootamisperiood, aga see ei tohiks olla passiivne ootamine, vaid peaksime valmistuma, et oleksime valmis, kui Jeesus tuleb. Sama mõtet võiks rakendada ka oma tulevase kaaslase ootamisele – pigem enda kallal töötada, mitte niisama oodata. Teised töötoad olid ka väga huvitavad.

Panime välja ka Balti uniooni jalkatiimi. Läks hästi, jäime viimaseks, aga hästi tore oli. Üliäge oli, et läksime. Olin vist ainuke eestlane meeskonnas, enamus olid lätlased, nad päästsid päeva. Siin oli ka väga soe, mulle see täiega meeldib. Vahel on küll palav, aga siis saabki puu alla korraks pikali visata ja siis on jälle jõudu.

Kristian Lember

____________

Muusika oli väga hea. Mina kiidaks veel rohkem produktsiooni. Mõnikord võib olla muusik hea, aga kui produktsioon ei ole hea, siis pole tolku. Nendest kongressidest, kus mina olen käinud, oli tehniline pool kõige parem.

Kõnelejatest Laslo oli hea, aga ta oli noorematele suunatud. See ei teinud sõnumit kehvemaks, aga natuke aimad lõppu ette, enne kui see kätte jõuab. Minu meelest olid tublid ka need, kes esimest korda kõnelesid. Tore on näha seda, et need, kes esimest korda kongressil on, ka meie Eesti oma noored – et siin on sotsiaalne ja see annab neile enesekindlust, et me ei ole ainukesed, vaid on teisi adventnoori ka. See teeb rõõmu – tunnen teistest rõõmu.

Kevin Pajula

___________

See oli mulle teine noortekongress. Väga-väga meeldis, ülilahe oli. Väga-väga vinged töötoad, väga-väga head kõnelejad. Soome oli juba võimas, seal oli palju rahvast, see oli üle-euroopaline kongress, siin oli vähem rahvast, aga võimsus oli ikka alles.

Käisin töötoas, kus Läti pastor rääkis sellest, et meie mõtted iseenesest – esimene mõte – ei ole veel patt. Alles see, kui avastan ennast sellelt mõttelt, siis on otsustamise koht, mida ma selle mõttega teen. Kas palvetan ja annan selle mõtte Jumalale või otsustan seda edasi mõtlema hakata. Alles siis kui me seda otsustame, saab sellest mõttest patt. Ka siis annab Jumal meile ikka andeks. Mõtteid tuleb meil miljon tükki, oluline on see, mida ma selle mõttega teen.

Kahe aasta pärast Itaalias uus noortekongress – tulge kõik, see on väga vinge elamus!

Mariin Tasang

___________

Mulle meeldisid töötoad. Üks töötuba oli veidi teoreetiline-teoloogiline. Õhtukõnelejad olid kõnekad. Ma olin siin emarollis, vaatasin, et mu lastel oleks kõik hästi, küsisin kogu aeg, kuidas neile meeldis. Nendevanustele pakub aktiivne ja paljude näidetega kõneleja rohkem.

Tundsin ka ise ennast hästi, vahepeal peab endale meelde tuletamata, et ma ei ole sama noor, et noortele jääks oma ruum ja koht. Noortega koos olles tunnen ise ennast nooremana. Tunnen, et olen vaimulikult üles tõstetud. Emana loodan, et lapsed ka. Kui mina oli noor, siis ma ei käinud noortekongressidel, pere loomine ja laste sündimine sattus sinna aega. Aga ma tean nende kogemusi, kes käisid, ja neil olid nii soojad mälestused, kestvad mälestused. Tahaks neid ka oma lastele, sellepärast ma siin olen. Ülistusbänd meeldis mulle ka väga, kõlas väga hästi kokku.

Kaile Tuvi

___________

Väsimus on küll suur, aga kõik jutlused olid täpselt see, mis vastasid mingile küsimusele, millele olin igatsenud vastust leida. Töötubade puhul oli kahju, et ei saanud kõikidesse minna, pidi valima. Kõik olid nii head, oleks tahtnud kõiki valida. Samas pidi tegema ikka valiku. Olen rahul nendega, mille sain. Tegin slaididest pilte ka ja kui koju lähen, saan oma peast veel kord läbi lasta need mõtted.

Ilma poolest sai palju higistada. Esimesel päeval oli siesta harjumatu, aga teisel päeval sain aru, et siesta on kõige õigem asi, mida sel ajal teha.  

Olen tänulik selle eest, et ma sain eestlastega ka rohkem sõbraks, kellega varem olin ainult teretuttav, sain ka Eestist väga häid sõpru juurde.

Triin Kulp

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat