“Mänguasjad nagu pärisasjad”

Avaldatud 25.6.2024, autor Laine Põldaru

Selline oli näituse pealkiri, mis oli juunikuu teisel nädalavahetusel, 8.–9. juunil vanalinna päevade ajal väljas Tallinna adventkiriku III korrusel. 

Eelmisel suvel oli meil võimalus külastada meie koguduse liiget Peeter Müllerit ja näha tema suurepärast mänguasjade kollektsiooni. Peeter ise nimetab seda kohta, kus ta oma kollektsiooni hoiab, inspiratsioonitoaks. Ta on aastakümneid kogunud puidust valmistatud väikseid mänguasju. Peetrit paelub selle materjali juures selle väga erinevad kasutamisvõimalused. Kõige esimese mänguasja ostis Peeter üle 30 aasta tagasi, kui Eestis käibis veel rubla.

Kevade hakul tekkis mõte anda linnarahvale vanalinna päevadel võimalus Peetri kogutud mänguasjadest osa saada. Tallinna adventiriku kolmandal korrusel on vastremonditud ruumid, mis sobivad väga kenasti sellise näituse korraldamiseks. Siinkohal on võimalus tänada kõiki inimesi, kes võtsid osa näituse ettevalmistusest, ja palvehommiku tiimi eestpalvete eest.

Näituse esimese päeva hommikul olid külastajateks Tallinna I koguduse liikmed. Mänguasjad tõid mitmete inimeste meenutustesse pildid lapsepõlvest.

Üsna varsti leidis tee kiriku III korrusele ka linnarahvas. Vanaproua, kes sisse astus, oli soovinud näitust külastada juba eelmisel päeval, kuna eksis kuupäevaga. Mitmed lapsed käisid koos oma vanematega mänguasju vaatamas. Paljudele meeldis asjaolu, et leludega võis ka mängida. Külastajate hulgas oli elukutselisi kollektsionääre, nende seas vanahärra, kelle kollektsioonis on 200 tinasõdurit.

Näituse teine päev oli vihmane, mis ei tõotanud head külastatavust. Keskpäeval aga pilved hajusid ja päike hakkas särama, see meelitas ligi uusi huvilisi. Paljude külastajatega tekkis soe ja sõbralik vestlus, mille käigus selgus, et nad ei olnud varem Tallinna adventkiriku olemasolust teadlikud. Eriti meeldiv jutuajamine tekkis perekonnaga, kes viibis näitusel pea terve tunni. Lisaks mänguasjadele oli pereisa huvitatud nii kirikuhoonest kui ka huvilistele mõeldud vaimulikest brošüüridest.

Külastajate raamatu sissekannetest võis lugeda kõige rohkem meeldinud mänguasjadest, milleks olid väikesed nukunõud, banaanidega kaamel, punane diivan, konn ja kangasteljed.

Näitust külastas kahel päeval kokku ligi 100 inimest, nendest üle 60 olid meie kirikus esmakordselt. Oleme tänulikud Taevasele Isale iga huvilise eest ja loodame, et Tallinna adventkirikut tundvaid tallinlasi saab olema aina rohkem.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat