Raamatuprojekt “Maailma loomine”

Avaldatud 10.11.2021, autor Laine Põldaru

Septembri alguses hakkasid Tallinna I koguduse laste hingamispäevakooli õpilased õppima maailma loomise lugu. Kõik see on kirja pandud Piibli 1Ms 1- 2:3. Alustuseks sai nenditud fakti, et maailma ajaloos ei ole olnud kunagi nii vähe inimesi kui praegu, kes usuvad, et nad on Jumala loodud.

Lapsed said teada, et kõige alguses oli igal pool ainult vesi ja suur pimedus. Selline koht ei oleks hea paik elamiseks. Seepärast lõi Jumal kõigepealt valguse. Selle tegemiseks kulus Tal terve päev. Jumal tõesti ei kiirustanud. Tunnist osavõtjad said aru, et neilgi pole mõtet oma tegemistega kiirustada, vaid kõike tuleb teha targalt ja arukalt. Alles teisel päeval loodi õhk.

Hingamispäevakooli õpilased said aru, et kui Jumal oleks kolmandal päeval kohe loomad ja inimesed loonud, oleksid nad pidanud kogu aeg ainult ujuma ja nad oleksid ära väsinud. Selleks et saaks seista ja puhata, andis Jumal veekogule korralduse taganeda ja välja tuli kuiv maapind, mille peale kasvasid kõik taimed. Neljandal päeval pani Jumal taevasse päikese, kuu ja tähed.

Kõik see tarkus, mida lapsed omandasid, tuli kuskile talletada. Seepärast otsustati koos iga päeva kohta joonistada ringikujulise paberi peale üks pilt. Kõige raskemaks osutus  pimeda maakera joonistamine. Musta värvi tuli paberile ohtralt panna.

Järgmistes tundides said õpilased teada, et viiendal päeval lõi Jumal vette kalad ja taevasse linnud. Et nende elusolendite joonistamine läheks reipamalt, kleebiti kujutiste kõrvale ka kalade ja lindude kleepsud. Kuuendal päeval loodud loomade kohta sai iga laps joonistada oma lemmiklooma. Nendeks olid väga erinevad olevused, näiteks lammas, koer, kass, jänes, kaelkirjak jne.

Samal päeval juhtus veel midagi erilist: loodi inimene. Lapsed olid nõus, et nii nagu issid ei saa silmi kõrvale emmedelt, nii ei suutnud ka Aadam enam midagi muud näha peale temale kaaslaseks loodud Eva. Selleks, et saada raamatusse lehekülg inimese loomisest, tuli viimaste joonistamisel lastel abi paluda emadelt ja isadelt.

Tekkis küsimus, mille lõi Jumal seitsmendal päeval. Hingamispäevakooli õpilased teadsid, et seitsmendal päeval Jumal ei loonud midagi, vaid puhkas. Kogu töö oli Ta valmis saanud kuue päevaga. Lapsed pidid oma raamatut täiendama veel ühe leheküljega, milleks oli avatud Piibli pilt.

Jõudis kätte oktoobrikuu lõpp. Kõik teemad seoses loomisega olid läbi võetud ja tundus, et nüüd võib sellega lõpetada. Paraku raamatul, mille lapsed kokku panid, puudus tutvustav esikaas. Viimane tund kulus kleepimiseks, kaunistamiseks ja köitmiseks.

Selleks et see suur ettevõtmine lõpule jõudis, peab tänama kõiki lapsevanemaid, kes kahe kuu jooksul olid abiks oma lastele joonistamisel, värvimisel ja kleepimisel. Kui viimane tund lõppes, otsustas üks poiss, et ta hakkab seda raamatut kirikus jutluse ajal lugema. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat