Orkester tähistas 10. ja Türi kogudus 90. aastapäeva

Avaldatud 15.8.2022

Seekordne laste- ja noorteorkestri laager oli järjekorras kümnes, laager toimus Türil ning algas 10. augustil. Orkestrandid said kokku Türi põhikoolis – eesmärgiks oli harjutada uusi ja vanu palasid, et anda kontsert samuti 10. sünnipäeva tähistanud arvamusfestivali raames Paide EELK kirikus ning teenida koos kooriga Türi adventkoguduse 90. aastapäevale pühendatud kontsert-jumalateenistusel.

Kümnendas orkestrilaagris osalesid lisaks eesti lastele ja noortele pillimängijad ka Lätist, Leedust seekord laagrilisi ei olnud. Orkestri dirigent Raeli Florea sõnas, et orkester tegi taas tihedad tööpäevad – kolm päeva olid harjutamist täis, lühikeste pauside ajal käidi Türi järve ääres ning õhtuti tegi laagris piiblitundi Pille-Riin Kaaver.

Orkestri reedeõhtusele kontserdile Paide EELK kirikus kogunes päris hulga rahvast – päeva jooksul oli Paide linnas arvamusfestivali külastajatele ka sellekohaseid kutseid jagatud. Tund aega väldanud kontserdil kõlas lisaks orkestripaladele ka ansamblipalasid. Muusika vahele kõneles Türi adventkoguduse pastor Hele Kulp maaletoojatest ja kaubamärkidest. Hele rääkis, et nii nagu näiteks tatral on oma maaletooja, on armu ja tõe Maale toonud Jeesus Kristus.

Hingamispäeval, 13. augustil tulid orkestri lapsed ja noored adventkoguduse õue, kuna kogudus tähistas 90. aastapäeva, samuti mõeldi sellele, et adventsõnumi kuulutamise algusest Järvamaal on möödunud 120 aastat. Koidula 34 õuele oli püstitatud kaks telki – ühes toimus piiblitund täiskasvanutele ja teises kahes rühmas lastele.

Jutluse pidas koguduse pastor Hele Kulp, kes nüüd jätkas armu ja tõe Maale toomise ja maaletoomise teema arendamist. Hele rääkis, et mõne kauba puhul saab maaletoojaid olla vaid üks ja kokku on lepitud ainuesindaja staatuses, kuid aastapäevaks valitud piiblisalmi „Arm ja tõde on tulnud Jeesuse Kristuse kaudu“ (Jh 1:17) kontekstis ei ole armu ja tõe kuulutamine ühe kindla usulahu pärusmaa ning meie kõik kristlastena oleme Jeesuse kaudu toodud sõnumi edasikandjad. Hele meenutas Jakob Juriksoni, kes 120 aastat tagasi adventsõnumiga Järvamaale tuli. Juriksoni tegevus oli paljudele pinnuks silmas, nii et ühel hetkel oli tal valida: kas maksta trahvi või minna arestikambrisse. Misjonär valis teise variandi, kuna soovis arestikambris Jumala Sõna kuulutada.

Jumalateenistusel teenisid muusikaga Rein Kalmuse kvartett koosseisus Rein Kalmus, Karl Allikvee ja Susanna Soosaar ning Kristjan Kalmus; flöödiduoga esinesid Emma ja Elisabet lastelaagrist ning Reinu loodud viiulipala mängis Raeli Florea. Lauluga rõõmustas aastapäevalisi Airi Allvee.

Pärast jumalateenistust oli kiriku õuel ühine lõunasöök ning kell 14 sai kirikus vaadata adventkoguduse ajaloost rääkivat filmi „Räägi sellest maailmale“.

Kell 17 oli Türi EELK kirikus kontsert-jumalateenistus. Ilm oli südasuviselt ilus ja hingamispäeva pärastlõunasele kontserdile kogunes rõõmustavalt palju inimesi. Laste- ja noorteorkestri muusika Raeli juhendamisel ning koorilaul Helerin Lehtla käe all kõlasid imeliselt ning liigutavalt. Juba tuttavaks ja armsaks saanud muusika vahel kõlas koori ja orkestri esituses Rein Kalmuse „Koraali“ esmaesitlus. Kontserdil esitas soololaule Aita Kaaver ning kõneles Jaanus-Janari Kogerman. Jaanus-Janari alustas päris Piibli algusest, kirjeldades Saatana plaani kõik halvaks teha ja hävitada, kuid jõudis siis Johannese evangeeliumi esimese peatükini, mille esimest salmi – Sõna lihaks saamine ja maa peale tulemine – teavad paljud ja millest 17. salmi üks osa oli valitud aastapäeva motosalmiks.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat