Laste- ja peretöö seminar oli kui ideelaat

Avaldatud 4.4.2022, autor Diana Sommer

1.–3. aprillini toimus Järvamaal Simisalu loodusmajas laste- ja peretöö seminar. Koolitajaks oli Trans-Euroopa divisjoni (TED) laste-, pere- ja naistetöö juht Karen Holford. Ta on kirjutanud ka raamatuid – lastele ja täiskasvanutele, kes otsivad ideid lastele õppetegevuse kavandamisel. Koolituse kolme päeva sisse mahtus 9 erinevat sessiooni, mis olid väga mängulised ja huvitavad.

Aiki Pärna, lastetöö juht, kirjutas Karen Holfordile, kas ta oleks nõus tulema meile Eestisse ühel nädalavahetusel laste- ja peretöö teemadel rääkima. „See pakkumine vaimustas mind väga,“ sõnas Karen ning lisas, et kohe valisid nad koos välja teemad, mida ette valmistada. Nendeks olid: vaimulikkus igapäevaelus, loov palve – interaktiivne ja praktiline, tervislike suhete edendamine, laste iseloomu kasvatamine, tunnete tasakaal, lastega suhtlemine virtuaalselt, loomingulised hingamispäevad + tegevused, kuidas mõista teismelise aju, perede abistamine missiooni leidmisel. Seega see konkreetne seminar oli kokku pandud just selleks korraks, et Eesti lasteõpetajad saaksid palju häid ideid tundide läbiviimiseks ning mõelda, kuidas aidata lastel sellest kõigest rõõmu tunda. „Peamine eesmärk on, et inimesed mõtleksid, kuidas ma saan aidata lastel vaimulikult kasvada. Ma ei taha inimestele panna rasket koormat peale, vaid just näidata, kui lihtne on midagi tehes või öeldes muuta lapse elu oluliselt,“ ütles Karen.

Koolitajale meeldis väga, et see grupp oli väike. „Ma leidsin, et mul on lihtsam, kui grupp on väiksem, sest nii on kergem inimestega kontakti saada.“ Karen arvas, et eestlased on tagasihoidlikumad. „Mulle meeldib see, et eestlased on tagasihoidlikud, kuna ma ise olen ka selline ja tänu sellele tundsin ma ennast mugavalt ja ma mõistan neid,“ sõnas divisioni lastetöö juht. Samuti ei saanud ta mainimata jätta, kui kaunis on Simisalus loodus.

Viljandi koguduse liige Külli Keel jäi selle seminariga väga rahule. Ta otsustas endale koduülesannete nimekirja teha, sest häid ideid tuli nii palju, et kõik ei jää korraga meelde. Olles kolme lapse ema, leidis ta, et peab neid asju kodus oma laste peal kindlasti proovima. „Üks asi, mida ma kindlasti tahan teha, on nii enda kui laste tugevaid iseloomujooni arendada.“ Väga palju mõtteid sai ta ka kiriku lastetundide jaoks.

„Tegemist oli ääretult innustava seminariga, mille sisust on võimatu mitte nakatuda,“ ütles Elva koguduse liige Eve Nõmm. Talle meeldis, et seminari fookuses oli igas teemas Jumal, toetudes  tekstile Mt 22:37–39: „Armasta Issandat, oma Jumalat, kogu oma südamega ja kogu oma hingega ja kogu oma mõistusega! See ongi suurim ja esimene käsk. Teine on selle sarnane: Armasta oma ligimest nagu iseennast!“ Kogu selle valguses jõudis süveneda ka laste mõistmise ja juhtimise juurtesse. „Tundsin, et olen pereteraapias ja ideelaadal üheaegselt.“

See nädalavahetus pakkus rõõmu ka meie liidu lastetöö juhile Aiki Pärnale, kes ootas juba ammu sellist kokkusaamist, kuna koroona tõttu olid sellised sündmused laste õpetajatega ära jäänud. Seminarilt ootas ta, et kõik õpetajad üle Eesti võiks saada koolitust, mis tekitaks positiivse ja hea tunde, et oleks energiat lapsi edasi õpetada.

Esindatud oli kaheksa kogudust üle Eesti ehk 25 täiskasvanut. „Kui nad kogu selle tarkuse, mis seminarilt saadud on, koju ja kirikusse kaasa võtaks ning kolme neist ka kasutaks, on eesmärk täidetud,“ sõnas Aiki. „Üks oluline asi, mis mulle koolitusest meelde jäi, on see, et me ei pea mõtlema tohutult palju seda, kuidas me lastele vaimulikku osa õpetame, nad õpivad seda, nähes, kuidas meie elame. Nad jälgivad, kuidas me reageerime või eluolukordi lahendame ja kõike, mis juhtub meie elus, saab lastele seletades alati seostada ka vaimuliku tarkuseteraga.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat