Talgupäev Samlikul

Avaldatud 23.6.2020

13.–19. juulini on koguduse laagrikeskuses Samlikul tänavune rajaleidjate laager. Kõik need, kes pärast möödunudsuvist rajaleidjate laagrit esimest korda Samlikule satuvad, leiavad eest üsna palju muutunud laagripaiga. Suured muutused on teoks saanud tänu aktiivsetele ja abivalmitele koguduseliikmetele.

Küsimusele, et Jaanus-Janari Kogerman räägiks muutustest algusest peale, kõlab vastus, et „kui päris algusest alata, siis see viib meid 1990ndate lõppu, kui tekkis mõte, et vaja oleks laagrite korraldamiseks sobilikku paika“. Ent kui hilisemasse muutuste algusesse tulla, siis „selle aasta alguses tundis mitu koguduseliiget huvi selle vastu, kuidas saaks Samliku laagripaika arendada“. Liidu nõukogu kiitis aprilli koosolekul heaks ettepaneku rajada Samlikule saunamaja ja tiik, kuid et ka olemasolevat hoonet kevadel-suvel-sügisel kasutada, vajab see Jaanus-Janari sõnul mõningaid täiendusi ja uuendusi. „Mõned neist asjadest on lihtsad ja suhteliselt kerged teostada. Köögiseina ülevärvimine ei vaja rohkemat kui head pealehakkamist ja kodusest remondist üle jäänud värvi, kuid on mõningaid asju, mille puhul on rohkem vaja nii raha kui ka oskuseid.“

Üks selliseid töid, mis Jaanus-Janarile juba aastaid silma oli jäänud, oli akende vahetus. „Nii mõnedki aknad olid väga viletsas seisus, nii et neid ei saanud avadagi, rääkimata soojapidamisest,“ ütles ta ning selgitas, et sellest kasvas välja idee koguda oma sünnipäeva puhul vahendeid Samliku maja akende vahetamiseks. Eeskuju selleks võttis ta välismaal elavatelt Facebooki-sõpradelt, kes on oma sünnipäeva puhul heategevuse tarbeks raha kogunud. „Kuigi kõiksugused toredad projektid, mis on kaugetes maades, kõlavad väga hästi, on mõnikord nendega nii, et need ei kõneta väga paljusid inimesi. Seetõttu tekkis mõte, et võiks proovida Samlikule millegi tarbeks raha koguda. Siin tuli mängu e-esmaspäev, see on e-poodide soodusmüügi päev. Juhuslikult lugesin, et seekord on e-esmaspäeval kõige suurem soodustus –50% ilma sõnata „kuni“ – akendele, see allahindlus kestis täpselt ühe päeva, nii et otsustada tuli kiiresti.“

Esimese kalkulatsiooni järgi ja võttes arvesse, et akende vahetamine ei nõuaks täiendavaid ehitus- ja lammutustöid, esitati tellimus seitsmele aknale. „Oli sõpru, kes ütlesid, et telli aknad ära, küll kuidagi ikka saab ja sealt läks mõte edasi sellele, et kui juba mõni inimene ütleb nii, siis ilmselt on selliseid inimesi veel. Asi ei ole minu sünnipäevas, vaid milleski palju enamas,“ ütles Jaanus-Janari ja lisas, et kui tekstid said Facebooki üles pandud, jäi ta hingevärinal vaatama, mis toimuma hakkab. „Ma arvasin – tuginedes välismaiste sõprade kogemusele –, et sellised summad jäävad 300 euro juurde, ma enamat ei oodanud. Juba esimese päeva lõpuks oli 300 euro piir ületatud. Kokku annetas 30 inimest 2515 eurot, see on tuhat eurot rohkem kui usus välja öeldud „küll kuidagi ikka saab“.“ Akende maksumus oli 1600 eurot. „Ülejäänud raha eest saab veel aknaplekid ja -lauad ja äkki saab veel mõne akna. Nüüd saab kõiki tube tuulutada.“

Pühapäeval, 21. juunil oli Samlikul talgupäev, mil aknaid vahetati, kuid tehti hulganisti ka muid töid. „Oleme igal aastal talgupäeva korraldanud. Eelmisel suvel pärast rajaleidjate laagri lõppu ütlesid Tallinna III koguduse laste vanemad, et siin on nii palju tööd, nad oleksid valmis appi tulema. Kirjutasin Arinale (Karlova, toim) kirja ja küsisin, kas nad saavad tulla,“ rääkis Jaanus-Janari. Talgupäevale tuli veel inimesi Tallinna rahvusvahelisest ja Kompassi kogudusest, Tartust ja Viljandist.

Pühapäeval said ühiste jõududega vahetatud kõik aknad, võeti maha vanu puid, lõhuti neid kütte- ja lõkkepuudeks, korrastati kuuri ja niideti muru. Üks toetaja korraldas laagripaika veoautokoorma hakkepuitu, et katta teeradu. Üks teerada jõeni sai pühapäeval sellega kaetud, nüüd on jõeäärne ilus.

Nii Arina kui Jaanus-Janari ja viimase abikaasa Kristi ütlevad kui ühest suust, et tööd laagripaigas on veel palju: metsa alt on vaja ära koristada vana prügimägi – vanal ajal on sinna prügi viidud, siis saab metsa ehitada lastele seiklusraja; kui kellelgi on heleda värvi ülejääke, saaks tubades üle värvida saepuruplaate, et toad oleksid heledamad ja puhtamad; kuur tuleb üle värvida ja õue on tarvis ehitada kuivkäimla.

Suurematest töödest ootab ees biopuhasti paigaldamine. „Selle ehitusega võime edasi minna, luba on olemas. Kuna biopuhasti paigaldamine eeldab kaevetöid, siis enne rajaleidjate laagrit pole mõistlik seda tegema hakata,“ ütles Jaanus-Janari. Ka saunamaja projekt on esitatud, luba ehitamiseks veel oodatakse.

Arina ütles talgupäevale tagasi vaadates, et oli pikk ja tore tööpäev. „Oli hea koos Samlikul käia. Meie koguduse inimesed said teada, et selline koht on olemas ja tekkis mõte ka oma koguduse lastega seal laager teha. Saime palju ära tehtud – saime olla kasulikud ja sellega tekkis ühtekuuluvustunne – saime koos süüa, suhelda, saunas käia. Seda enam, et viimasel ajal ei ole väljaspool jumalateenistusi selliseid kokkusaamisi olnud.“ Tallinna III kogudusest oli talgulisi koos lastega üle 30.

Arina kutsub üles ka teisi kogudusi koos appi minema. „Kindlasti tuleb üleskutse appi minna vastu võtta. Meil on oma koguduses olnud projekte, kui oleme üksteist aidanud juhtudel, kui ühel perel on suur töö vaja ära teha. Kindlasti tuleb üksteist aidata, see muudab meie suhted tugevamaks ja saame selle tegevuse kaudu koos Jumalat teenida. Meil on ka lapsed alati kaasas olnud, ka nemad saavad eakohaselt panustada. Mõned lapsed tegid Samlikul oma ea kohta tõsist tööd. Kui nad näevad, kuidas täiskasvanud aitavad, teevad nad seda järgi ja tunnevad toredat tunnet, seda enam, et pärast osalevad nad laagris rajaleidjatena.“

Samliku laagripaiga tegemistega saab end kursis hoida Samliku Facebooki-lehel

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat