Valga kogudus tähistas 110. aastapäeva

Avaldatud 14.10.2019

Hingamispäeval, 12. oktoobril tähistas Valga adventkogudus 110. aastapäeva, mille raames oli hommikune piiblitund ja pidulik jumalateenistus ning pärastlõunane ajalootund ja kontsert-jumalateenistus.

Aastapäeva motosalm oli valitud Psalmist 147 salm 7: „Laulge Issandale tänuga, mängige kandlel kiitust meie Jumalale”. Jumalateenistuse jutluse pidas Valga koguduse pastor David Nõmmik, kes alustas pilguga ajalukku ning tõi esile Valga koguduse eripära: „See on mitmekeelne kogudus, on tegelikult olnud juba algusest peale, kui kogudus loodi. Siinne pastor pidi oskama kolme keelt: eesti, vene ja saksa keelt. Nüüd piirdume kahe keelega: eesti ja vene keelega. Kui piirid olid enne esimest Eesti vabariiki ja enne taasiseseisvumist avatud, siis käisid lätlased Eesti poole peal kirikus ja jumalateenistusi peeti koos,” rääkis David. Praegu on Valkas oma lätikeelne kogudus; selle kirikumaja asub Eesti Valga Aia tänav 11 olevast kirikumajast vähem kui kahe kilomeetri kaugusel. Omavaheline suhtlemine käib täna inglise ja vene keeles.

David sõnas, et omavahelist suhtlemist kahe koguduse vahel oli ka siis, kui ta oli Valga koguduse pastor esimest korda, aastail 1998–2000, aga kui toona oli läbikäimist vähem, siis nüüd, pärast teenimist unioonis, kui David külastas ka Valka kogudust, on kahe koguduse vahel väga soojad suhted. „Ka sealne kogudus tähistab 110. aastapäeva, oleme 23. novembril sinna külla kutsutud,” ütles David.

Jutluses analüüsis David Laul 147 ülesehitust. „See laul on huvitavalt üles ehitatud, selles on kolm osa ja need kõik algavad kiituse ja ülistamisega. Kui esimene salm ütleb, et me peame ülistama, siis järgmistes salmides on väga ilusti esile toodud põhjus: „Issand ehitab Jeruusalemma, tema kogub Iisraeli hajutatud. Ta parandab need, kelle süda on murtud ja seob kinni nende valusad haavad.”

Aastapäeva pärastlõuna oli sisustatud ajaloo ja muusikaga ning kuna oli ka lõikustänupüha, oli saal väga kenasti ka kaunistatud.

Esimesed misjonärid Baltikumis olid vennad Gerhard ja Johann Perk, kes töötasid Davidi sõnul üks Riias ning teine Peterburis. Johann Perk organiseeris Riias koguduse, kust tulid hiljem mitu jutlustajat. Üks nendest oli Johan Sproge (Janis Sprogis), kes tuli koos Aleksander Raukiga Valka, kus nad töötasid koos kolm aastat. Aastal 1909 ristiti Valgas esimesed üheksa adventsõnumi vastu võtnud liiget. Valgas ristiti ka abielupaar Elise ja Paul Rose, nende poeg Karl Rose oli hiljem Riia Suschenhofi misjoniseminari direktor,” rääkis David.

Kõige suurem oli koguduse liikmeskond 1924. aastal, kogudusse kuulus toona 96 liiget. Jumalateenistusi peeti erinevates kohtades kuni aastani 1954, mil osteti maja Uus tn 26. Praegu on kogudusemaja aadressil Aia 11.

Valgas on teeninud väga erinevad pastorid ja David nimetab, et siin on olnud väga erinevaid aegu. Valgas on töötanud lisaks teistele töötanud Viktor Kärmas, Jaan Daniel, Viktor Noginovski, Valdek Lõhmus kaks korda, Aarne Kriisk, Roland Lõhmus kaks korda, Rein Kalmus.

„Ülo Pärna teenis 1985–1995 – see oli kõige imelisem ja huvitavam aeg, usuline ärkamisaeg, mille ajal ristis ta umbes 30 inimest. Sellest ajast on koguduses need liikmed, kes tulid ja jäid.” Praegu moodustavad nad Davidi sõnul koguduse tuumiku.

David ise on Valgas pastor kolmandat korda. „Olin kunagi siin kaks aastat, seejärel läksin kolmeks aastaks õppima ja siis tulin tagasi. Jätkasin siin liidu peasekretäri töö kõrvalt, siis oli abiks (Davidi poeg) Aldar, kes töötas Valgas 2007–2011.  Siin oli toona päris hea töö, väga palju noori oli. Pärast seda oli siin Mairo ühe aasta ja aastast 2012 Vitali.”

Kontserdil teenisid muusikaga Elva ja Võru koguduse liikmed „Elva koguduse liikmed oskasid tabada Valga koguduse rahvusvahelist seltskonda, nad laulsid ka venekeelseid laule, see oli päris vahva,” rääkis David.  „Nende laulud olid väga erineva sisuga, oli laule nii palvest kui ka usust ja lootusest. Lõpus laulsid nad kooriga laulu „Õnnista ja hoia”.”

Võru kogudus tõi külakostiks duette, triosid ja koorilaulu. „Tiit luges enda kirjutatud luuletuse, mis rääkis usust Kristusesse ja lootusest, et me saame ükskord olla taevas ja näha oma usuvendi ja -õdesid koos. See läks väga hinge.”

Läti Valka sõbrad kasutasid aastapäeva mototeksti ja tõid kaasa kandle, millel sealse koguduseliikme Mikus Mezise tütar mängis. „Nad tõid kingituseks paki õunu – sõnumiga, et peaksime olema maitsvad ja meeldivad nagu need viljad, mida lõikustänupühal võime näha ja maitsta.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat