Tartus uus sari „Inglite ilm”

Avaldatud 1.2.2019

Alates 12. jaanuarist saab laupäevaõhtuti kuulata Tartu kirikus 9-osalist mõtiskluste sarja inglitest, seeria kannab koondpealkirja "Kes on inglid ja mida nad teevad?". Teemapüstituse väljamõtleja ja seeria kõneleja, Tartu koguduse vanem Toomas Lukk sõnas, et seda, kust selline mõte tuli, päris täpselt ei teagi. „Plaanisin ühte sarja teha ja kuidagi turgatas pähe, et see on selline teema, millest ei ole sarja tehtud, või ma ei ole kuulnud.” Jaanuaris oli kaks ingliteemalist õhtut, edaspidi on plaanis veel seitse.

Esimest osa pealkirjaga "Nähtamatud turvamehed" saab kuulata siin. 

Ingliteteemalise seeria läbiviimine annab Toomase sõnul hea võimaluse otsida Piiblist inglite mainimisi ja lugusid ning teha huvitavaid järeldusi. „Kõige huvitavam minu jaoks on see, et meil on käibeväljendid laulab nagu ingel ja inglikoor, aga Piibel ei maini üldse laulvaid ingleid.”

Piiblilugudes on kirjas erinevaid teenimisviise, näiteid sellest, kuidas Jumal on ingleid kasutanud. „Minu jaoks on olnud huvitav see, et ma näen erinevaid teenimisviise: julgustamiseks, jõu andmiseks, konkreetsest olukorrast kättpidi väljaviimiseks.” See ongi Toomase sõnul seeria üks peamistest motiividest: Jumal kasutab ingleid inimeste abistamiseks erinevatel viisidel.

„Sõna ingel tähendab saadikut. Kui räägitakse ingli tegevusest, siis mõnel juhul võiks öelda, et Jumal saatis kellegi kellelegi appi; ta ei pea olema üleloomulik olend, ta võib olla inimene, kes tegutses Jumala mõjutusel. Samas on mitmed olukorrad seotud üleloomulikkusega: ilmumine unenäos või mingil erilisel viisil.”

Kõige intrigeerivamaks inglite kohta käivaks tekstiks peab Toomas Pauluse öeldut: „Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid.” (Hb 13:2)

Et mitte pajatada inglitest vaid minevikuvormis, jagab Toomas lugusid ja kogemusi, mida on kuulnud teistelt, ent oma läbieludest saab rääkida ka seeriakoosolekute ajal. „Kui meil oli esimene õhtu, siis jagasin ühte kogemust, mida olin kuulnud. Inimesed, kes olid koosolekul, jagasid ka kogemusi, mil nad olid tundnud üleloomulikku kaitset. Inglitega võibki olla niimoodi, et mingitest asjadest saame alles tulevikus aru: Jumala ingel oli see, kes juhtis ja hoidis.”

Teist osa pealkirjaga "Jõud lõpeb, ei jaksa enam" saab kuulata siin. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat